Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Een wandelroute langs de monumenten van Salamanca speciaal voor ouderen

Gepubliceerd op 24 december 2020 om 17:03

EEN WANDELROUTE LANGS DE MONUMENTEN VAN SALAMANCA SPECIAAL VOOR OUDEREN

De stad Salamanca is een van de mooiste steden van Spanje, het is net zo eenvoudig te verdedigen als te bevestigen dat we worden geconfronteerd met de bakermat van de Spaanse cultuur. We gaan een eenvoudige wandeling maken door de straten van de stad Salamanca die omringd wordt  door de rivier Tormes . 

IN SPANJE BEGINT DE CORONA-VACCINATIE OP ZONDAG 27 DECEMBER

We stellen voor een rondleiding te maken langs de meest karakteristieke plaatsen die Salamanca rijk is zeer zeker geschikt voor ouderen, met een aanvaardbare afstand voor iedereen die geen mobiliteitsproblemen heeft.

 

De route is iets meer dan 3 kilometer

De route langs de belangrijkste monumenten van deze duizendjarige stad - de oorsprong dateert van zo'n 2700 jaar en werd bevolkt door Vacceanen, Vetons, Romeinen, Visigoten, moslims en christenen - is iets meer dan 3 kilometer en is cirkelvormig, vertrek en aankomst is op het monumentale Plaza Mayor .

Booking.com

Plaza Mayor

Het is waarschijnlijk de bekendste plein in Salamanca en het is niet verwonderlijk, aangezien het een van de mooiste pleinen van Spanje is en, waarom zou je het niet zeggen, van de wereld. De barokke stijl geeft het een harmonie die moeilijk te evenaren is.

Het werd gebouwd tussen 1729 en 1756 en het ontwerp is van de architect Alberto Churriguera , die de taak kreeg om de plannen te tekenen voor een plein die zou kunnen wedijveren met de Plaza Mayor in Madrid . En wow hij snapte het. Tegenwoordig is het authentieke zenuwcentrum van Salamanca en in de arcades vinden we talloze eet- en drinkgelegenheden, waaronder het Novelty literary café , het oudste café van de stad.

 

Casa de las Conchas - Huis met de schelpen

We vertrekken via Plaza del Corrillo en nemen de Rúa Mayor tot we afslaan naar Rúa Antigua, waar we het populaire Casa de las Conchas tegenkomen .

Het Casa de las Conchas werd vanaf 1493 gebouwd voor Rodrigo Maldonado de Talavera, rector van de Universiteit van Salamanca, ridder in de orde van Sint-Jacob en lid van de Raad van Castilië. Later werden de werkzaamheden voortgezet door zijn zoon Rodrigo Arias Maldonado, die in 1494 trouwde met Juana de Pimentel, dochter van de graaf van Benavente. De versiering van de gevel met meer dan 300 schelpen zou een verwijzing kunnen zijn naar de orde van Sint-Jacob, maar ook naar het familiewapen van Juana de Pimentel, waar schelpen en strepen elkaar afwisselen. Deze laatste uitleg wint aan waarschijnlijkheid als in ogenschouw wordt genomen dat ook het wapen van de familie Maldonado met zijn fleurs-de-lys regelmatig opduikt. De versiering van de voorgevel wordt zo een bevestiging van de huwelijksband tussen beide families.

In latere jaren deed het gebouw nog dienst als gevangenis van de universiteit en sinds 1993 als bibliotheek.

Het Casa de las Conchas is gebouwd in Gotische stijl met een aantal  Plateresco-toevoegingen. De voorgevel is naast de schelpen versierd met vier Gotische vensters, elk met een andere vorm en versiering. Boven het portaal prijkt het wapen van familie Maldonado, geflankeerd door twee leeuwen. Daaronder, op de architraaf zijn dolfijnen afgebeeld, een symbool van liefde tijdens de Renaissance.

In het interieur van het Casa de las Conchas bevindt zich een schitterende patio met op de benedenverdieping de typische bogen van Salamanca ondersteund door vierkante pilaren. De bogen op de bovenverdieping zijn eenvoudiger vormgegeven en worden ondersteund door zuilen van Carraramarmer voorzien van bladwerkkapitelen. Ook op de binnenplaats keren de familiewapens voortdurend terug in de decoratie.

Torens van de Clerecía

Een paar meter voorbij het Casa de las Conchas vinden we de Clerecía, in barokstijl en met een prachtig klooster van binnen. Het hoogtepunt van deze stop is natuurlijk om de torens te beklimmen en de stad vanaf de top te aanschouwen. Het uitzicht is prachtig.

 

Universiteit van Salamanca (1218)

" Wat de natuur niet geeft, betaalt Salamanca niet ." Het beroemde gezegde maakt de relevantie van de oudste universiteit in Spanje wat betreft kennis duidelijk en we kunnen dit verifiëren door zowel de prachtige bibliotheek als de rest van de afhankelijkheden te bezoeken, waar leren ademt. Om er te komen vanaf de Clerecía hoef je alleen maar de Rúa Antigua te volgen en de Calle Libreros naar links te nemen, waar je onderweg geweldige plekken zult vinden om een hapje te eten . 

Als u deze smalle straat volgt, komt u bij de beroemde façade van de Escuelas Mayores tegen in de Patio de Escuelas . En terwijl je daar bent, heb je de gelegenheid om de traditie voort te zetten en op zoek te gaan naar de kikker .

De Universiteit van Salamanca , opgericht in 1218,  is een van de oudste Universiteiten in Europa en de eerste instelling voor hoger onderwijs in het land. De prestigieuze universiteit, waar zo'n 30.000 studenten studeren,  is een referentiecentrum in de studie van de geesteswetenschappen . Het heeft ook campussen in Ávila, Béjar en Zamora en hier kun je een opleiding volgen in rechten, kunst, wetenschap en geneeskunde, evenals andere academische eenheden, en er worden meer dan 250 academische programma's aangeboden. Opmerkelijke leden van de universiteit zijn de auteur van Don Quichot , Miguel de Cervantes, de Spaanse veroveraar Hernán Cortés en de filmregisseur Alexander Payne.

Hoewel een bezoek aan de universiteit een hele ochtend kan duren, gaan we door met onze tour door het historische centrum van de stad naar een nieuwe stop.

Romeinse brug

Als u eerst de straat Gibraltar en later de straat Tentenecio neemt, gaat u richting Tormes, waar u de beroemde Romeinse brug kunt bekijken. Dze Romeinse brug heeft een lengte van bijna 359 meter van hieruit hebben miljoenen passanten de stad gezien die door de geschiedenis heen over deze brug kwamen en gingen, aangezien het eeuwenlang de enige overgang van de rivier was. Het is de moeite waard om een ​​wandeling te maken en de skyline van de stad te bekijken.

 

Museum voor Art Nouveau en Art Deco

Nadat u een paar typische foto's heeft gemaakt, keert u terug naar Casa Lis aan de Calle Gibraltar, hier bevindt zich het Museum voor Art Nouveau en Art Deco in Salamanca . Dit modernistische gebouw heeft een belangrijke collectie meubels en objecten die beide artistieke trends perfect vertegenwoordigen.

 

De grot van Salamanca

De volgende halte komt na het oversteken van Calle Gibraltar, het nemen van Calle Doyagüe en rechtsaf naar Cuesta de Carvajal . Daar vind je een plek met een merkwaardige legende. Er wordt gezegd dat in La Cueva de Salamanca de duivel zelf les gaf en dat was de weerslag van het verhaal, dat niet alleen Cervantes ernaar verwees, maar in sommige Latijns-Amerikaanse landen noemen ze de sloppenwijken waar covens worden gehouden salamancas .

 

klooster van San Esteban

Op 200 meter van de grot komen we aan bij de laatste plaats die we zullen bezoeken, het San Esteban-klooster , waarvan de façade zich onderscheidt van de rest van de architectuur, aangezien het een uitstekend voorbeeld is van de platereske stijl die zo populair is in Salamanca. Het is echter ook erg interessant om het klooster en de kerk te bezoeken.

Na dit bezoek hoef je alleen de Calle de San Pablo te volgen om terug te keren naar het startpunt: de Plaza Mayor, waar je kunt bijkomen van een intense wandeling van iets meer dan 3 kilometer.

 

Zorg dat je je reis naar Salamanca nooit vergeet

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat kunnen we ondernemen in Salamanca?

Misschien ook interessant :