In Spanje begint morgen officieel de winter

Gepubliceerd op 21 december 2023 om 07:50

Ook in Spanje begint morgen officieel de winter alhoewel je het aan de verschillende Costas niet zou zeggen maar op verschillende regio’s in het binnenland des te meer. Maar wanneer begint nou de Spaanse winter officieel ?

In Spanje begint vandaag officieel de winter

Het officiële begin van de winter wordt bepaald door de zonnewende (solstitium). Dit is het moment waarop de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat en daarna weer terugkeert naar het noorden. Dit jaar valt het solstitium op vrijdag 22 december om 4:27 uur in de Spaanse tijdzone. Dit betekent dat de winter officieel begint op dit tijdstip in heel Spanje.

 

In Europa begint de winter periode officieel, dus ook in Spanje rond de 21 december en dit jaar op vrijdag 22 december om precies te zijn  om 4.27 uur en en duurt precies 88 dagen en 23 uur. We kunnen weer van de lente gaan genieten, wat trouwens de mooiste tijd is in vele delen van Spanje op 20 maart 2024 om 23:00 uur.

Booking.com

De zonnewende kan echter variëren tussen de 20e en de 23e van december, afhankelijk van het jaar. Gedurende de 21e eeuw is het solstitium in Spanje altijd gevallen tussen de 20e en de 22e van december. Dit betekent dat de winter in Spanje altijd begint in deze periode.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de winter eigenlijk het kortste seizoen van het jaar. Dit komt doordat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon, waardoor de zonnestralen minder direct op het noordelijk halfrond vallen. Hierdoor zijn de dagen korter en de nachten langer. Het resultaat is dat de winter slechts 88 dagen en 23 uur duurt, tot de lente op 20 maart 2024 begint.

Op de dag dat de winter officieel begint wordt er ook wel gesproken van de kortste dag van het jaar. Met kortste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. De langste dag valt in de dagen rond 21 juni, het officiële begin van de zomer.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :