Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De mooiste kustplaatsen aan de Costa Dorada

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 09:03


De mooiste

kustplaatsen aan de Costa dorada

Tien keer de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa Dorada

Top 10 kustplaatsen aan de Costa Dorada - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Maar nu gaan we van de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa Dorada genieten. De Spaanse Costa Dorada bestrijkt de complete provincie Tarragona tot aan de delta van de rivier de Ebro. Achter de naam Costa Dorada schuilt een mooi en groot stuk kust van de provincie Tarragona, dat begint bij Cunit en loopt door tot Alcanar.

TOP TIEN KUSTPLAATSEN AAN DE COSTA DORADA. - Beleef-Spanje.nl

Deze regio heeft een prachtig landschap en een heel rijke geschiedenis, met de bekende toeristische badplaatsen als Salou of Cambrills, het themapark Universal’s Port Aventura, monumentale steden zoals Tarragona, prachtige kloosters zoals het klooster van Poblet en Santes Creu, en met Romeinse schatten, waaronder mozaïeken van het mausoleum van Centelles, de poort Arco de Berà of het grafmonument Torre de los Escipiones. De grootste stad is Tarragona waar men nog overblijfselen kan zien uit de Romeinse tijd waaronder een groot Amfitheater bij het strand en Aquaduct net buiten de stad. De stad Reus staat bekend als geboorteplaats van de beroemde architect Antoni Gaudí en is tevens de aan vlieghaven voor de Costa Dorada. Buiten deze grote steden zijn er echter nog enkele leuke dorpen om te bezoeken.

 

Aan de Costa Brava bevinden zich vele dorpen en steden,  we hebben voor de volgende 10 leuke mooie badplaatsen en kustplaatsen aan de Costa Brava gekozen

Booking.com

Dorpen

Cunit

Het pittoreske dorp Cunit ligt helemaal in het noorden van de Costa Dorada en is bekend bij veel inwoners van Barcelona om de weekenden en zomermaanden door te brengen. In het hele dorp heerst een ongedwongen sfeer waarbij de Catalaanse taal in de tapasbars, restaurants en terrassen overheersend is en er weinig buitenlands gesproken wordt. Ondanks het feit dat het in de zomermaand augustus goed druk kan worden kan men altijd wel een plaatsje vinden op het uitgestrekte zandstrand.

 

Calafell

Het interessante dorp Calafell ligt middenin de Baix Penedès wijnstreek. Het gaat ook hier om een kustplaats waar veel Spaanse en Catalaanse toeristen naartoe gaan al is ook het Nederlands, Frans en Duits te horen vanwege de vele campings die hier te vinden zijn. Het leukste deel van het dorp is het historische deel op weg naar het hooggelegen kasteel van Santa Creu. In Calafell kunnen de geschiedenis liefhebbers tevens terecht bij het Ciutadella Iberica de Calafell, ofwel Iberische opgravingen. Daarnaast is er ook een interessante Romeinse villa te vinden die bezocht kan worden, de Villa romana del Vilarenc.

Coma-ruga

Even ten zuiden van Calafell ligt het rustige badplaatsje Coma-ruga. Hier vind je op de mooie brede stranden geen massa’s toeristen. Het heldere zeewater heeft door de hoge concentraties  jodium geneeskrachtige eigenschappen en Coma-ruga wordt dan ook beschouwd als een “gezonde” vakantiebestemming. In het centrum vind je een gezellige boulevard met vele terrasjes en enkele restaurantjes.

 

Altafulla

De kleine en gezellige badplaats Altafulla ligt ten zuiden van het grotere Torredembarra en is leuk om eens te bezoeken. Aan het strand ligt een kleine boulevard met leuke winkeltjes, gezellige barretjes en goede restaurants. Altafulla kan onderverdeeld worden in de wijk aan het water en het dorp iets naar het binnenland. Wandelen door het oude Altafulla is erg leuk. Zo is er een groot kasteel, mooie kerk en smalle straatjes met gerestaureerde huizen.

Tamarit

Tamarit is niet echt een dorp te noemen maar is wel de moeite waard om hier te melden. Tamarit hoort bij de gemeente Altafulla en naast diverse campings en een breed zandstrand is Tamarit vooral bekend vanwege het mooie kasteel aan het water. Het Castell de Tamarit stamt uit de 11e eeuw en is omringd aan de ene kant door het lange en brede zandstrand Playa Tamarit en aan de andere kant het kleine beschutte baaitje Cala Jobera. Het uitzicht is geweldig vanaf de kleine rotspunt waar je lopend heen kunt gaan of van bovenaf langs het wandelpad door de bossen. Als je Tamarit wilt bezoeken moet je er rekening mee houden dat het er lastig parkeren is, zeker in de zomermaanden.

 

Cambrils

In onze lijst van leuke dorpen slaan we even de steden Reus, Tarragona en het enorm drukke Salou over en belanden we in het van oudsher gezellige vissersdorp Cambrils. Ook al heeft het toerisme min of meer het dorp overgenomen, de visserij speelt nog steeds een belangrijke rol. Cambrils is wat betreft inwoners en oppervlakte veel groter dan Salou en er zijn meerdere wijken te vinden waaronder Vilafortuny met een eigen 12e eeuws kasteel, Castell de VilafortunyCambrils heeft een gezellige haven met wandelpromenade die vol staat met terrasjes van restaurants. Daartussendoor zijn vele winkels te vinden wat een dagje Cambrils de moeite waard maakt. Uiteraard zijn er ook stranden te vinden met een totale lengte van 9 kilometer. Cambrils kan onderverdeeld worden in twee delen, het meer toeristische deel aan de kust en het oude Cambrils iets naar het binnenland. Dat oude deel is zeker eens leuk om een wandelingetje te maken.

Calella de Palafrugell

Net zoals Tamariu behoort ook Calella de palafrugell toe aan de gemeente Palafrugell. Calella de Palafrugell is een klein rustig dorpje waar het leven soms even stilstaat. Dat wil niet zeggen dat het hier niet druk kan worden in de zomermaanden maar het gaat meestal om een ander soort drukte. De huizen die gelegen zijn direct aan het water kenmerken zich door de bogen waardoor men in de zomer mooi beschut kan wandelen en/of op een terrasje kan zitten. Er zijn daarnaast diverse typische strandwoningen te vinden die in de rotsen gebouwd zijn. Absoluut de moeite waard om te bezoeken. Calella de Palafrugell ligt aan het mooie wandelpad “camino de ronda” waarmee de plaats verbonden is met Tamariu en Llafranc.

 

 Llafranc

Net zoals de eerder omschreven dorpjes Calella de Palafrugell en Tamariu, behoort ook deze kleine plaats toe aan de gemeente Palafrugell. Llafranc is erg populair bij de Nederlandse toeristen die op een van de twee grote campings neerstrijken gedurende de zomermaanden. Vanaf de nabijgelegen achttiende-eeuwse vuurtoren El Far de Sant Sebastià heb je een geweldig uitzicht over de baai van Llafranc en de groene omgeving.

 

S’Agaró

Het dorpje S’Agaró ligt in de nabijheid van de grotere badplaatsen Playa de Aro en Sant Feliu de Guixols. In deze kleine plaats staan meerdere goed (en slecht) bewaarde woningen uit de jaren 1920-1935 toen hier veel inwoners van de grotere steden hun heil zochten gedurende de zomermaanden. Ook hier is een mooi wandelpad aangelegd langs de kust waarbij men prachtige vergezichten heeft en mooie inhammen en baaitjes kunt bezoeken en de leuke gekleurde Banys de S’Agarò kunt bekijken.

 

Mont-roig del Camp

Net zoals Altafulla kan ook dit dorp verdeeld worden in tweeën, een kustgedeelte en het echte dorp in het binnenland. De kern van Mont-roig del Camp wordt overheerst door een grote kerk. Daarnaast was Mont-roig ooit de woonplaats van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró die hier ook meerdere schilderijen heeft gemaakt. Iets verder naar het binnenland kun je het prachtig gelegen kerkje en uitzichtpunt van de Ermita de la Mare de Déu de la Roca bezoeken, zeker de moeite waard. Het deel aan het strand kan onderverdeeld worden in Montroig en Miami Playa. Beide wijken van Mont-roig del Camp zijn bij veel toeristen bekend vanwege de vele campings die hier liggen zoals Playa Montroig, Camping Oasis Mar en het bekende Camping La Torre del Sol.

 

L’Ametlla de Mar

Aan de Costa Dorada zijn nog relatief rustige kustplaatsen te vinden waaronder L’Ametlla de Mar. In principe gaat het hier, net zoals Cambrils, om een traditioneel vissersdorp waar het massatoerisme niet overheerst. Zo zijn er geen hoge hotels en grote appartementencomplexen te vinden maar wel veel losstaande huizen in verschillende wijken waaronder Tres Calas en het mooie Cala Sant Jordi waar ook een kasteel staat. Buiten een klein en authentiek centrum staat L’Ametlla de Mar bekend vanwege de mooie baaien, inhammen en kleine stranden waar mooi gesnorkeld kan worden.  

El Perelló

Even ten zuiden van L’Ametlla de Mar ligt El Perelló. In dit kleine dorpje kun je over de oude Romeinse Via Augusta wandelen en een bezoek brengen aan de grotschilderingen van Cabra Feixet. El Perelló telt enkele baaitjes en strandjes zoals Playa de Santa Llucia. Wie echt in alle rust van de zon wil genieten moet echter naar Playa Cala Moros of Playa Morro de Gos gaan. El Perelló is zeer bekend bij Engelsen waarvan er veel hier zijn gaan wonen.

 

Ebro Delta (met enkele kleine dorpjes)

Op dit 320 km² tellende natte natuurgebied zijn veel vogelsoorten en een rijke flora en fauna te vinden. Binnen dit natuurlandschap zijn veelal stranden, baaien, duinen, zoutpannen, lagunes, rijstvelden en riviereilanden te vinden. Er zijn echter ook enkele kleine dorpen te vinden waaronder het leuke El Poble Nou del Delta of Riumar. Aan de grens van het natuurpark liggen enkele grotere plaatsen zoals L’Ampolla, Camarles, Amposta en Sant Carles de la Ràpita. Het belangrijkste is echter de enorme vlakte en de mooie lange zandstranden waar je soms niemand tegenkomt.

 

Ook mooi om te bezoeken

Naast de leuke kustplaatsen is een rit naar het binnenland van de Costa Dorada meer dan de moeite waard. Hier zijn enkele leuke dorpen te bezoeken zoals Tortosa met een groot kasteel wat tegenwoordig een Parador hotel is en een gezellig centrum heeft, Miravet met het mooi gelegen kasteel en leuke pontje om de Ebro rivier over te steken, Falset en de omgeving vanwege de vele wijngaarden, het prachtig gelegen Siurana met een fantastische rit naar boven en uitzicht over het stuwmeer en omgeving of Prades met de roodgekleurde kerk en gezellig plein. Iets verder weg ligt het dorp Poblet met een enorm mooi klooster of het ommuurde Montblanc en verder naar het noorden het kleine dorp Castellet met een groot kasteel en oud klein centrum waar je over het stuwmeer kunt kijken.

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :