HET SPAANSE TURISMO RURAL - PLATTELANDSTOERISME

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 17:24

Turismo Rural plattelandstoerisme

HET SPAANSE TURISMO RURAL OOK WEL CASA RUAL GENOEMD

IN HET NEDERLANDS PLATTELANDSTOERISME

Het Turismo Rural in Spanje, in het Nederlands Plattelandstoerisme.  De laatste jaren komen er steeds meer aanbieders bij wat betreft Turismo Rural .Het Spaanse plattelandstoerisme is groot in opkomst en juist door de coronacrisis wint het aan bekendheid en zeker wat het binnenlands toerisme betreft staat het momentaan groot in de belangstelling. 

De laatste jaren is het aantal aanbieders van Turismo Rural slaapplaatsen flink gestegen in Spanje. Ook al is deze vorm van plattelands vakantie vieren in Spanje erg populair is, op de Nederlandse en Belgische markt is dit fenomeen nog relatief onbekend.

Niet dat iedereen gelijk gaat slapen op een boerderij maar het betekent wel dat veel toeristen weg willen van het drukke, van de overlopen toeristische costas en de dito kustenplaatsen en hun verblijf zoeken op het platteland, al hoewel het platte land moet je ook weer niet te letterlijk nemen.

Je zou kunnen zeggen Back to basics ,waarbij vooral de kleine dorpen populair zijn , de dorpjes met weinig inwoners en waar helemaal niets te doen is. Waar je  dan met de auto, of op de fiets, of lekker wandelend de omgeving kunt ontdekken.  Waarbij voor de Spanjaarden ook de gastronomie en de lokale keuken erg belangrijk zijn

Booking.com

De laatste jaren is het aantal aanbieders van Turismo Rural slaapplaatsen flink gestegen in Spanje. Ook al is deze vorm van plattelands vakantie vieren in Spanje erg populair is, op de Nederlandse en Belgische markt is dit fenomeen nog relatief onbekend. Wel zijn er de laatste jaren veel B&B’s gekomen in Spanje die vaak gerund worden door Nederlanders en Belgen die op deze manier hun steentje bijdragen  aan een vorm van Turismo Rural, maar dan anders.

De huizen zelf zijn vaak gelegen in oude Masia’s (landhuizen) of monumentale panden, dit uiteraard om de sfeer van het platteland te behouden. Veel van deze huizen zijn opgeknapt en gerestaureerd naar hedendaagse maatstaven. Meestal worden ze gerund door families of echtparen die al geruime tijd in de omgeving wonen en met deze vorm van toerisme een nieuw inkomen genereren. Er zijn diverse soorten van Turismo Rural accommodaties mogelijk:

 

Casa Rural

Een huis waar diverse kamers verhuurd worden en waar de eetkamer, woonkamer en badkamer meestal gedeeld worden. Soms wonen de eigenaren zelf ook in het huis en wordt alles gedeeld (vaak niet de badkamer) en soms worden huizen compleet verhuurd in plaats per kamer (dit is interessant voor grotere groepen). Er kan soms vaak gekozen worden op basis van logies en ontbijt, vergelijkbaar met de Nederlandse, Belgische en natuurlijk Engelse Bed & Breakfast.

Alojamiento Rural

Dit zijn meestal appartementen of een woonhuis bijna altijd gelegen in een landelijke omgeving met panoramische uitzichten. Meestal beschikken deze over een eigen keuken waar eten bereid kan worden, een of meer badkamers en een gezamenlijke woonkamer. Bij deze vorm van plattelandstoerisme is eten niet inbegrepen.

 

Hotel Rural

Bijna altijd gelegen in een monumentaal pand of landhuis waar kamers verhuurd worden net zoals in een hotel. Vaak zijn er niet meer dan 4 tot 10 kamers te huur om het rustig te houden in het hotel. Voorzieningen zijn net zoals in een normaal hotel (ontbijt, diner, schoonmaak, lounge, receptie, etc.) maar alles kleinschaliger en plattelandser.

Albergues en Centros de Turismo Rural

Bij deze twee vormen gaat het altijd om een grootschaligere opzet waar in het algemeen grotere groepen kunnen verblijven. Services zijn wat beperkt en ook het plattelandsgevoel is, buiten de ligging, vaak niet te bekennen. Voor individuele reizigers vaak niet de moeite waard om te bezoeken.

 

Dankzij internet en de diverse reservering portaals zoals toprural, turismorural en clubrural is deze vorm van plattelandstoerisme zeer populair geworden. De overnachting prijzen zijn niet altijd even goedkoop en soms zelfs duurder dan een regulier hotel. Uiteraard is de omgeving, de vriendelijke service en het gebouw zelf vaak wel de prijs meer dan waard.

Wat kunnen we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: