Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Brits begraafplaats – Cementerio Inglés de Málaga

Bewonder de schoonheid van de tuinen en sta versteld van de internationale geschiedenis van deze begraafplaats in Malaga. Veel bezoekers vragen zich af waarom er een protestantse begraafplaats in de stad is. Wat zijn de redenen voor de oprichting ervan?  Deze Brits  Anglicaanse begraafplaats in de stad Málaga is zeker niet een trekpleister in de stad Málaga maar het is zeker een bezoek waard. Het Cementerio Inglés de Málaga bevindt zich eventjes voorbij plaza de Toros La Malagueta (de stierenvechtarena ). De Britse begraafplaats is de eerste (1831) begraafplaats voor protestante van het schiereiland Spanje. 

Engelse begraafplaats malaga

OPRICHTING VAN DE ENGELSE BEGRAAFPLAATS VAN MÁLAGA

Vanwege het juridische vacuüm waarin de necropolis werd gevonden, besloot de Engelse consul Bruce McIntyre dat de beste oplossing was om het land over te dragen aan een stichting die weer geld kon vinden om het monument te verbeteren. In 2006 werd het eigendom van de begraafplaats overgedragen aan de English Cemetery Foundation of Malaga, een non-profitorganisatie, opgericht om de begraafplaats te behouden, te onderhouden en te beheren als onderdeel van de historische erfenis van de stad.

Booking.com

De Engelse begraafplaats van Malaga werd in 2012 door de Junta de Andalucía uitgeroepen tot een troef van cultureel belang en is geregistreerd in de Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE) dankzij de grote artistieke, historische, literaire en botanische waarde.

Achter een rij bomen in een prachtige en dure wijk van Málaga ligt deze Anglicaanse begraafplaats verstopt. De toegang is via een metalen poort aan de Príes-laan, door een deuropening geflankeerd door twee robuuste pilaren met daarop  marmeren leeuwensculpturen.  

Naast de toegangspoort is een klein neogotisch gebouw gevestigd dat dienst doet als een wachters huisje. Op de toegangsdeur staat de bouwdatum, het jaar 1856 .

Deze begraafplaats is tot stand gekomen door een initiatief van de Engelse consul William Mark (Consul van 1824 tot 1836 in Málaga). De Engelse consul vond het verschrikkelijk dat niet-rooms katholieken op het strand van Málaga en dan nog in verticale positie begraven mochten worden. Wat tot gevolg had dat lichamen weg- en aan spoelden of soms ten prooi aan dieren vielen.

ENGELSE BEGRAAFPLAATS VAN MÁLAGA

Toen de Engelse Consul in 1831 eindelijk toestemming kreeg om dichtbij het centrum op een stuk land een begraafplaats op te richten voor niet Rooms- Katholieke Christenen. De liberaal Robert Boyd was een van de eerste die hier in 1831 in Malaga werd begraven nadat hij geëxecuteerd werd op het strand van Málaga omdat hij een medestrijder was van Generaal José Maria Torijos. Die zonder succes, een einde probeerde te maken aan het regime van Koning Fernando VII.  Het graf van Robert Boyd op Cementerio de San Miguel werd met schelpen versierd en deze traditie heeft zich lang gehandhaaft.

 

De naam ‘Engelse begraafplaats’ is wel een beetje overdreven dan hier liggen  mensen van diversen nationaliteiten begraven en zelfs Spanjaarden liggen hier begraven. Ook de bemanning van het Duitse marineschip "Gneisenau", dat in1900 eventjes buiten de haven van Malaga is gezonken.

Engelse begraafplaats
Engelse begraafplaats

Momenteel wordt de begraafplaats onderhouden dankzij de inkomsten uit de verkoop van souvenirs en boeken met betrekking tot de begraafplaats, uit het culturele beheer van het monument, evenals uit de legaten en donaties die de stichting heeft ontvangen. Vrijwillige bijdragen zijn essentieel voor het onderhoud van deze begraafplaats, dus de Stichting staat altijd open voor het ontvangen van donaties waarmee ze de basiskosten van deze begraafplaats kunnen dekken.

Het bestuur van de Stichting Engelse Begraafplaats Malaga is genoodzaakt het besluit te nemen om vanaf 1 februari 2021 haar deuren permanent te sluiten van maandag tot en met vrijdag vanwege de crisis veroorzaakt door de Covid-19 pandemie.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Málaga

Dit Is misschien ook interessant: