Van stad naar stad door de mooiste hoekjes van de Granada Alpujarra

Van Lanjarón naar Trevélez via de meest pittoreske stadjes in de provincie Granada

Van stad naar stad door de mooiste hoekjes van de Granada Alpujarra. Van Lanjarón naar Trevélez via enkele van de meest pittoreske stadjes in de provincie Granada. Tegenwoordig kunnen we gemakkelijk een route met de auto door de Alpujarra maken, maar door de ligging in de bergen was deze regio, die zich uitstrekt door de provincies Granada en Almería tussen de Sierra Nevada, de Sierra de Lújar en de Sierra de Gádor, geïsoleerd eeuwenlang en nauwelijks toegankelijk. Een eigenaardigheid waardoor het zijn meest authentieke erfgoed heeft behouden en tegenwoordig enkele van de mooiste dorpen in Andalusië en zelfs in Spanje herbergt.

VAN STAD NAAR STAD DOOR DE MOOISTE HOEKJES VAN DE GRANADA ALPUJARRA

Acht eeuwen Arabische aanwezigheid vormden de architectuur van de steden, kleine gemeenten die de bergen beklimmen tussen ravijnen, kloven en valleien, en die trots pronken met hun labyrintische straten bestaande uit witte huizen die contrasteren met het groen van de bossen die ze omringen . Corners vandaag binnen ieders bereik, maar lange tijd waren ze voorbehouden aan enkelen. 

VAN STAD NAAR STAD DOOR DE MOOISTE HOEKJES VAN DE GRANADA ALPUJARRA. 

Capileira boven de wolken, in Granada. Turgranada.es / Jesus Doors

Dus als je twee of drie vrije dagen hebt, stellen we een route voor door de mooiste dorpen van de Granada Alpujarra, vertrekkend vanuit Lanjarón en Trevélez bereikend, terwijl we onderweg stoppen in bekende gemeenten Órgiva, Soportújar, Pampaneira, Bubion, Capileira en Portugal.

Booking.com

Lanjarón, de stad van het water

We vertrekken vanuit Lanjarón, waar water de hoofdrol speelt. Traditioneel staat het bekend als een 'kuuroord' dankzij de eigenschappen van het water en in feite zijn de baden een van de meest bezochte in Andalusië. 

Binnen zal een wandeling door de wijk Hondillo dienen als uw eerste contact met de traditionele architectuur van Alpujarra, terwijl u vanaf de buitenkant van het uitkijkpunt van Cañona kunt genieten van de schoonheid van het complex, dat van bovenaf wordt bewaakt door de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. 

Voordat je doorgaat naar Órgiva, wat je volgende stop zal zijn, moet je water drinken uit een van de fonteinen die je in de straten van Lanjarón vindt om te zien of de lange levensduur die kenmerkend is voor zijn buren, op je afstraalt.

Órgiva, de hoofdstad van de Granada Alpujarra

Órgiva heeft de eer te worden beschouwd als de hoofdstad van de regio en het is niet voor niets dat het ook de meest bevolkte is. Daarin vind je verschillende eigenaardigheden, want als in het centrum zijn grote adellijke huizen met balkons en wapenschilden je aandacht trekken, buiten heeft een belangrijke hippie gemeenschap hier een ware oase van rust gevonden. In het historische centrum valt de parochiekerk van Nuestra Señora de la Expectación vooral op met zijn twee tweelingtorens, terwijl je in de omgeving een route kunt volgen die je door enorme oude olijfbomen voert. Dan wacht Soportújar op je op deze route door de Alpujarra van Granada.

VAN STAD NAAR STAD DOOR DE MOOISTE HOEKJES VAN DE GRANADA ALPUJARRA. 

De straten van Bubión, in Granada. Turgranada.es

Soportújar, de stad van de heksen

Blijkbaar lijkt Soportújar met zijn wit geschilderde huizen en straten gewoon een andere stad in Alpujarreño, maar in werkelijkheid heeft het een enigszins opvallende verrassing. Het is de stad van de heksen en als je er langs loopt, vind je een groot aantal figuren die je eraan zullen herinneren. 

Toen deze landen in de 16e eeuw opnieuw werden bevolkt, kwamen veel families uit Galicië, en met hen kwam ook de traditie van hun meiga's. Tegenwoordig is hekserij een belangrijke toeristische attractie en is er een hele route rond hekserij en een interpretatiecentrum. 

Een wandeling door het centrum brengt je door de karakteristieke arcades die de stad zijn naam geven, en dan kun je richting het Poqueira-ravijn gaan, je volgende stop en een van de meest opvallende enclaves in de Alpujarra van Granada.

 

Het Poqueira-ravijn: Pampaneira, Bubión en Capileira 

Pampaneira, Bubión en Capileira maken deel uit van wat bekend staat als het Poqueira Ravine Historical Complex, en voor velen zijn deze drie steden de mooiste en meest authentieke in de hele Alpujarra van Granada.

 Vanaf de hoogten en gevestigd op de hellingen van de bergen langs de Poqueira-rivierbedding, die afdaalt van de Veleta-piek van de Sierra Nevada, schilderen ze het groen van de bergen wit als we de toppen naderen.

VAN STAD NAAR STAD DOOR DE MOOISTE HOEKJES VAN DE GRANADA ALPUJARRA. 

Typische tinao van Alpujarra-architectuur, in Capileira (Granada). Turgranada.es / Jesus Doors

Pampaneira

Vanaf de bodem is Pampaneira de eerste stad die we tegenkomen als we door de Barranco del Poqueira rijden. Hier is het eerste dat je aandacht zal trekken de architectuur, waar de Alpujarra-traditie van witte huizen met platte daken met schoorstenen met hoeden en de typische tinaos, die straten onder andere huizen met elkaar verbindt, sterk bewaard is gebleven. Vakmanschap is een van de sterke punten van Pampaneira en kleurrijke jarapas vullen veel van de straten.

 

Bubion

Iets verder omhoog komen we bij Bubión. Het is misschien wel de minst bezochte van de drie Poqueira-steden, maar het is een uitstekende gelegenheid om te genieten van de verspringende architectuur langs de steile straatjes. Hier passen de huizen zich zo goed mogelijk aan het terrein aan, maar zonder hun platte leien daken te vergeten. Op de Plaza de la Iglesia vinden we het Casa Alpujarreña Museum, dat ons, net als een goed etnografisch museum, kennis laat maken met de tradities van de plaats. 

 

Capileira

En na nog wat klimmen, komen we aan in Capileira, voor velen de mooiste stad van de hele Alpujarra van Granada. Het is degene die de meest authentieke traditionele architectuur laat zien en wandelen door de zigzaggende straten, de tinaos oversteken en vanaf de top uitkijken over het Poqueira-ravijn is een zeer aan te bevelen ervaring. Het is ook een ideale plek voor wandelliefhebbers die de bergen in willen.

VAN STAD NAAR STAD DOOR DE MOOISTE HOEKJES VAN DE GRANADA ALPUJARRA. 

Verkoop van jarapas in Pampaneira, in Granada. Turgranada.es

Pórtugos en zijn zure fontein

Als we van de Barranco del Poqueira naar beneden komen en onze route naar het oosten vervolgen, wacht de volgende stop op ons in Pórtugos. En niet vanwege de stad zelf, maar vanwege de beroemde Fuente Agria. 

De geneeskrachtige eigenschappen van het ijzerhoudende water zijn bekend en u vindt het naast de hermitage van de Virgen de las Angustias. Niet ver weg brengt een trap je naar de Chorrerón de Pórtugos, een waterval van oker en roodachtige tinten van grote schoonheid. 

Samen vormen ze een van de meest bezochte plaatsen in de hele Alpujarra van Granada en vanaf hier, al met een maag vol bitter en pittig water maar gunstig voor onze gezondheid, kunnen we alleen maar doorgaan naar Trevélez, de laatste stop op onze Alpujarra-route.

Trevélez, ham en nog veel meer

Trevélez, gelegen op 1476 meter boven zeeniveau, is de hoogstgelegen stad in de Alpujarra van Granada. De faam van hun hammen heeft grenzen overschreden, ze zijn erkend met hun eigen beschermde geografische aanduiding en we kunnen van de gelegenheid gebruik maken om enkele van hun drogers te bezoeken. 

De stad is verdeeld in boven-, midden- en benedenwijken, en smalle en steile straatjes brengen ons van de ene naar de andere tussen witte huizen en tinaos. Het beste? Dat de hoogte ons een spectaculair panoramisch uitzicht biedt. Aan de ene kant richting de vallei die we achter ons hebben gelaten toen we de weg beklommen, en aan de andere kant naar de hoogste toppen van het hele Iberisch schiereiland. Die we bijna binnen handbereik hebben.

Bron: El Diario - Author: Robert Ruiz

Wat gaan we ondernemen in Alpujarra

Misschien ook interessant :