Het dorpje Pedraza in de provincie Segovia


Het dorpje Pedraza 

De twaalf leukste plekken in het dorpje Pedraza ligt in de provincie Segovia regio Castilië en León 

De 12 leukste plekken in het dorpje Pedraza. Het dorp ligt in de provincie Segovia regio Castilië en León Het Spaanse dorpje Pedraza ligt in de provincie Segovia in de autonome regio Castilië en León . Het dorpje heeft rond de 500 inwoners en ligt ongeveer 37 km noordoostelijk van de stad Segovia in de uitlopers van de Sierra de Guadarrama. In dit dorpje is vanaf 1600 bijna niets verandert,  Pedraza had tot 1950 zelfs geen elektriciteit of stromend water! Vanaf 1951  behoort  het dorpje tot Monumentaal Erfgoed’. Maar vele bewoners verlieten het dorp om werk te zoeken in de nabije steden Segovia (41 km) en de hoofdstad Madrid ( 126 km). 

Het ontbijtbroodje pitufo - Beleef Spanje

In 1960 veranderde situatie, toen ontdekten filmmakers het dorp en ontdekten dat dit dorp het  best bewaarde middeleeuwse decor in Spanje had. En dat zal elke bezoeker beamen!

 

De 12 leukste plekken in Pedraza om te gaan bezoeken in dit mooie middeleeuws dorpje

De Plaza Mayor: een middeleeuws plaatje!

De meest emblematische plek van Pedraza is ongetwijfeld de Plaza Mayor. Je gelooft je ogen niet: het ziet eruit als een historisch filmdecor! Hier zie je zo de Dinsdagmarkt voor je, die al vanaf de 15de eeuw schriftelijk vastgelegd was en er tot eind jaren '60 plaatsvond. 

De naburige pleintjes zijn nog met de Plaza verbonden via eeuwenoude overdekte doorgangen, gestut door houten balken. Je begrijpt meteen waarom dit dorpje in 1965 de filmset werd voor ‘Chimes at Midnight’ van Orson Welles.

 

Het kasteel

Pedraza was nooit zo een historische schat geworden als het vanaf de 16de tot de 18de eeuw geen belangrijke welvarende stad was geweest. Het kasteel van het dorp stamt bijvoorbeeld uit dat gouden tijdperk. 

De Baskische schilderartiest Ignacio Zuloaga kocht het imposante maar vervallen fort voor een prikje in de jaren '20, waarna hij het restaureerde en er zijn studio installeerde. Vandaag is het kasteel, samen met de kunstwerken van de artiest, voor 6 euro te bezoeken onder begeleiding van een gids.

 

Prachtige uitzichten 

Pedraza ligt op een helling en torent zo veilig hoog boven het groengele landschap uit, zoals gebruikelijk was in tijden van onzekerheid en aanvallen van buitenaf. Dat geeft prachtige uitzichten, vooral vanaf de buurt rondom het kasteel.

Booking.com

Architectuur uit een ver verleden

De vele huizen met wapenschilden op hun sierlijke voorgevels zijn sporen van de weelde en vooraanstaandheid van vroegere bewoners. Let vooral op de details van deuren en poorten, smeedijzeren balkonnetjes met kleurrijke bloemen,... Het ziet er allemaal erg verzorgd uit en het is een waar plezier om door de charmante straatjes en pleinen te kuieren. 

 

Van 'vervloekt dorp' naar hotspot voor artiesten

Ooit was het anders. In Pedraza werd de allereerste film in 1929 gedraaid: ‘La Aldea Maldita’ (‘Het Vervloekte Dorp’). Het leek erop dat deze fictieve titel hier bittere realiteit zou worden, door de plattelandsvlucht die Spanje typeerde. De schapenwol-industrie was immers in elkaar gezakt. Sommige eeuwenoude huizen vervielen in ruïnes, andere werden moedwillig afgebroken om elders het materiaal te recycleren.

Maar gelukkig vielen na de filmmakers ook ontwerpers, artiesten, chefs en creatieve stadsmensen voor deze idyllische plek. Huizen werden opgekocht en gerestaureerd, de structuur van het dorp prachtig bewaard!

 

Slechts 1 toegangspoort

Pedraza is altijd ommuurd gebleven en – wonderlijk genoeg - nog steeds toegankelijk via slechts één stadspoort! Die heeft bovendien haar authentieke grootte bewaard, zodat vrachtwagens het dorp niet in kunnen.

Vroeger was er nog een poort vlakbij het kasteel, maar die werd destijds dichtgemetseld omdat sluwe koopmannen er langs gingen, om zo te ontsnappen aan de tol en belastingen. Nog niet eens zo lang geleden ging deze stadspoort zelfs gewoon op slot tijdens de nacht, of tot een dief gevat was! 

Een middeleeuwse gevangenis

Vlak naast de stadspoort – oorspronkelijk maakte dit huis deel uit van de wachttoren – is er zelfs een middeleeuwse gevangenis die tot 1890 in gebruik was! Zelfs tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden hier mensen vastgehouden. Hallucinant, want de cellen zijn van hout, zonder raam... Het lijken wel sauna's!

Een bezoek met gids is erg interessant. Zo werden tot 15 mensen in een kleine cel opgesloten, en was een vergeetput de 'goedkoopste' manier om met gevangenen om te gaan. Ook zijn er nog middeleeuwse muurtekeningen te zien van de cipier die zich kennelijk verveelde in zijn ruime kamer met open haard. 

Een andere lugubere bezienswaardigheid is de houten plank waaraan gevangenen werden vastgeketend. Veel van deze mensen zaten er vast omwille van een kleine diefstal, voedsel bijvoorbeeld, of gewoon omdat de machtigen van het dorp iets tegen deze mensen hadden. Van een eerlijk proces was geen sprake. Een bezoek dat je niet snel vergeet..!

 

Een historische gastronomie

Het kasteel en de historische dorpskern zijn bijzonder aantrekkelijk voor bezoekers, maar naar Pedraza gaan de meeste Spaanse dagjes toeristen vooral om van de lokale gastronomie te genieten. Die werkt sinds de jaren '60 op basis van ouderwetse houtovens, met speenvarken en zuiglam als specialiteit. Bijzondere restaurantadresjes vind je onderaan dit artikel.

 

Leuke ambachtswinkeltjes

Pedraza biedt nog meer. In 1975 ging de eerste Spaanse winkel met rustiek meubilair er open, De Natura. Tegenwoordig zijn er talrijke winkeltjes in ambachtswerk, van antiek tot keramiek en speelgoed. Dat maakt Pedraza een leuk dagje uit voor wie houdt van rustig kuieren en shoppen, binnen een fantastische setting!

Romantische en historische festiviteiten

In juli (1ste en 2de zaterdag) kun je in dit hartveroverende dorpje pure magie voelen tijdens de Concierto de las Velas (Kaarsenconcert). Pedraza wordt dan met meer dan 35.000 kaarsen verlicht, onder de klanken van klassieke muziek aan de historische Plaza Mayor. Een betoverend moment waarin het mysterie van eeuwen geschiedenis op een romantische manier tot uiting komt!

Historisch gezien zijn de belangrijkste feesten er de stierengevechten, simpelweg ‘correr toros’ (stierenrennen) of ‘fiesta de plaza’ (pleinfeest). De Plaza Mayor wordt dan een arena, en dat al sinds 1550 - destijds meestal als onderdeel van religieuze feesten of om bijvoorbeeld de geboorte van een prins of de komst van een graaf te vieren. Elk jaar nog op 9 en 10 september.

 

Zwart op wit middeleeuws

De heropleving van het ommuurde Pedraza werd beloond met de toekenning van een diploma door de internationale stichting Europa Nostra. Pedraza maakt uiteraard ook deel uit van het Netwerk van Middeleeuwse Dorpen en Steden in Spanje.

Sinds 2012 houdt het dorp bovendien een wedstrijd onder haar restaurants voor de titel ‘Beste Middeleeuwse Tapa’. Hieronder bieden we een overzicht van uitstekende eetadresjes!

 

Knusse restaurantjes 

Veel historische huizen in Pedraza zijn in romantische landelijke stijl ingericht. Als bezoeker kun je hier in de plaatselijke restaurants mee van genieten. 

 

  • - La Olma de Pedraza

Prachtig ingericht restaurant met eeuwenoude steunbalken, een gezellige zithoek, een authentieke houtoven, een heerlijk overdekt terras met middeleeuwse werktuigen als decoratie en een terras buiten op de Plaza. Traditionele keuken die tegelijk gedurfde combinaties biedt.

Adres: Plaza Álamo, 

Tel: +34 921 50 99 81.

Website: www.laolma.com 

 

  •  El Soportal

Onder de mooie arcades op de Plaza Mayor, in twee huizen waarvan de structuur sinds de 16de eeuw intact bleef en in de ruimtes die vroeger een bakkerij en een taverne behelsden, kun je proeven van gebraden vlees en andere gerechten.

Adres: Plaza Mayor, 3.

Tel: +34 921 50 98 26.

Website: www.restaurantesdepedraza.com

 

  •  La Posada de Don Mariano

Dit familiale hotelletje in het historische centrum heeft een restaurant dat een smakelijke ‘nouvelle cuisine’ biedt. 

Adres: C/ Mayor, 14.

Tel: +34 921 50 98 86.

Website: www.hoteldonmariano.com

 

  •  La Taberna de Don Mariano 

Deze taverne wordt gerund door dezelfde familie als die van de gelijknamige Posada. Zoals op de centrale plaza voelt het er alsof de middeleeuwse sfeer hier gewoon is blijven hangen. De perfecte plek voor een drankje om je bezoek aan Pedraza mee af te sluiten! (zelfde adres Posada) 

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :