Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Hondarribia

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 19:00

Reisindrukken van de stad Hondarribia

Reisimpressies van de stad Hondarribia, deze stad ligt in de Spaanse provincie Gipuzkoa, regio Baskenland. De stad Hondarribia ligt op rond 20 kilometer van de stad San Sebastian, en grenst aan Frankrijk. Hondarribia ligt aan de monding van de rivier de Bidasoa en is een stad aan de kust van Guipuzcoa met een lange zeevaart en toeristische traditie. De ommuurde oude stad, vol aristocratische gebouwen, is uitgeroepen tot historische artistieke plaats.

HONDARRIBIA

Volgens de traditie werd Hondarribia gesticht door de Visigotische koning Recaredo in de 6e eeuw na Christus. De naam van de stad verschijnt voor het eerst genoemd in het stadscharter de Navarrese koning Sancho el Sabio (de Wijze) verleend aan San Sebastián in 1150. Ook tijdens de Middeleeuwen kreeg Hondarribia dezelfde privileges als San Sebastián door de Kroon van Castilië.

Booking.com

Door de geschiedenis heen heeft de stad verschillende belegeringen ondergaan, waarvan de beroemdste in de 17e eeuw. De positie als militaire plaatsing boven de monding van de rivier de Bidasoa leidde in het verleden naar een stadscentrum begrensd door massieve muren, die nog steeds bewaard zijn gebleven en het mogelijk hebben gemaakt om tot historisch artistiek monument te worden uitgeroepen.

De ommuurde stad

In het hoogste deel van de stad ligt de Plaza de Armas. Aan een van de zijkanten staat het Kasteel van keizer Carlos V, een stenen fort dat tegenwoordig de Parador de Turismo herbergt. Daartegenover vindt elk jaar in september de traditionele Alarde plaats, een van de belangrijkste evenementen op de feestkalender van de stad.

 

Heel dichtbij is de parochiekerk van Santa María de la Asunción. De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd in gotische stijl, terwijl de barokke toren dateert uit de 18e eeuw.

 

Langs de geplaveide straatjes verschijnen veel versierde huizen en paleizen. Als je eenmaal door de Poort van Santa María bent gegaan, in het zuidelijke stuk muur, komen we in een van de drukste straten, de Calle Mayor. Hier trekt de grote barokke gevel van het stadhuis (18e eeuw uw aandacht. Het heeft twee wapenschilden van de stad en grote reeksen bogen. Bijna tegenover het stadhuis, in dezelfde straat, zie je het Casadevante Palace, een 17e-eeuws aristocratisch gebouw in barokke stijl. Het Zuloaga-paleis, dat een prachtige stenen trap heeft, en het Casa de los Guevara, uit de 18e eeuw, maken dit gebied compleet.

 

Buiten de ommuurde stad ligt de wijk La Marina naast de zee. Dit centrum aan zee, mogelijk wel het oudste van de stad, biedt Hondarribia's meest populaire sfeer. De straten, vooral Calle San Pedro, staan vol met typische kleurrijk geschilderde huizen aan zee en zijn een ideale plek voor een wandeling of een aperitief.

 

Hondarribia heeft ook een lange toeristische traditie. Het brede strand is een van de belangrijkste attracties voor bezoeken die in de zomer naar de stad komen. Hierop kunt u een breed scala aan watersporten beoefenen: zwemmen, duiken, windsurfen, jetskiën enz.

 

Het strand scheidt de wijk La Marina van het vispunt, de startpint voor uitstapjes naar het kasteel van San Telmo (16e eeuw) en de vuurtoren van Higuer, waar u een prachtig uitzicht op de kust kunt krijgen.

 

Zonder buiten de gemeentelijke grens te gaan, in de ongewone natuurlijke omgeving van de Monte Jaizkibel, ligt het Guadalupe Fort. Dit imposante verdedigingsbastion ligt vlakbij de Hermitage van Guadalupe, een kapel gebouwd in de 16e eeuw om de Maagd te aanbidden.

 

Deze kluis speelt een bijzonder belangrijke rol tijdens het festival van de patroonheilige van Hondarribia, dat begin september wordt gehouden. Op deze data komt een grote processie van inwoners van de stad naar het heiligdom.

 

Deze religieuze daad vindt plaats in het kader van de populaire Alarde, waardoor de inwoners de grote overwinning van de troepen van de stad herdenken na een belegering, die plaatsvond in de 17e eeuw, vanwege een gelofte afgelegd aan de Maagd van Guadalupe in 1639. De Alarde omvat indrukwekkende parades door de straten en pleinen van de oude stad, altijd met bonzende trommels en buskruit die worden afgebroken.

 

Omgeving en keuken

De provincie Guipuzcoa biedt een kustlijn met uitstekende stranden en pittoreske dorpjes. Tegenover Hondarribia ligt Irún, een mooie grensstad waarvan het historische centrum wordt voorgezeten door de kerk van Juncal (16e eeuw). Het is ook de moeite waard om naar de Plaza de San Juan Harria te gaan, waar het barokke stadhuis staat.

 

Een paar kilometer verderop ligt San Sebastián, de hoofdstad van die provincie. Deze elegante stad - een traditioneel zomervakantieoord - strekt zich uit rond een baai tussen twee heuvels, Urgull en Igeldo. Het symbolische strand van La Concha, slimme nieuwe buitenwijken en een intens cultureel leven maken deze stad tot een van de meest aantrekkelijke aan de Cantabrische kust.

Andere kustplaatsen die interessante monumenten combineren met uitgestrekte stranden zijn Zarautz, Getaria, Deba en Mutriku.

 

Naast deze rijkdom aan monumenten heeft deze Baskische provincie een waardevol natuurlijk erfgoed waarin de natuurparken Aitzkorri, Aralar, Aiako-Harria en Pagoeta uitstekend zijn.

 

Een van de beste manieren om de Baskische cultuur te benaderen is via de keuken. Hondarribia is de perfecte etalage om de meest representatieve lokale recepten te ontdekken. De vis die aan de kust aankomt, wordt gebruikt om gerechten te maken zoals "kokotxas" van heek in groene saus, gegrilde rode brasem, "marmitako" (stoofpot met tonijn en aardappelen) of txangurro (spinnenkrab). De groenten en uitstekend vlees uit het binnenland dragen bij aan de verrijking van de culinaire traditie van de provincie. Wat wijnen betreft, er is niets beters dan achacolí van Guetaria/Guetariako Txakolina, met een eigen oorsprongsbenaming.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spain.info

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :