Tien vooringenomenheden tegenover Spanje


Tien vooringenomenheden tegenover Spanje

De tien vooringenomenheden tegenover Spanjaarden en het vakantieland Spanje

Wij, Belgen en Nederlanders hebben vaak vooroordelen tegenover Spanjaarden en het vakantieland Spanje, maar vaak klopt het niet . Zoals de opmerking: Spanjaarden zijn lui, Spanjaarden hebben problemen met werken, in Spanje schijnt altijd de zon,  in Spanje zijn de wegen slecht en ga zomaar door. Deze vooringenomenheid hoor je vaak bij mensen die zo af en toe op vakantie zijn in Spanje en daarbij ook nog vaak niet verder komen als de kust. Maar woon je in Spanje dan weet je dat het helemaal niet klopt.

De 10 vooringenomenheden tegenover Spanje

Maar wat is precies een vooroordeel?  Een vooroordeel is een mening die niet op feiten is gebaseerd. Voltaire definieerde een vooroordeel als een mening zonder oordeel. Een vooroordeel is meestal een mening over iemand of een groep mensen. Het gaat bijvoorbeeld over één kenmerk van een stereotype.

In dit artikel proberen we enkele vreemde en vaak onterechte vooroordelen over Spanje en de Spanjaarden uit de wereld te helpen of te verklaren. Als eerste, wat is een vooroordeel eigenlijk: een vooroordeel is een mening die niet op feiten is gebaseerd. Een vooroordeel is meestal een mening over iemand of een groep mensen. Het gaat bijvoorbeeld over één kenmerk van een stereotype. Vaak zijn vooroordelen (het resultaat van) generaliseringen, aldus Wikipedia. Spanje en de Spanjaarden hebben nogal wat vooroordelen van mensen die het land en de inwoners eigenlijk niet zo goed kennen. Daarom willen we er enkele uit de weg helpen.

Ongetwijfeld zullen er veel lezers hun mening gaan geven op dit artikel, iets wat ook wordt aangemoedigd, maar houdt er dan wel rekening mee dat ieder zo zijn/haar eigen mening heeft en dat moet gerespecteerd worden.

 

Alle Spanjaarden zijn lui

Siësta, Mañana, het relaxte leventje etc. Het lijkt er vaak op dat Spanjaarden lui zijn in alles wat ze doen. Dat klopt dus niet en Spanjaarden zijn over het algemeen absoluut niet lui. Het warme weer in de zomer zorgt er soms wel voor dat alles wat relaxter gaat en niet zo snel als normaal. Daarnaast is het houden van een siësta al niet meer van deze tijd maar wordt dat woord ook gebruikt voor de vaak lange lunchpauze. En dan dat woord “Mañana” wat letterlijk “morgen” betekent maar ook kan betekenen “later” of “op een ander moment”.

 

Alle Spanjaarden zijn dierenmishandelaars

Gelukkig is dat niet waar. Het merendeel van de Spanjaarden houdt van dieren en wil absoluut de trouwe viervoeters geen kwaad doen. Helaas zijn er Spanjaarden die dat wel doen en geen respect hebben voor de dieren, kijk maar naar de meer dan 100.000 honden en katten die jaarlijks in de steek worden gelaten. Fans van het stierenvechten zien deze vorm van cultuur of sport (zoals zij dat noemen) met heel andere ogen dan anti-fans, niet om het goed te praten maar wel om het uit te leggen. Dus niet alle Spanjaarden zijn mensen die niet van dieren houden.

 

De wegen in Spanje zijn slecht

Absoluut niet waar, althans niet altijd. De snelwegen, en dan vooral de tolwegen, zijn van uitstekende kwaliteit en veel wegen die in het achterland liggen zoals in de bergen zijn heel goed en in sommige gevallen hagelnieuw. Daarnaast zijn Spanjaarden specialisten in het bouwen van uitstekende wegen, bruggen, tunnels en bergwegen dus dat vooroordeel kan uit de weg geholpen worden. Wegen in dorpen en steden kunnen wel soms van slechte kwaliteit zijn maar dat is erg afhankelijk van de plaats en gemeente die daar dan ook voor verantwoordelijk is.

 

Spanje is een lekker goedkoop land

Helaas niet altijd waar. Ja, de wegenbelasting is een lachertje vergeleken met andere landen in Europa en ja de benzine en diesel is nog steeds goedkoper dan in Nederland en België maar lang niet alles is meer goedkoop in het land. Als je al langer in Spanje woont is het je al opgevallen, sinds de invoering van de Euro is ook alles in Spanje veel duurder geworden. Niet alles in de winkels en supermarkten is meer goedkoper dan in Nederland of België en soms zelfs het tegenovergestelde. Gelukkig is het eten van tapas, het drinken van wijn en het genieten van koffie nog wel goedkoper. Daarnaast moet er een groot onderscheid gemaakt worden tussen toeristische en niet toeristische gebieden.

In Spanje is het altijd mooi weer

Helaas ook niet altijd waar. Spanje is een groot land met vele klimatologische verschillen. Langs de Atlantische Oceaan in het “groene Spanje” regent het meer dan dat de zon schijnt terwijl het in het zuiden normaal gesproken weer warmer en droger is. Helaas is dat dit jaar niet helemaal zo als we terugkijken naar de maanden december, januari en februari met extreem slecht weer, ook op die plaatsen waar dat niet zo heel normaal is. Toch heeft men langs de Middellandse Zee te maken met een mildere winter en uiteraard beter dan in Nederland of België maar dat het in Spanje altijd mooi en warm weer is, is dus helaas niet waar.

 

Lees ookDe verschillende klimaten van Spanje

 

Spanjaarden spreken alleen Spaans

Ja en nee. Het niveau engels is niet al te hoog en laten we eerlijk zijn, veel Spanjaarden hebben dat ook helemaal niet nodig aangezien ze ergens wonen waar die taal niet noodzakelijk is en aangezien alles op de televisie nagesynchroniseerd wordt. Wil je echter ergens gaan werken wat een beetje internationaal georiënteerd is dan is Engels toch echt wel een must. Ook als je in het toerisme wilt werken is het spreken van Engels eigenlijk noodzakelijk maar helaas niet altijd het geval. Houdt er echter rekening mee dat Spanjaarden de tweede meeste gesproken taal ter wereld spreken en dat Nederlanders en belgen vaak wel een andere taal moeten leren want wie leert er nu Nederlands/Vlaams. De jeugd in Spanje leert het Engels gewoon op school maar gebruikt dat veel te weinig omdat dit niet nodig is.

 

Niemand in Spanje werkt of wil werken

De corona crisis heeft ook hier in Spanje hard toegeslagen zoals iedereen wel weet, met name de jongeren moesten naar de laatste crisis in 2008, noodgedwongen banen accepteren waar ze niet voor gestudeerd hebben of gaan werken in andere landen. Dat geeft al aan dat Spanjaarden wel willen werken maar vaak de kansen in eigen land niet krijgen. Je zult maar weinig Spanjaarden tegenkomen (behalve dan de nini’s en enkele personen die gewoon niets willen) die niet willen werken. Het werk is er echter gewoon niet altijd en daarnaast is het werk van mindere kwaliteit en wordt het veel slechter betaald dan in andere landen zoals Nederland en België.

 

Digitaal gezien loopt Spanje achter

Absoluut niet waar. Spanje is op veel gebieden zelfs een voorloper, denk aan 3G,   4G en zelfs 5G wat in Spanje eerder te vinden was dan in andere modernere landen. Spanje is echter een lastig en groot land waar men veel meer tijd en geld moet investeren om iets voor elkaar te krijgen. Daarnaast is de geografie ook totaal anders dan bijvoorbeeld Nederland of België waar het aanleggen van snelle fiber verbindingen en kabels allemaal wat makkelijker is. Meer dan 87% van de Spanjaarden maakt gebruik van smartphones en meer dan 75% maakt gebruik van het internet. Ook bij de banken kun je in de pinautomaat al sinds jaren meer doen dan in pinautomaten in andere landen waar je alleen geld kunt pinnen. Digitaal televisie kijken is de laatste jaren ook flink verbeterd en het is ook goedkoper geworden. Daarnaast wordt er in Spanje, mede dankzij grote jongens zoals Amazon, steeds meer online gekocht en andere bedrijven zullen volgen of hebben dat al gedaan.

 

Het openbaar vervoer is slecht

Niet waar. Het openbaar vervoer op de meeste (niet alle) plaatsen is uitstekend. Spanje heeft een netwerk van bussen die door het hele land rijden, heeft een van de grootste en modernste hogesnelheidstreinen netwerken ter wereld met de AVE en bijna elke grote stad heeft een uitstekend en modern metro netwerk en een geweldige stadsbussen service. Het taxi netwerk in grote steden en ook veel kleinere steden is helemaal goed en alles is daarnaast ook nog eens (veel) goedkoper dan in Nederland of België. Vliegvelden in Spanje zijn vaak erg modern en goed uitgerust en kunnen grote aantallen mensen aan. Wel is het zo dat er vaak te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden en dat met liever de eigen auto neemt om ergens naartoe te gaan.

 

Spanjaarden weten niet wat goed eten is

Tja, moeten we daar nog wat op zeggen of niet. Denk aan de paella, tapas, vele vis en vleesgerechten, het verse eten, groente en fruit etc. Denk aan de vele Michelin sterren restaurants en het Middellandse Zee dieet… In Spanje weet men wat goed en daarnaast vers eten is en dat doet men dan ook graag. Daarnaast is het op veel plaatsen nog eens goedkoop ook nog, zeker als je ergens een dagmenu neemt. Helaas heeft de fast food cultuur ook in Spanje grip gevat en eten steeds meer jongeren alleen nog maar rotzooi maar over het algemeen is de gastronomie in Spanje een van de kenmerken van het land.

Booking.com

Spanje leeft van het toerisme

Nee, absoluut niet waar. Ja, het toerisme is voor veel mensen en bedrijven belangrijk maar als we zouden kijken naar de gebieden waar men het werkelijk alleen maar moet hebben van het toerisme is dat in vergelijking tot heel Spanje erg weinig. Daarnaast is lang niet iedereen blij met al dat toerisme, zeker als je er niets mee te maken hebt en ergens woont, zoals in een grote stad, en je overal toeristen ziet. Ook voor de economie van het land is het toerisme belangrijk maar absoluut niet het belangrijkste. Er is meer in Spanje dan alleen maar het toerisme en al helemaal het massatoerisme.

 

Spanje is volgebouwd

Als je alleen de kustplaatsen ziet en niet verder komt dat de costa’s dan lijkt het erop dat alles is volgebouwd. Gelukkig is dat niet zo en is er ontzettend veel natuur te vinden. Je hoeft hiervoor soms slechts enkele kilometers van een kust te gaan en je staat er midden in. Er zijn een ontelbaar aantal natuurgebieden in Spanje en over het algemeen heeft men veel respect voor de natuur. Veel Spanjaarden genieten van de natuur door te gaan wandelen of op vakantie te gaan in groene gebieden, het zogenaamde Turismo Rural. Nee, Spanje is dus bij lange na niet volgebouwd.

Uiteraard zijn er nog veel meer vooroordelen te bedenken over Spanje en de Spanjaarden maar wij hebben het bij deze 12 gehouden. 

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :