Reisindrukken EL Torcal de Antequera

Bezoek eens het prehistorische natuurreservaat El Torcal de Antequera, Malaga

Reisimpressies van El Torcal de Antequera, bezoek eens het prehistorische natuurreservaat El Torcal de Antequera, Malaga. Het el Paraje Natural de El Torcal is misschien wel een van de indrukwekkendste geologische natuurparken van de regio Andalusië. Als je dacht dat in dit deel van Spanje alles alleen maar draait om witte dorpjes, dan moet je zeer zeker een bezoek brengen aan Andalusië's - El Torcal Natuur Reservaat in de buurt van Antequera. Dit park ligt zo'n dertig kilometer ten noorden van de stad Málaga, en in de buurt van het geografische centrum van de provincie Málaga.

El Torcal is een van de meest spectaculaire natuurlijke landschappen in Spanje.

Het gebied staat bekend om zijn bijzondere kalksteen rotsformaties die onder de zee ongeveer 150 miljoen jaar geleden tijdens de Jura-periode hun oorsprong hadden. In die tijd, door een enorme druk die werd veroorzaakt door beweging van de tektonische platen van de aarde is de zeebodem gedwongen te stijgen naar een hoogte van meer dan 1300 meter, en is er zo een van de meest opvallende karst landschappen in heel Europa gevormd.
De grijze kalksteen is gevormd door een eigenaardige erosief proces dat bekend staat als karstic gieten, dat is de naam die aan de chemische reactie wordt gegeven op het oplosbare kalksteen rots door kooldioxide in regenwater en ijs.

Maar je hoeft niet een geoloog te zijn om te beseffen dat El Torcal een wonderland van kalkstenen structuren biedt, torenhoge rotsen en kliffen met grotten, galerijen en steegjes. Zelfs de weg naar het natuurreservaat zorgt voor een indrukwekkende rit, maar niets kan je voorbereiden op je eerste aanblik van El Torcal.

Je zou denken dat vanwege de hoogte er weinig vegetatie zou zijn, maar natuurliefhebbers zullen zich in hun element voelen. Zoals te verwachten zijn er vele soorten van rots planten, die bloeien in de spleten tussen de rotsen, maar er zijn vele andere interessante plantensoorten, waaronder de vele variëteiten van wilde orchideën, pioenen, wilde lelies en rozen.

Als je van wilde dieren houdt, kijk dan uit voor gekko's, hagedissen, slangen, wilde geiten, runderen en vele kleine zoogdieren zoals mollen, zevenslapers of konijnen. Vergeet niet de lucht in de gaten te houden voor steenarenden, gieren en torenvalken die boven je hoofd cirkelen.

De toegang voor het Natuur Reservaat El Torcal is gratis en er zijn geen specifieke openings of sluitings tijden, het park is de hele dag open voor het publiek. Het bezoekerscentrum heeft wel aangegeven openingstijden, afhankelijk van de tijd van het jaar, en faciliteiten, waaronder een cafe, een cadeauwinkel, informatiebalie, expositie / film zaal, toiletten en voldoende gratis parkeergelegenheid.

Zelfs als u verminderde mobiliteit heeft dan is de weg naar El Torcal de rit waard. Er is een oprit naar het bezoekerscentrum en het uitzichtpunt, "Mirador Las Ventanillas" ligt op slechts 100 meter afstand en heeft toegang niveau. Vanaf hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad Villanueva de la Concepción, het gebied van de Río Campanillas, Málaga en, op heldere dagen, kunt u de bergen van Marokko zien, op het Afrikaanse continent.

Vanaf het bezoekerscentrum is er een route gemarkeerd met houten palen die op eigen gelegenheid kan worden gelopen en ongeveer een uur in beslag neemt. Voor langere routes raden wij aan om gebruik te maken van een ervaren gids, die kan worden geregeld via het bezoekerscentrum.
De paden zijn niet aangelegd, maar natuurlijk gevormd door de voet van mens en dier.
Het is oppassen als je over deze paden loopt vooral tussen de rotsen daar je het risico loopt van een verstuikte enkel, vooral als het regent en de rotsen glad zijn. Stevig schoeisel is vereist, en alhoewel het ook niet echte wandelschoenen hoeven te zijn, is het dragen van slippers zeer zeker niet geschikt.

Ook wordt er gewaarschuwd om niet van de paden af te gaan daar het heel makkelijk is om te verdwalen.

In de zomermaanden zijn de rotsen erg warm en weerkaatsen de zonnestralen, dus zonnebrandcrème, een hoed en veel water is aan te raden om mee te nemen. Tijdens de rest van het jaar, kan het weer op El Torcal koud zijn (nou ja, het is meer dan 1300 meter), dus het is het beste om een extra laagje kleding mee te nemen voor het geval dat.

Zoals te verwachten, kan het gebied erg druk zijn overdag met bussen vol toeristen, dus als je een liefhebber bent van mooie fotos maken kan een vroege ochtend of avond bezoek, weg van de platgetreden paden, zorgen voor magische foto's.

De routes die je kan doen met een gids zijn vaak over paden die je zelf misschien niet zou hebben gevonden en de gids kan je ook wijzen op de vele fossielen van de ammoniet (hard-geschilde zeedieren) die meer dan 200 miljoen jaar geleden leefden.
Ook zijn er vele rotsen met vreemde vormen, die ze namen hebben gegeven zoals El Tornillo (de schroef), Los Cuchillos (de messen), La Mano (de Hand) en El Sombrerillo (de Kleine Hoed).

Er zijn aanwijzingen dat de Neanderthaler gedurende duizenden jaren in de grotten van El Torcal heeft gewoond. Maar dit is niet zo verbazend, gezien de nabijheid van de oude dolmens in Antequera en de best bewaarde overblijfselen van de Neanderthaler ooit gevonden in West-Europa, in een grot in de buurt van de Zafarraya Pass.

Dit Is misschien ook interessant: