Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom is Barcelona in vierkanten gebouwd?


WAAROM IS BARCELONA IN VIERKANTEN GEBOUWD?

Heb je ooit naar een kaart van Barcelona gestaard en het perfecte rasterachtige patroon van de straten opgemerkt? Hoewel relatief nieuwe steden zoals New York bekend staan ​​om hun zorgvuldig ontworpen vierkante blokken, is dit ontwerp nogal onverwacht in een stad zo oud als Barcelona. Hier lees je hoe de straten van Barcelona hun rasterachtige patroon hebben gekregen.

WAAROM IS BARCELONA IN VIERKANTEN GEBOUWD?. - Beleef-Spanje.nl

Beeld Jose Mª Izquierdo Galiot / Flickr

Tijd voor verandering

 Barcelona was niet altijd zo duidelijk stad. Om een ​​idee te krijgen van hoe Barcelona er van bovenaf uitzag, hoef je alleen maar naar een kaart van de Gotische wijk te kijken: een doolhofachtig netwerk van straten die in elke richting uit elkaar schieten zonder rekening te houden met parallellisme of haaksheid.

 

Zoals zoveel oude steden, waren de eerste straten van Barcelona willekeurig gerangschikt - huizen werden eenvoudig gebouwd en bewoners moesten een manier vinden om er omheen te komen. Bovendien was Barcelona tot de 19e eeuw een ommuurde stad en tegen die tijd ontgroeide de bevolking snel de grenzen van de oude muren; Barcelona had destijds een bevolkingsdichtheid die tweemaal zo groot was als die van Parijs.

Booking.com

Een baanbrekende aanpak

Geconfronteerd met de uitdaging om een ​​oplossing te vinden voor de overbevolking van Barcelona en de steeds ongezonde levensomstandigheden, bedacht een Catalaanse architect een nieuw idee. Ildefons Cerdà stelde voor om de oude stad van Barcelona te verenigen met een aantal kleinere steden en dorpen eromheen, zoals Gràcia en Sarrià .

 

Bovendien wilde Cerdà, om deze uitbreiding van de stad - of een voorbeeld in het Catalaans te ontwerpen, de manier bestuderen waarop bewoners in de stedelijke ruimte om hen heen woonden. Hij besteedde aandacht aan zaken als frisse lucht, groen, transportmiddelen en de nabijheid van markten. Vandaag de dag bekend als 'stedenbouwkundige', was deze manier van denken revolutionair en werd het voorstel van Cerdà door velen belachelijk gemaakt.

Waarom zo vierkant?

Na zorgvuldig de stad en haar inwoners te hebben bestudeerd, stelde Cerdà voor om de Eixample te bouwen als een strikt rasterpatroon van blokken van gelijke grootte. Lange, brede straten doorsnijden de blokken om transport en navigatie te vergemakkelijken. Bovendien is elk blok tot een achthoek gemaakt, met afgeschuinde hoeken die de indruk wekken dat ze zijn 'afgesneden'.

WAAROM IS BARCELONA IN VIERKANTEN GEBOUWD?. - Beleef-Spanje.nl

Volgens Cerdà zou dit detail zorgen voor meer luchtcirculatie in de straten, beter zicht om de hoeken en zouden trams de hoeken van de blokken gemakkelijk kunnen omdraaien. De blokken waren ook allemaal georiënteerd in een NW-SE-richting om ervoor te zorgen dat elk huishouden elke dag voldoende natuurlijk licht ontving.

Superblocks voor de toekomst

Een van de andere kenmerken van Cerdà's baanbrekende ontwerp was de voorziening van groene ruimtes in het midden van elk van de blokken. Deze tuinen zijn ontworpen om de bewoners recreatieruimtes te bieden en een plek om buiten de wegen van de buitenlucht te genieten. Hoewel veel van deze binnenpatio's sindsdien zijn gebruikt voor andere constructiedoeleinden, is Cerdà's zorg voor groene ruimtes er opnieuw een die van belang is voor de gemeenteraad van Barcelona.

Het stadsbestuur van Barcelona heeft zelfs haar plan aangekondigd om 'superblokken' te creëren : een groep van negen bestaande blokken waartussen het verkeer zal worden beperkt ten gunste van voetgangersgebieden en groene ruimtes. Dit zal geen onbelangrijke zet zijn in een stad waar ongeveer 3.500 vroegtijdige sterfgevallen per jaar het gevolg zijn van luchtverontreiniging.

Bron:  The Culturetrip
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :