Plaza Mayor -Madrid

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 08:00

 DE GESCHIEDENIS VAN DE PLAZA MAYOR IN MADRID

Plaza Mayor in Madrid is wel een van de bekendste, beroemdste en geliefdste bezienswaardigheden in Spanje met een geschiedenis die honderden jaren teruggaat. Plaza Plaza Mayor heeft veel meegemaakt in al die jaren hier vonden vele grote openbare evenementen plaats maar ook rampen heeft dit plein meegemaakt.

DE GESCHIEDENIS VAN DE PLAZA MAYOR IN MADRID

De Plaza Mayor - De oorsprong gaat terug tot het bewind van Filips III, architect Juan de Herrera die het oorspronkelijke ontwerp uitvoerde, het werd voltooid in 1619. Helaas leed het toen verschillende periodes van vlammende pech. 

De eerste brand sloeg toe in 1631 en daarna werd het plein gereconstrueerd door Juan Gómez de Mora. De tweede brand vond plaats in 1670, het plein werd vervolgens gereconstrueerd door Tomás Román. Maar zoals ze zeggen, gebeuren er slechte dingen in drieën, en een nieuwe brand trof het plein in 1790, het plein dat we vandaag kennen en liefhebben, werd vervolgens herbouwd door Juan de Villanueva (hij bracht het van vijf naar drie verdiepingen, naast andere veranderingen). 

Booking.com

De constructie duurde jaren en eindigde uiteindelijk in 1854, ook al was Juan de Villanueva op dit punt overleden, het proces werd voltooid door zijn studenten Antonio López Aguado en Custodio Moreno.

 

De Plaza Mayor was niet de oorspronkelijke naam. De voornaam was de Plaza del Arraba, en de naam is in de loop der jaren verschillende keren veranderd in Plaza de la Constitución en Plaza de la República. Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog kreeg het eindelijk zijn huidige naam: de Plaza Mayor.

 

Door de jaren heen is de Plaza Mayor voor verschillende doeleinden gebruikt. Het werd ooit gebruikt als marktplaats voor voedsel en andere goederen. Het was ook de locatie van vele evenementen, zoals stierengevechten, openbare executies, processen tijdens de Spaanse inquisitie en kroningsceremonies.

Tegenwoordig vind je op het plein verschillendegezellige (weliswaar te dure) terrasjes en restaurants, meestal vol met toeristen. Er vinden nu ook veel speciale evenementen plaats op het plein - gigantische yogaworkshops, concerten en festivals. Eén traditie heeft stand gehouden: de jaarlijkse kerstmarkten, die sinds 1860 op de Plaza Mayor worden gehouden en nog steeds sterk zijn.

 

Het plein is vandaag 129 meter lang en 94 meter breed. De gebouwen op het plein zijn drie verdiepingen hoog en er zijn 237 balkons met uitzicht op het centrum. Er zijn 10 manieren om toegang te krijgen tot het plein, en toevoegingen aan het plein zijn onder meer het beroemde standbeeld in het midden, met Felipe III op zijn paard. Dit beeld werd in 1848 op het plein geplaatst, hoewel het in 1616 werd gemaakt. Daarvoor bevond het zich in het grootste park van Madrid , het Casa de Campo.

Zorg ervoor dat je de beroemde Casa de la Panadería bekijkt, die zijn naam dankt aan een bakkerij die ooit op exact dezelfde plek was gevestigd. Het gebouw is bedekt met fresco's die dateren uit 1590. Verwacht echter niet de originelen te zien, aangezien de fresco's talloze keren zijn gereconstrueerd, het meest recentelijk door Carlos Franco in 1992.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MADRID NOOIT VERGEET

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN Madrid

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :