Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Reisindrukken van Las Merindades

Reisimpressies van Las Merindades in de provincie Burgos vind je ruige droomlandschappen, Het is een van de meest onbekende en fascinerende gebieden in het noorden van Burgos. 

In het noorden van de provincie Burgos trekken de rivieren Ebro en Nela en het Cantabrische gebergte een landschap van bergen en oevers, watervallen, kloven, valleien, gletsjers en verlaten heidevelden, uitgestrekte weilanden en bossen van steeneiken, beuken en eiken, altijd ververst door het water van een rivier.

REISINDRUKKEN VAN LAS MERINDADES

Omdat in Las Merindades water de hoofdrol speelt; elk van de stromen die samenkomen in de grote vader Ebro doorboren de aarde en ontstaan een gevarieerde fauna en vegetatie. Meer dan 360 kleine bevolkingscentra vormen deze regio, een van de meest onbekende en fascinerende in de provincie.

Dit heeft waarschijnlijk veel te maken met de abrupte geografie, vol diepe kloven, maar ook vanwege de vergankelijke natuur, op weg naar de Cantabrische Zee, die enkele enclaves van Las Merindades heeft gehouden die nog steeds monsters bewaren, weg van de belangrijkste communicatie assen van echt archaïsche kunst en cultuur. De naam geeft aan dat deze landen werden gerund door merino’s of heersers die afhankelijk waren van de koning.

Booking.com

Cascada de las Pisas 

Ongetwijfeld is het landschap van Las Merindades verbonden met zijn geschiedenis en cultuur, en is het een van zijn grote attracties: middeleeuwse dorpjes, watervallen en veel natuur. Hieronder volgt een kleine selectie van enkele essentiële bezoeken. Er zijn vele anderen in een gebied dat een oppervlakte heeft die gelijk is aan die van Vizcaya.

Ojo Guareña is een indrukwekkende holte met meer dan 100 kilometer aan galerijen, waarvan 89 met elkaar verbonden, en 18 grotten, verdeeld over zes boven elkaar liggende verdiepingen, die een van de grootste karst complexen in Spanje en ook ter wereld vormen.

In het binnenland zijn belangrijke archeologische overblijfselen gevonden, zodat speleologen de historische evolutie van het Midden-Paleolithicum tot heden hebben kunnen volgen. Een klein deel van een halve kilometer van de grot van San Bernabé is open voor toeristische bezoeken die eindigen bij de hermitage van Santo Tirso en San Bernabé. Bovendien is het met een reservering mogelijk om de Palomera-grot te betreden in een reis van ongeveer vier uur.

Natuurmonument

Puentedey is een waar icoon van Las Merindades. De omvang van dit natuurmonument, veroorzaakt door de erosie van de rivier de Nela in een kalkstenen rots van meer dan 15 meter hoog, is indrukwekkend. Boven de rots zijn verschillende oude huizen en een versterkt paleis gebouwd. En beneden, op de rivierbedding, zie je de afmetingen van de brug. Je moet de stad verkennen en de berghuizen en paleizen waarderen, en genieten van het prachtige uitzicht op de vallei.

Frías is het middeleeuwse stadje Burgos bij uitstek. De Ebro laat deze prachtige stad achter, de kleinste van Spanje. Het verrassende silhouet op een rots wordt omlijst door de Humión-piek, de hoogste in het natuurpark Montes Obarenes. Het maakt deel uit van de lijst van de mooiste steden van Spanje.

Weekends geplaveide straatjes zijn gevuld met toeristen om te genieten van een prachtig monument: het kasteel van de hertogen van Frías, de hangende huizen, de middeleeuwse brug over de rivier de Ebro, de Romeinse weg, kerken, kloosters… Het natuurpark Montes Obarenes is een prachtige omgeving voor wandelingen door bossen die groeien naast rivieren, beken en watervallen, en waar de wilde kat, de otter of de steenarend leven.

In Las Merindades kun je ook skiën. In deze regio ligt het berg- en skigebied Lunada, een ideale plek om wintersporten te beoefenen: skiën, langlaufen, nachtskiën, snowboarden, wandelen, bergbeklimmen, enz. Lunada heeft elf lichte pistes en een ski- en snowboardschool.
Maar er kan ook in de zomer worden genoten dankzij een aanbod van activiteiten zoals paintball, boogschieten of fietsen.

In de buurt van Lunada zijn er verschillende spectaculaire watervallen, zoals de Salceda-waterval, een indrukwekkende 30 meter hoge val waar de San Miguel-stroom naar beneden valt of La Mea, omgeven door een bos van galeiken.

Ook de Medina de Pomar, met zijn spectaculaire fort en het klooster van Santa Clara, mag je niet missen; noch Espinosa de los Monteros, waar een van de meest opmerkelijke artistieke ensembles in Burgos is gevestigd.

De meest bezochte route in Las Merindades is degene die de Hoces del Alto Ebro en Rudrón doorkruist. Een natuurpark waar de rivier de Ebro diepe kloven heeft uitgehouwen en kloven met verticale wanden tot 200 meter hoog. Het reliëf, de diversiteit van de flora en de rijkdom van de fauna maken deze wandeling van ongeveer zes en een half uur tot een unieke ervaring.

 

De Hocinos-kloof strekt zich uit over drie kilometer, ongeveer 100 meter breed en 200 meter hoog. Biologen noemen het een prachtig voorbeeld van de samenvloeiing van de twee grote bioklimatische gebieden van het Iberisch schiereiland: de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Las Merindades NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :