Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Turruncún 

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 12:43

Turruncún is een vervallen  en verlaten stad

Turruncún is een vervallen  en verlaten stad  met prachtige wandelpaden

Turruncún is een vervallen stad dat in 1975 werd ingelijfd bij de gemeente Arnedo , in de Rioja Baja ( Spanje ). Het ligt in het Préjano- gebergte , tussen Arnedo, op 9 km afstand, en Cornago , op 11 km afstand. Turruncún is een ruïne met enkele gebouwen die nog overeind staan, zoals de kerk en de school. Aan de achterkant van de stad is er een recreatiegebied met mooi uitzicht en barbecues. Een merkwaardig feit is dat we in de kerk, die nog steeds overeind staat, skeletresten kunnen zien waarvan sommige mensen vaststellen dat het menselijk skeletten zijn. 

Als je onderweg bent naar Trevélez rijd je door een prachtig en verlaten berggebied het bergdorpje ligt op een hoogte van 1476 meter boven zee spiegel, de rivier de Trevélez  stroomt midden door het dorp en deelt Trevélez in twee delen. Via de enige brug

Foto: Wikipedia

De vloer ervan is bewogen alsof iemand iets uit het interieur heeft gehaald, en het zijn waarschijnlijk menselijke resten. Als we het bospad opgaan en goed opletten aan de rechterkant, kunnen we de begraafplaats zien met een half verwoeste muur waar nog enkele grafstenen liggen van mensen die in Turruncún leefden in een betere tijd.

Booking.com

De verlaten stad Turruncún is het perfecte voorbeeld van de eeuwige voetafdruk die het verleden altijd achterlaat. Deze oude gemeente is maar een klein voorbeeld van de vele onbewoonde plekken die verspreid over Spanje liggen, maar valt op door haar bijzondere schoonheid. Het imago dat het vandaag biedt, was echter niet altijd zo, aangezien het aan het begin van de 20e eeuw een welvarende plaats was met ongeveer 300 inwoners.

Gelegen in La Rioja, nabij de stad Arnedo, was het een gemeente die nauw verbonden was met de mijnbouw, die de economische en sociale motor werd. Toen deze mijnen werden gesloten, ging het echter langzaam achteruit totdat het eind jaren tachtig volledig werd verlaten.

Een van de mooiste spooksteden

Beschut door de hellingen en valleien van de Sierra de Peñalmonte, is Turruncún een geweldig beeld geworden van het meer landelijke La Rioja. De samensmelting van de natuur met de overblijfselen van enkele van de meest representatieve gebouwen, zoals de kerk van Santa María, is de essentie van de stad. Deze constructie wordt gevolgd door de hermitage van de Maagden en de muren van de huizen, de school en de ondergrondse kelders die nog steeds in de loop van de tijd worden onderhouden.

Evenzo is Turruncún, zoals alle onbevolkte steden, het onderwerp geweest van talloze verhalen en legendes die het een zeer mysterieuze toon geven. Deze bevinden zich in de kerk en het kerkhof, waar de grond naar verluidt barstte en overal in de stad menselijke botten verschenen. Evenzo leed de plaats in 1929 aan een aardbeving die 5,1 graden bereikte, wat aanzienlijke gevolgen had voor het milieu en Turruncún zelf.

Een perfecte omgeving om te wandelen

Wat echter de overgrote meerderheid van de reizigers naar deze regio trekt, is de spectaculaire ligging, bekroond door de Peña Isasa. De top is een frequente bestemming geworden voor wandelliefhebbers, die soms Turruncún als uitgangspunt nemen. Deze route is ongeveer 12 kilometer lang. Bovendien kun je vanaf de top de Arnedo-depressie, de valleien en de andere rotsen van het Peñalmonte-gebergte zien.

Vermeldenswaard is ook de rondweg naar Gatún (11 kilometer), vanwaar je een uitzonderlijk uitzicht hebt. Evenzo maakt de nabijheid van Turruncún tot Navarra, Zaragoza en Soria fietsroutes een zeer goede optie voor langere reizen.

 

Hoe kom je er

Vanaf Logroño is de reis naar deze stad ongeveer 50 minuten over de snelwegen N-2323 en LR-123. Van zijn kant is de duur van de reis vanuit Tudela ongeveer 50 minuten langs de snelweg LR-385.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  20minutos.es author DANIËL BORREGO
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :