Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Zamora

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 16:01

DE ROMAANSE EN MODERNISTISCHE STAD ZAMORA

Bezoek de Romaanse en Modernistische stad Zamora - Onder de vele attracties die Zamora rijk is biedt de stad twee gezichten: die van de Romaanse en die van het modernisme. Je kunt van de architectuur van de 12e eeuw naar die van de 19e eeuw springen door gewoon door de straten van de ommuurde stad te lopen. Zamora biedt geschiedenis, gastronomie, cultuur, traditie en stadskunst. Maar als er iets is dat opvalt in de straten en dat we kunnen ontdekken en beleven tijdens een weekendje weg, dan is het wel het architecturale contrast.

DE ROMAANSE EN MODERNISTISCHE STAD ZAMORA
DE ROMAANSE EN MODERNISTISCHE STAD ZAMORA

De meest middeleeuwse kant van de stad, gekenmerkt door zijn muren en talrijke Romaanse kerken, botst frontaal op een belangrijke modernistische trend die zijn straten in de 19e eeuw transformeerde. En hieraan zijn bovendien de verschillende muurschilderingen toegevoegd die de stad sieren, verwijzend naar personages, tradities en gebeurtenissen die de toekomst van Zamora door de geschiedenis heen hebben gemarkeerd.

Booking.com

Een wandeling door Zamora voert ons door zijn labyrintische straten omringd door muren, door zijn rustige pleinen en zelfs door uitkijkpunten die uitkijken over de Duero en zijn stenen brug. Door straten die zijn afgesloten voor het verkeer, kunnen we de stad verkennen, door het monumentale Plaza Mayor, het kasteel, de poorten van de muur gaan en de beroemde en levendige Balborraz-straat te leren kennen, die met zijn merkwaardige helling en wordt beschouwd als een van de mooiste van het Spanje. We zullen het Palacio de los Momos kunnen bezoeken, vandaag het Paleis van Justitie, en natuurlijk door het Palacio en Puerta de Doña Urraca lopen.

Maar je zult ook snel ontdekken dat Zamora ook een wijnland is, ontdek de gastronomische winkels zoals La Abacería, waar je een typisch product kunt kopen om mee naar huis te nemen, deel uitmaken van de Zamora-wijnroute. Een onfeilbaar plan om gastronomie, plattelandstoerisme, cultureel erfgoed, tradities en natuur te combineren met alles wat de wijnmakerijen en kleine bedrijven die hun krachten hebben gebundeld om de producten van hun land te promoten, en aan te bieden hebben.

Als jezelf een paar dagen wilt onderdompelen in de stad Zamora om alle contrasten te ontdekken en te beleven en zeker te waarderen, het interessant voor je zal zijn om onderscheid te maken tussen de twee bekendste gezichten: het Romaanse Zamora en het modernistische Zamora. Alleen dan kun je van de architectuur van de 12e eeuw naar die van de 19e eeuw springen door gewoon door de straten te lopen.

 

De Romaanse Zamora

We kunnen Zamora beschouwen als de hoofdstad van de Romaanse tijd, omdat de erfenis van deze bouwstijl overweldigend is. Daarin vinden we niet meer of minder dan 23 Romaanse kerken, maar het werden er meer dan 40 en velen bleven tot het begin van de 20e eeuw bestaan. Als je vandaag een plein tegenkomt dat naar een heilige is vernoemd, is het zeer waarschijnlijk dat er ooit een Romaanse kerk op die plek heeft gestaan. Over het algemeen behoren alle gebouwen die er nog staan ​​uit een laat-romaanse periode, tussen het midden van de 12e eeuw en het begin van de 13e eeuw, aangezien verschillende in de loop der jaren zijn afgebroken. En zoals u zult zien, is de verscheidenheid aan Romaanse stijlen die geconcentreerd zijn in zo'n kleine ruimte opvallend, en het is dat een grote Franse invloed merkbaar is in zijn elementen, aangezien de herbevolking van de stad zijn oorsprong vond in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk.

Er zijn veel kerken en je zult waarschijnlijk geen tijd hebben om ze allemaal in één weekend te zien, maar als je je wilt focussen, zorg er dan er voor dat je op zijn minst de kerken leert kennen die we hierna gaan voorstellen, aangezien ze behoren tot de meest opvallende. Als je in Zamora bent aangekomen ga eerst bij een VVV-kantoor langs waar je een plattegrond van de stad kunt krijgen. Uw Romaanse route in Zamora te begint bij zijn eigen kathedraal.

 

Kathedraal van Zamora

Om te beginnen moeten we weten dat de kathedraal slechts een deel van haar romaanse stijl heeft behouden, aangezien een grote brand in de 16e eeuw ervoor zorgde dat ze moest worden herbouwd. Maar ja, in de elementen die er nog steeds staan, zien we dat het een bijzonder eenvoudige Romaanse is, verre van de didactische Romaanse, en sterk beïnvloed door cisterciënzer kunst en van duidelijke Franse inspiratie, zoals we kunnen zien in de koepel, van Byzantijnse invloed en met schalen van steen. De tempel heeft een Latijns kruisplan met drie beuken en twee onafhankelijke koepels. De deuren in platereske stijl zijn echt kostbaar en het 16e-eeuwse koor is niet minder opvallend. Naast het kathedraal gebouw zelf, mag u het plein en het Kathedraal museum niet missen, waar een spectaculaire collectie Vlaamse wandtapijten wordt bewaard.

 

Kerk van Santa Lucia

Het dateert uit het einde van de 12e eeuw en werd gebouwd naast de sloppenwijken van de stad, waar ambachtelijke activiteiten zoals aardewerk plaatsvonden. Van de oorspronkelijke constructie is alleen de noordmuur bewaard gebleven, bekroond door een dakrand met zeer eenvoudige consoles, en door de eeuwen heen zijn de drie beuken één geworden, met gotische en barokke elementen. Het werkt momenteel als een bezoek bare lapidary van het Zamora Museum.

 

Kerk van San Isidoro del Carmen

De kerk van Carmen de San Isidoro is een van de meest opvallende tempels in de stad en ligt naast de Portillo de la Lealtad, zeer dicht bij het kasteel. Het werd gebouwd in het midden van de 12e eeuw en heeft de noordkant behouden, met geruite dakranden en eenvoudige consoles. De rest van het gebouw stamt uit de eerste helft van de 13e eeuw en het belfort uit het begin van de 19e eeuw.

 

Kerk van San Cipriano

Het behoort tot de eerste helft van de 12e eeuw en hoewel het drie beuken had, is er nog maar één over. Het vestigt de aandacht op zijn toren die wordt bekroond door een leistenen torenspits en er zijn enkele picturale overblijfselen uit de 14e eeuw bewaard gebleven.

 

Kerk van de Madeleine

Voor velen is dit de mooiste Romaanse kerk van de stad, en zijn elegantie, zijn decoratieve motieven en zijn apsis zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor. Het dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw en het interieur bevat een uniek voorbeeld van romaanse grafsculpturen uit die tijd. Het valt op door zijn slankheid, met een enkel schip, en stabiliteitsproblemen kunnen de steunberen hebben veroorzaakt die het overeind houden.

 

Kerk van San Juan de Puerta Nueva

Gelegen aan de Plaza Mayor, staat de kerk van San Juan de Puerta Nueva, uit het begin van de 12e eeuw, naast de oudste ommuurde deel van de stad. In de 16e eeuw werden de drie oorspronkelijke beuken teruggebracht tot één na de ineenstorting van de toren, waardoor het zijn romaanse overblijfselen combineert met andere latere stijlen. Het is bijna onmogelijk voor u om om dit niet te  bewonderen.

 

Kerk van Santa Maria la Nueva

Het is in het begin van de 12e eeuw gebouwd en is gelegen in een historisch deel van de middeleeuwse stad, omdat hier in 1168 de "forellen opstand" plaatsvond, een volksopstand tegen de edelen plaats. 

De tempel trekt de aandacht vanwege zijn halfronde apsis, omringd door een half dozijn kleine zuilen die aan ruwe kapitelen zijn bevestigd. De zuidelijke deuropening wordt beschouwd als behorend tot de oorspronkelijke tempel en heeft zijn halfronde ontwerp behouden. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de toren oorspronkelijk los stond van de rest van het gebouw.

 

Kerk van San Pedro en San Ildefonso

Het werd gebouwd op een Visigotische kerk en werd in de 12e eeuw romaans. Het is gelegen in het hart van de middeleeuwse stad en in de vijftiende eeuw onderging het verschillende verbouwingen die weinig van zijn romaanse oorsprong overlieten. Details zoals de zuidmuur, de halfronde centrale apsis, de gevel, de noordelijke deuropening die achter de huidige neoklassieke blijft en de zuiddeuropening zijn echter nog steeds zichtbaar.

De stad Zamora van het modernisme

Van de romaanse stijl van de 12e eeuw springen we naar het modernisme van de 19e eeuw, aangezien de belangrijke stedenbouwkundige ontwikkeling die de stad in deze periode doormaakte ook haar architectuur voor altijd markeerde. De economische bloei van de granen, de komst van de spoorwegen en de opkomst van nieuwe industrieën deden de bourgeoisie groeien in Zamora. Dit, samen met een reeks autoriteiten die zich bezighielden met het verbeteren van de stad, bracht de komst van gerenommeerde architecten met zich mee die hun stempel drukten op verschillende gebouwen.

 

Gebogen lijnen, een mix van materialen, kleurcontrasten en decoraties van dieren en planten verschenen. Iets absoluut baanbrekends in de traditionele architectuur van Zamora, en dat zorgde ervoor dat de stad een van de gemeenten werd die deel uitmaken van de Europese Route van het Modernisme. Hoewel er verschillende architecten waren die de verjonging van de stad vorm gaven, was er één hoofdverantwoordelijke voor dit alles: Francese Ferriol i Carreras. 

 

Hij kwam uit Barcelona vol moderniteit en werkte tussen 1908 en 1916 acht jaar als stadsarchitect, en in die periode werden de meeste modernistische gebouwen gebouwd die je vandaag in Zamora kunt zien. Zij zijn het gemeentelijk laboratorium, het Montero-huis, het Juan Gato-huis, het Faustina Leirado-huis, het Mariano López-huis, het Gregorio Prada-huis, het Norberto Macho-huis, het Crisanto Aguiar-huis, het gebouw aan de Calle Travesía, de smederij van de Martín de Horna huis, het huis van Valentín Matilla, het Tejedor huis en de afsluiting van de tuin van het huis van Miguel Hervilla. Met deze kaart van de Zamora van het modernisme in de hand vind je ze allemaal.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MÁLAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE  HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ZAMORA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :