DIGID AANVRAGEN IN SPANJE

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 10:56

DigiD aanvragen

Hoe vraag ik als Nederlander een DigiD aan in Spanje?

DigiD aanvragen in Spanje - Als u in Spanje woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je ook een DigiD aanvragen.  Hier vindt u een kleine toelichting hoe u dat moet regelen. U wilt een DigiD aanvragen omdat u in het buitenland woont en niet staat ingeschreven op een woonadres in Nederland. Tot voor kort was het alleen mogelijk voor AOWers in het buitenland om via de Sociale Verzekeringsbank een code aan te vragen. 

DigiD Beleef Spanje

U wilt een DigiD aanvragen omdat u in het buitenland woont en niet staat ingeschreven op een woonadres in Nederland. Tot voor kort was het alleen mogelijk voor AOWers in het buitenland om via de Sociale Verzekeringsbank een code aan te vragen. 

 

Daar bestaat de mogelijkheid ter plaatse bij een speciale DigiD balie een DigiD code  aan te vragen én te activeren.  Madrid, Den Haag,  Schiphol en het Nederlands Consulaat in Antwerpen zijn misschien de best mogelijk oplossing voor als je in Spanje woont.

Let op! Na het aanvragen ontvangt u géén brief, maar een balie code. Met de balie code gaat u binnen 30 dagen (Nederlandse tijd) naar één van de DigiD balies om je DigiD activeringscode te ontvangen. Mogelijk moet u eerst een afspraak maken.

Voorwaarden om een DigiD aan te vragen vanuit het buitenland:

Om een DigiD via een balie aan te vragen, moet u voldoen aan enkele voorwaarden:

 • U woont in het buitenland
 • U beschikt over de Nederlandse nationaliteit
 • U heeft een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart
 • U heeft een burgerservicenummer ( BSN )
 • een inschrijving in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) 
 • U beschikt over een mobiele telefoon waarop u zowel in het buitenland als in Nederland sms-berichten kunt ontvangen
 • U heeft een e-mailadres

 

Het aanvraag proces voor een DIGID

 1. Ga naar www.digid.nl en kies voor Aanvragen.
 2. Kies tijdens de aanvraag voor "Ik woon buiten Nederland". Onthoud uw gebruikersnaam en wachtwoord goed.
 3. Na het afronden van de aanvraag ontvangt u een balie code. Met de balie code gaat u binnen 30 dagen na de datum aanvraag naar één van de DigiD balies om uw DigiD activeringscode te ontvangen.
 4. Met de activeringscode en uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u uw DigiD activeren via www.digid.nl.

 

Neem het volgende mee naar de balie:

 • uw baliecode (na uw aanvraag ontvangt u deze per sms en per e-mail)
 • uw Nederlandse paspoort of Nederlandse identiteitskaart (waarvan u het documentnummer tijdens de aanvraag heeft ingevuld)
 • uw burgerservicenummer

 

Let op! Het is mogelijk dat u eerst een afspraak moet maken met de betreffende balie om langs te komen voor het ontvangen van uw DigiD activeringscode. Informeer hiervoor bij de betreffende balie.

Booking.com

De verschillende Balies

U kunt terecht bij de volgende balies:

 

*) Als u belastingplichtig bent, of u bent na 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland, dan staat u zeker ingeschreven in de RNI. Bent u niet belastingplichtig en voor 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland of heeft u nooit in Nederland gewoond, controleer dan bij de gemeentebalie of u ingeschreven bent in de RNI. Let op: Tussen inschrijving in de RNI (waarbij u uw BSN ontvangt) en het aanvragen van uw DigiD moet om technische redenen minimaal één werkdag zitten.

Vragen

Voor meer informatie kunt u de factsheet downloaden: Factsheet DigiD via balieuitgifte (PDF | 72 kB). Heeft u vragen, kijk dan eerst op de pagina Vraag en antwoord of u daar uw antwoord kunt vinden. Geen antwoord gevonden? Neem dan contact op met de DigiD helpdesk.

Misschien kun je het koppelen met een oponthoud in Nederland of België of bij het verlengen van paspoort of identiteitskaart

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: DigiD.nl

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: