Waarom zijn stranden donkerder in Málaga?

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 08:38

Waarom is het zand donker op de stranden van de provincie van Málaga? Als je weleens op vakantie bent geweest, en dan vooral aan de kust dan zul je, je afvragen waarom zijn de stranden donkerder dan vele andere stranden in Andalusië. Wij zeiden het lijkt wel zwart zand en als je van het strand wilt genieten dan is het ook beter een donkere baddoek mee te nemen. Maar hoe komt het toch en waar komt de kleur vandaan, of waardoor ontstaat deze donkere kleur? 

donkerderstrand-provincie Malaga

Als je weleens op de stranden in de provincie Málaga bent geweest, is het je wellicht al opgevallen dat het zand op veel plaatsen donkerder van kleur is dan op andere stranden in Andalusië. Maar waar komt die kleur vandaan, is dat vulkanisch van oorsprong of heeft het een andere verklaring?

Booking.com

De inwoners van de provincie Málaga zijn niet tevreden met het zand van hun stranden. Ze vinden het niet zo mooi als het zand van de stranden in West-Andalusië. Een expert legt uit dat het zand in de provincie Málaga niet beter of slechter is dan het zand van West-Andalusië. Het is gewoon een ander soort zand, dat beter bij de geologie van de provincie past.

Het type zand op de stranden is een weerspiegeling van de geologie van het specifieke gebied. Rotsen van berglandschappen ervaren erosie, waarbij het resulterende materiaal door rivieren naar de zee wordt vervoerd. De zee reinigt dit materiaal en spoelt het terug naar de kustlijnen. Maar wat voor geologische kenmerken vinden we in Malaga?

 

Het zand in Málaga is samengesteld uit metamorfe gesteenten zoals leisteen en schist; zwarte mica en groene chloriet; en ook kwarts en calciet, vergelijkbaar met wat je kunt vinden in het zand van de stranden van Cádiz. Chloriet is een fijn mineraal, een soort mineraal poeder. Dit is de reden waarom er in het zand van de stranden van Malaga aanzienlijk meer stof zit dan, bijvoorbeeld, op de Balearen.

‘Nata’

Het is voor de inwoners van de provincie niet ongewoon om vanaf de kust naar iets te kijken wat de mensen uit Málaga ‘nata’ noemen. Deze term heeft over het algemeen een negatieve en vieze betekenis, maar in werkelijkheid is dat ver van de werkelijkheid. De afdeling Kustwetenschappen begon in 2017 de ‘nata’ te onderzoeken. Na honderden studies wordt dit verschijnsel op de stranden van Malaga gelinkt aan mineraalstof dat uiteindelijk op de zee drijft. Wanneer de golven uit het oosten het zand spoelen, ontstaat er drijvend mineraalschuim.

In het gebied dat loopt van Torremolinos tot Manilva, houden 15 ‘nata-verwijderende’ boten van het staatsbedrijf Acosol toezicht op de kwaliteit van het water. Deze inzet blijft actief tot 7 september, zeven dagen per week. De reiniging van het oppervlaktewater aan de kust van Axarquía zal doorgaan tot 15 september. Een groep van tien boten surveilleert op de stranden van Vélez-Málaga, Algarrobo, Torrox en Nerja. In de hoofdstad Malaga heeft de afdeling Stranden vier boten ingeschakeld die drijvend afval en ‘natas’ verzamelen.

 

    ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

    SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

    WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

    MISSCHIEN OOK INTERESSANT :