Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Leuke steden en dorpen nabij de Costa del Sol

Gepubliceerd op 11 februari 2024 om 17:53

De leukste plekjes om te bezoeken nabij de Costa del Sol - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Maar nu gaan we van de mooie Costa del Sol genieten en zijn prachtige omgeving . De Spaanse Costa del Sol in het Nederlands de zonnen kust

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Een heerlijke strandvakantie naar de Costa del Sol? Dan deze kust biedt meer als zon, zee en strand. Na lekker te hebben genoten van een luie stranddag of/en zwoele vakantieavond aan zee kun je natuurlijk de omgeving gaan ontdekken. Dan aan de Costa del Sol bestaan vele mogelijkheden om de mooie pueblos blancos, de witte dorpjes in  Andalusië te gaan bezoeken die bijna allemaal een rijke geschiedenis hebben en gelegen zijn in adembenemende landschappen.

Acebuchal

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Het pittoreske Acebuchal ligt middenin de Sierra Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, op amper vijf kilometer van Nerja. Het is een van de mooiste verborgen pareltjes in de streek, met een opmerkelijke geschiedenis. Acebuchal raakte zelfs lange tijd bekend als 'spookdorp'.

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Het is haast niet te geloven dat hier ooit verschrikkelijke gebeurtenissen plaatsvonden tijdens de repressie van Franco in Andalusië. Het dorp liep daardoor leeg in 1940 maar herstelde zich later en bloeide op tot een droomplek voor al wie van schoonheid en natuur houdt. Het lijkt wel of de tijd hier stil is blijven staan...

Frigiliana

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Slechts enkele kilometers van Acebuchal ligt nog een bekoorlijk wit dorpje: Frigiliana. Het staat bekend als een van de mooiste 'pueblosblancos' (wittedorpjesin Andalusië, en prijkt bovenop een heuveltop middenin een spectaculaire omgeving. Het is favoriet onder de lokale inwoners, reizigers en al wie het bruisende vakantieoord Nerja graag even achter zich laat. Je kunt er genieten van gastronomie, heerlijke vergezichten en een boeiende geschiedenis.

Booking.com

Het dorpje verrukt bezoekers vooral met haar doolhof van autovrije straatjes, en haar nette witgekalkte huisjes die prachtig contrasteren met de rode daken en de blauwe lucht. De deuren zijn geverfd in pastelkleuren, en om elke hoek vanaf de hellende, geplaveide straatjes vang je een glimp op van het schitterende landschap rondom. 

Ronda

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Dit is zonder twijfel een van de meest bezochte dorpen in Spanje. De diepe Tajo kloof splijt de stad in twee, iets wat meteen indruk maakt en indrukwekkende vergezichten biedt. Alleen al over de Puente Nuevo wandelen is een hele belevenis.

Liefhebbers van witte dorpen kunnen hun hart er helemaal ophalen. De oude kern van Ronda is immers een typische 'pueblo blanco'

Op minder dan een uurtje van de stranden van Marbella is dit een unieke uitstap op een rots van bijna 800 meter hoogte, met geweldige uitzichten op de weelderige vallei en de Serranía de Ronda, een landelijke streek vol witte dorpjes en prachtige natuurplekjes. 

El Torcal

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

El Torcal is een van de belangrijkste natuurreservaten in de streek, en meteen een van de mooiste natuuruitstapjes in Andalusië. Het ligt in de provincie Malaga, op slechts enkele kilometers van Antequera, een heerlijk stadje ook om deze uitstap mee te combineren.

Het Torcal natuurreservaat biedt een overvloed aan fascinerende rotsformaties. Sommige behoren tot de oudste van Europa! Ze geven het landschap een surreële, haast magische sfeer. Het reservaat is bovendien de thuisbasis van vele soorten fauna en flora (waaronder de steenbok en de steenarend), met daarnaast belangrijke archeologische sites, boeiende grotschilderingen en hunebedden. Het natuurpark biedt verder een astronomisch observatorium en spectaculaire routes voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Granada

Granada mag je gewoonweg niet overslaan. Het ligt op ruim een uur rijden van de stranden van de Costa del Sol en is zeker de moeite waard als een van de mooiste en meest fascinerende steden van Spanje. De magie van het Alhambra, met in de achtergrond de Sierra Nevada bergtoppen, vergeet je nooit meer! Alleen al het beroemde zicht op dit moorse paleis vanaf de mirador San Nicolás, een van de beste uitkijkpunten in Spanje, is simpelweg betoverend. 

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Ook kun je er eindeloos ronddwalen in de charmante Albaycin wijk, kleurrijke markten en winkeltjes ontdekken, flamenco live beleven in de grotwoningen van de Sacromonte, of gewoon genieten van straatartiesten en muzikanten in een fantastische historische setting! Dit is ook dé stad der tapas

Caminito del Rey

Ooit was dit 'het gevaarlijkste pad ter wereld'. De Caminito del Rey is nu gerenoveerd en veilig voor een bezoek die je voor altijd zal bijblijven! Sinds de opening in maart 2015 groeide het bliksemsnel uit tot een van de meest bezochte attracties in de provincie Malaga, en het kreeg dan ook al verschillende titels en prijzen. 

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Zo noemde de Lonely Planet het al 'een van de coolste nieuwe reiservaringen van 2015'. De Caminito werd oorspronkelijk gebouwd om materiaal en mensen te vervoeren tussen twee centrales aan weerszijden van de spectaculaire El Chorro kloof, met wanden van wel 400 meter hoogte en een lengte van 3 kilometer. Het oorspronkelijke pad slingert er nog steeds vervaarlijk langs de kloof, vlak onder het gerenoveerde, veilige pad. Een bezoek vol adrenaline! 

Mijas Pueblo

Mijas Costa trekt heel wat vakantiegangers aan de Costa del Sol, en Mijas Pueblo, het dorpje zelf, ligt op slechts enkele kilometers van het strand. Alleen al de spectaculaire uitzichten op de kustlijn vanaf dit dorpje op een heuveltop maken deze uitstap de moeite waard! Het oude centrum is ook erg charmant, en Mijas is zonder twijfel een van de meest verzorgde witte dorpjes in de omgeving. 

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Mis vooral een bezoek aan de moorse muren en tuinen niet, want ze bieden enkele van de mooiste panorama's op de Costa del Sol. Je kunt er ook heerlijk eten, of wandelen in de natuurlijke omgeving.

Comares

Ben je tuk op adrenaline in de natuur, dan is Comares helemaal voor jou. Dit bergdorpje in de provincie Malaga biedt verschillende klim - en wandelroutes en een van de langste ziplines in Europa!

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Het gastronomische aanbod is er bovendien erg compleet (de bekendste lokale specialiteit is migas en vino dulce of zoete wijn), en je kunt er genieten van de mooiste natuurlijke landschappen en een boeiend erfgoed. Men schat dat het stadje gesticht werd rond de 7de eeuw voor Christus, en het kreeg een moors fort in de 8ste eeuw voor Christus. Vandaag gaat het traditionele leven typisch voor de vroegere Andalusische dorpjes op het platteland er nog gewoon zijn gangetje.

De Nerja grotten

De grotten van Nerja horen bij de meest indrukwekkende natuurlijke attracties van Spanje. Een groepje jongens ontdekte de grotten per toeval in 1959, en sindsdien hebben wetenschappers er fantastische ontdekkingen gedaan. 

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

De grotten breken enkele serieuze records: ze herbergen de oudste Neanderthaler grotschilderingen ter wereld (meer dan 42.000 jaar oud), en ze staan al sinds 1989 in het World Guinness Book of Records omdat de grootste ondergrondse pilaar er te vinden is. Met hun 5 kilometer lengte horen ze trouwens bij de grootste grotten van Europa. Redenen genoeg om ze zeker niet over te slaan! 

Het natuurpark Los Alcornocales

Dit prachtige park is genoemd naar de Alcornocales of kurkeiken die er huizen. De biodiversiteit is er hoog, want er leven verder nog meer dan 80 verschillende soorten planten. Het biedt bovendien een thuis aan haviken, arenden, gieren,... en allerlei soorten zoogdieren. Daarnaast zijn er tal van archeologische vindplaatsen uit de oude steentijd, het neolitische tijdperk en de bronstijd. Als kers op de taart liggen er ook nog eens prachtige moorse dorpjes verborgen, zoals het ongelooflijke Castellar de la Frontera.

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Het meest indrukwekkend is nog het weelderige landschap, en dat het hele jaar door dankzij de constante stroom van vochtige briesjes vanuit de Atlantische Oceaan. Dit imposante natuurpark is dan ook perfect voor een dagje uit, waarbij je kunt kiezen uit activeiten als wandelen, fietsen, paardrijden, dieren spotten of een begeleide zoektocht naar paddestoelen.

Setenil de las Bodegas

Dit dorpje in Cádiz is een attractie op zich, en trekt tal van nieuwsgierige bezoekers. Het ligt namelijk beschut onder een enorme rots, wat met de onderliggende grotwoningen gebouwd in de rotswand een spectaculair straatbeeld geeft!

Een dorpje dat je minstens een keer moet gezien hebben. Het hierboven genoemde Ronda ligt trouwens op slechts 15 km hiervandaan!

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

In Setenil kun je de meest waanzinnige foto's maken. Een wandeling door het dorp geeft bovendien adembenemende uitzichten over het natuurlijke landschap rondom. Je kunt er ook lekker genieten in een van de restaurantjes met lokale specialiteiten van het huis.

Málaga

Ten slotte is de hoofdstad van de Costa del Sol een haast vanzelfsprekende uitstap. Malaga is de laatste jaren immers uitgegroeid tot een topbestemming. Het zou jammer zijn dat over te slaan! Het is een gezellige zuiderse stad vol musea, Romeinse en moorse monumenten, zalige stranden,  leuke wijken, bruisende pleinen, allerlei restaurants en tapasbars,... Je kunt je er absoluut niet vervelen!

De top 10 mooiste uitstapjes nabij de Costa del Sol - Beleef-Spanje.nl

Malaga is niet te groot, maar er valt altijd wel iets te beleven. Er vinden tal van feestelijke evenementen plaats, van de Semana Santa (Goede Week) en het Virgendel Carmen feest in juli tot het jaarlijke Filmfestival en de Feria in augustus. Het hele jaar door kun je er naar flamenco shows, muziekconcerten,... Keuze te over!

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR COSTA DEL SOL NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Activiteiten aan de Costa del Sol

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :