Wat te doen als je een achtergelaten hond vindt?

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 11:58

Wat te doen als je een  achtergelaten hond vindt? Op 2 oktober 2023 is de nieuwe wet dierenwelzijn in kracht getreden, hiermee zijn er een aantal maatregelen in werking getreden om huisdieren te beschermen, zo ook wat betreft het achterlaten van huisdieren. Maar wat  moet je nu doen als je bijvoorbeeld een achtergelaten hond vindt?  Wanneer is een hond achter gelaten? We proberen je vragen hier te beantwoorden. Hoe moet je handelen in deze gevallen? Wat wordt beschouwd als verlating? We beantwoorden al je vragen.

Wat te doen als je een  achtergelaten hond vindt?

Als je een achtergelaten hond op straat ziet rondzwerven, is het eerste wat je moet doen controleren of hij een microchip heeft. Hiervoor zou je hem naar de dierenarts moeten brengen, maar wat als de hond gevaarlijk lijkt, te groot is of als je hem niet kunt vervoeren? In dat geval is het het beste om een nabijgelegen dierenkliniek of de politie te bellen, want zij kunnen je verder helpen.

Booking.com

De nieuwe wet voor dierenwelzijn bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het ophalen van achtergelaten dieren, 24 uur per dag. Dit was voorheen vaak in handen van particuliere organisaties, zoals dierenbescherming organisaties. Artikel 22 van de nieuwe wet voor dierenwelzijn stelt specifiek: “Het is de taak van gemeenten om verdwaalde en achtergelaten dieren op te halen en onder te brengen in een dierenopvangcentrum. Hiervoor moeten ze beschikken over een noodservice voor het ophalen en verzorgen van deze dieren, 24 uur per dag.”

Het is van groot belang om een achtergelaten hond te melden bij de juiste instanties. Ten eerste omdat het de verantwoordelijkheid is van de gemeente om deze dieren op te halen en te zorgen voor hun welzijn. Daarnaast kan het ook helpen om de eigenaar van de hond op te sporen en te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Bovendien kan het achterlaten van een dier als een misdrijf worden beschouwd en kan de persoon die dit heeft gedaan worden gestraft.

Wat is het achterlaten van een dier met de nieuwe wet?

Volgens de nieuwe wet voor dierenwelzijn wordt het achterlaten van een dier beschouwd als een daad van wreedheid en nalatigheid jegens het dier. Dit geldt niet alleen voor honden, maar voor alle huisdieren. Het achterlaten van een dier kan verschillende redenen hebben, zoals financiële problemen, verhuizing of gewoonweg geen interesse meer hebben in het dier. Wat de reden ook is, het is nooit acceptabel om een dier aan zijn lot over te laten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :