Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Gaucín

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 12:15

reisindrukken van het dorpje GAUCÍN

Reisimpressies van het rustieke, pittoreske, witte dorpje Gaucín in Provincie Málaga, Andalusië

Reisimpressies van het rustieke, moorse witte, pueblo blanco dorpje Gaucín, dit plaatsje is een typisch Moors bergdorpje. - Vanuit dit rustieke bergdorpje Gaucin in de provincie Málaga in Andalusië kun je van een spectaculair uitzicht genieten op de Engelse enclave Gibraltar en Noord-Afrika. In het dorp Gaucín leven ongeveer 1600 inwoners. Het bergdorpje ligt op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel in de Sierra del Hacho, welke gedomineerd wordt door het Castillo del Aguila of wel het Adelaarskasteel, oorspronkelijk was Castillo del Aguila een Romeins bolwerk en wordt uitgebreid door de Arabieren .

HET RUSTIEKE, WITTE EN PITTORESKE DORPJE GAUCÍN

Rondom zijn de bergen van de Serranía de Ronda die schitterende penseelstreken van kleur opleveren: rode klaprozen, gele mimosa en wilde orchideeën worden getemperd door het koele groen van olijfboomgaarden en af ​​en toe een scheutje lichtroze amandelbloesem.

Vanwege zijn belangrijke strategische ligging was het ooit een belangrijke Romeinse nederzetting en het prachtige kasteel Castillo del Aguila (Adelaarskasteel) dateert uit deze tijd, hoewel de overblijfselen van het fort die vandaag de dag te zien zijn, in de 13e eeuw door de Arabieren zijn gebouwd.

Booking.com

Bochtige straten en steegjes

Zoals je zou verwachten van de naam, is het niet ongebruikelijk om hier adelaars rond de torens te zien cirkelen, terwijl torenvalken regelmatig nestelen in de muren van het middeleeuwse klooster.

Het centrum van het dorp is een wirwar van smalle, kronkelende straatjes, ooit een toevluchtsoord voor brandewijn- en tabakssmokkelaars die door de omliggende heuvels trokken. Tot voor kort hadden de meeste huizen geen stromend water en zou een gloeilamp als een luxe worden beschouwd – ver verwijderd van de gerenoveerde huizen van vandaag.

Nu zijn de mooie straten omzoomd met onberispelijk witgekalkte huizen, hun traditionele smeedijzeren balkons in vuur en vlam met felgekleurde bloemen.

De steile kronkelende straatjes, verborgen steegjes en spectaculaire uitzichten zijn lange tijd een inspiratie geweest voor schilders en fotografen en het dorp heeft een aanzienlijke artistieke gemeenschap.

HET RUSTIEKE, WITTE EN PITTORESKE DORPJE GAUCÍN

Castillo el Aguila – Foto: Jim Shannon

Jasmijn geurende lucht

In de afgelopen jaren is het dorp erg populair geworden bij Noord-Europeanen, aangetrokken door de ontspannen levensstijl en de ongerepte schoonheid van deze schuilplaats in de bergen, die tegelijkertijd op slechts 30 minuten rijden ligt van de stranden en het nachtleven van de Costa del Sol.

Het dorp heeft nu verschillende uitstekende restaurants die zowel internationale gerechten als lokale gerechten en tapas serveren. Er is ook een keuze uit levendige bars en bodega’s om te bezoeken, waaronder twee nachtelijke muziekbars en een flamencobar. Houd er echter rekening mee dat sommige van deze etablissementen tijdens de rustigere wintermaanden sluiten.

Omgeven door olijf- en amandelboomgaarden, is het landschap rondom ideaal voor wandelaars, vogelaars en natuurliefhebbers. Op de belangrijkste trekroute van Europa naar Afrika zijn veel zeldzame soorten te zien, waaronder adelaars, valken, buizerds, gieren, gouden erkers, vinken en bijeneters. Begeleide wandelingen zijn beschikbaar voor degenen die liever te voet verkennen en er is een manege in de buurt van het dorp.

Een Romeinse weg leidt naar de Rio Genal, die ver beneden door de vallei stroomt, met oevers omzoomd door oleanders. Je kunt hier zwemmen of vissen in de diepe poelen van de rivier, vermeld als de schoonste van Europa.

 

Ongerepte schoonheid

In de lentemaanden groeien orchideeën, lupinen, pioenrozen en gladiolen in het wild langs de weg, in de winter vind je narcissen, iris en scilla; de bloesem van amandel, sinaasappel en citroen geeft het platteland een heerlijke geur.
Wandelpaden doorkruisen de heuvels en je kunt er uren wandelen met alleen bijeneters en wielewalen als gezelschap.

 

Nationaal park Los Alcornocales, dat ook aan Gaucín grenst, is het grootste, oudste en grootste bos van Europa, de overblijfselen van een bos dat ooit heel Spanje bedekte (voordat ze het in de 16e eeuw begonnen te kappen om hout te leveren voor het zeilen schepen). Een groen paradijs van dramatische heuvels, enorme lommerrijke bomen die hoog boven hun hoofd hangen; kurkeikenbossen en kalkstenen pieken die zich ver over de horizon uitstrekken. Het is door de hemel gemaakt om geweldig te wandelen.

Een oase in de heuvels

Afgezien van de attracties van het Castillo el Alguila en zijn prachtige 360º vergezichten van de Serranía de Ronda en de Campo de Gibraltar, zijn andere plaatsen in het dorp om te bezoeken onder meer de Iglesia de San Sebastian, gebouwd na de herovering op de plaats van de moskee die was op zijn beurt gebouwd op de plaats van een eerdere visigotische kerk. Tijdens de burgeroorlog werd de kerk geplunderd en het orgel op straat gegooid en vernietigd. De klokkentoren domineert nog steeds de skyline van het dorp.

 

Er is veel te zien in de omliggende gebieden en er is geen gebrek aan geweldige dagtochten om van te genieten. Sevilla, de bruisende hoofdstad van Andalusië, ligt op slechts een paar uur rijden. Ronda, de favoriete Spaanse stad van Hemingway, ligt op 45 minuten van hier aan een fabelachtig mooie weg door de bergen. Granada met zijn wereldberoemde Moorse paleis, “La Alhambra”, duurt drie uur.

 

De prachtige stranden van de Costa de la Luz aan de Atlantische kust zijn ook gemakkelijk te rijden. De charmante badplaats Tarifa aan deze kust is een wereldwalhalla voor windsurfen.

Estepona aan de Costa del Sol, een levendig resort met een mooie oude stad en vissershaven, ligt op slechts 45 minuten rijden; Marbella is binnen een uur bereikbaar.

 

Van ver is de locatie verbluffend, witte huizen varieerden langs een hoge heuvelrug, omlijst door steile pieken, gieren die boven je hoofd zweefden en omringd door kilometers zonovergoten heuvels bezaaid met johannesbrood, kurkeik en glinsterende tarwevelden. Na een immense klim vanuit de vallei, komen we halverwege de middag in vrij smalle straatjes aan in de hitte verdoofde stilte. Even later vinden we een kleine bar die nog steeds tapas en ijskoud bier serveert op een terras met majestueuze uitzichten over de beboste heuvels en dorre vlaktes naar Gibraltar en Noord-Afrika.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR GAUCIN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Rusticblue.com -

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :