Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De wijk El Albaicín in Granada

De Moorse- Arabische wijk van Granada Spanje

De wijk El Albaicín in de historische Arabische wijk in Granada is een mix van Spaanse maar meer nog Moorse invloeden. De wijk Albaicín staat vooral bekend om zijn prachtige plekjes. Welke ons vooral herinneren aan de Islamitische oorsprong van de wijk. De wijk El Albaicín is vanaf 1984 UNESCO-erfgoed. Albaicín is de oude Moorse wijk van de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra dat met de wijk is verbonden via een aantal bruggen over de rivier Darro.

De wijk El Albaicín in Granada - Beleef Spanje

Albaicín bestaat uit een doolhof van vele typische smalle straatjes en pleintjes en witgekalkte huizen. Aan de westelijke zijde geeft de Puerta de Elvira toegang tot Albaicín.

Tot de verovering van Granada door het katholieke koningspaar was er een dertigtal moskeeën in de wijk gevestigd, teken van de Moorse overheersing. Later werden op de plek van de meeste van deze moskeeën kerken gebouwd:

Booking.com
  • de Iglesia de San Nicolás met het uitzichtpunt Mirador de San Nicolás over de Sierra Nevada en het Alhambra
  • de Iglesia de San Pedro y San Pablo
  • de Iglesia de Santa Ana y San Gil
  • de Iglesia de San Cristóbal
  • de Iglesia del Salvador

Er is in deze wijk één enkel paleis overgebleven, namelijk het Dar al-Horra. Nochtans bevatte deze wijk vroeger vele paleizen. Ook de Moorse baden, El Bañuelo, zijn een belangrijke attractie. Aan de Plaza Nueva ligt de Real Chancillería de Granada, het hooggerechtshof opgericht door het katholieke koningspaar in 1505.

 

De wijk Albaicín is onderverdeeld in , hoog Albaicín en laag Albaicín. Een van de leukste en mooiste plekje ligt vlakbij plaza nueva, langs de carrero del Darro. Ook paseo de los triestes is prachtig om te bezoeken, je vindt er veel typisch islamitische winkeltjes en restaurantjes met terrasjes .

 

In deze wijk van Granada is in de Casa de Castril ook het Archeologisch Museum gelegen.

Ook typisch zijn de vele waterreservoirs aljibes die in deze wijk aanwezig zijn, en waar water getapt kan worden. De aljibe de San Nicolas (63 m³) bij de voornoemde kerk, de aljibe del Rey (300 m³) en de aljibe Plaza del San Salvador (19 m³) zijn voorbeelden van deze typisch Spaanse waterputten.

In 1984 werd Albaicín bijgeschreven op de lijst van het werelderfgoed.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR GRANADA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN GRANADA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :