Spanje - Carnaval - jueves lardero

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 12:24

Spanje - Carnaval - jueves lardero

Spanje jueves lardero of in het Nederlands vette donderdag

Op Jueves lardero begint officieel de Carnaval in Spanje, dit jaar begint de 'vette donderdag' of te wel 'jueves lardero’ op 16 februari 2023. De vette donderdag heeft vele verschillende benamingen in Spanje maar wat is dat precies?

Spanje jueves lardero of in het Nederlands vette donderdag

Wanneer officieel de Spaanse carnavalfestiviteiten beginnen wordt dat ook wel “Jueves Lardero” genoemd, de vette donderdag. Maar in de verschillende autonome regio’s  heeft het vaak een andere naam zoals in Catalonië ‘Dijous Gras’ , in Albacete ‘Día de la Mona’ of ‘Jueves Merendero’ in Salamanca. Maar ze hebben allemaal een ding gemeen dat er veel en vet gegeten wordt waarbij ook hier weer elke regio zo zijn eigen gerecht of specialiteit heeft.

Booking.com

De ‘Jueves Lardero’ stamt af van het Latijnse lardarius wat tocinero (vertaling onbekend) betekent. Op veel plaatsen in Spanje wordt deze dag wat het begin is van Carnaval gevierd met verschillende gebruiken waarbij een ding vaak centraal staat, het genieten van typische gerechten en als het even kan in de buitenlucht.

In Catalonië geniet men op de ‘Dijous Gras’ bijvoorbeeld van de tortilla de patatas (aardappelomelet) of butifarra de huevo worst terwijl men op de Baleareneilanden op ‘Dijous Llarder’ geniet van gerechten met eieren zoals de tortilla de patata of coca de llardons die men overigens op meer plaatsen in Spanje eet op deze dag. Ook in de Comunidad de Madrid eet men traditioneel de tortilla de patata op de dag die ook wel bekend staat als de ‘Día de la Tortilla’.

 

In Andalusië heeft elke regio weer een eigen traditie en is het onmogelijk om ze allemaal hier op te sommen. De dag staat in Andalusië ook wel bekend als de ‘Jueves Gordo’ of ‘Día de las merendicas’ wat op veel plaatsen ook een lokale feestdag is zoals in Churriana de la Vega, Cullar Vega in de provincie Granada of Benahadux in Almería en Puente Genil in Córdoba.

 

Ook in Castilië en León en Castilla-La Mancha wordt de ‘Jueves Lardero’ gevierd en is deze zeker bekend in de provincie Salamanca waar deze dag de ‘Jueves Merendero’ heeft of in Soria waar men het ook wel omschrijft als ‘Jueves lardero, pan, chorizo y huevo’ waar het de gewoonte is om met vrienden te gaan lunchen.

In de deelstaat Aragón maakt men gebruik van de ‘Jueves Lardero’ om genoeg vet te eten om de carnaval te doorstaan, ofwel ‘ponerse las botas’. Er wordt tortilla de patata, carne en chorizo gegeten tijdens deze dag.

 

Hierboven staan slechts enkele voorbeelden want er zijn nog veel meer tradities en traditionele gerechten te vinden in heel Spanje. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :