LAS RAMBLAS IN BARCELONA

De Las Ramblas in Barcelona is een van de bekendste, beroemdste en zeker de populairste wandelpromenade van de stad Barcelona misschien wel van Spanje.

De Ramblas in Barcelona in het Spaans: La Rambla ook vaak las Ramblas genoemd; in het Catalaans: Les Rambles) is een geliefde en een meer als 1200 meter lange wandel straat in het centrum van de stad Barcelona.

La Rambla was oorspronkelijk een droge rivierbedding die bij hevige regens het water van de bergen naar de zee leidde.

Nu is de Ramblas een brede, drukke en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers en die in zuidoostelijke richting loopt, van het Plaça de Catalunya tot aan Port Vell, het oudste gedeelte van de haven van Barcelona. 

LAS RAMBLAS IN BARCELONA

De lengte van de Ramblas is ruim 1200 meter. De Ramblas is gelijktijdig een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. Aan beide kanten van de Ramblas naast het voetgangersgedeelte is een gedeelte met druk stadsverkeer. De Ramblas is opgedeeld in vijf delen, waardoor Spanjaarden zowel spreken van "La Rambla" (enkelvoud) als "Las Ramblas" (meervoud).

 

De Ramblas is opgedeeld in:

(Hieronder zijn de Catalaanse namen gebruikt)

Booking.com

Rambla Canaletes

Dit is het jongste deel van de Ramblas en hier bevindt zich de fontein van Font les Canaletes. Volgens de legende komt men in Barcelona zeker terug indien men een slok neemt uit deze fontein.

Rambla Estudis

Het tweede gedeelte van de Ramblas staat bekend als het Rambla dels Estudis en is vernoemd naar het vroegere academische 16e-eeuwse instituut Estudis Generals. De voornaamste bezienswaardigheden langs dit deel van de Ramblas zijn het Reial Academia de Ciences i Arts, het Tobacos de Filipinas, Esglesia de Betlem, het Palau Comillas (Palau Moja).

Rambla St. Josep

Dit gezellige stuk bevat veel bloemenstalletjes. Dit gedeelte van de Ramblas is vernoemd naar het klooster dat hier tot de 19e eeuw stond. De voornaamste bezienswaardigheden zijn hier het palau de la Virreina, het Mercat de la Boqueria, het Antiga Casa Figueres, Musee de L'Erotica, Antiga Casa del doctor Genove en het Casa Bruno Quadros.

Rambla dels Caputxins

Dit gedeelte van de Ramblas is eveneens vernoemd naar een klooster dat hier vroeger stond. De meest interessante bezienswaardigheden aan dit gedeelte van de Ramblas zijn: Gran Teatre del Liceu, Hotel Oriente, Placa Reial, Palau Guell. Tussen dit gedeelte van de Ramblas en het meer zuidelijke gedeelte La Rambla dels Caputxins ligt in westelijke richting de rosse buurt Barri Xines.

Foto: Wikipedia

Rambla Santa Mònica

Ook dit gedeelte van de Ramblas is vernoemd naar een voormalig klooster dat zich hier bevond en dat nu door het leven gaat als het Centre d’Art Santa Monica. Dit gedeelte is het meest zuidelijke van de Ramblas en loopt tot aan de oude haven Port Vell. Een andere bezienswaardigheid in dit gedeelte is het Museo de Cera.

De Ramblas loopt van de Plaça de Catalunya tot aan het Monument van Columbus aan de oude haven. Deze buurt is dag en nacht actief en is belangrijk voor Barcelona.

Men vindt er terrasjes, dagbladen kiosken, verkopers van vogels en van reptielen, bloemenstandjes en vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien. Bij deze laatste zijn levende standbeelden, die deze laan haar typerende karakter geven. Er zijn ook veel tekenaars die mensen in karikatuur natekenen of juist heel precies.

 

Bijzonderheden

Op de Ramblas vielen bij een aanslag op 17 augustus 2017 een aantal doden en ruim honderd gewonden toen een bestelwagen op de wandelende menigte inreed.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :