De kersenvallei Vall de Gallinera

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 11:52

DE KERSENVALLEI "VALL DE GALLINERA"

Valle de Gallinera in Alicante is vooral bekend als dekersenvallei en ligt op een paar kilometer rijden van de bekende kustplaatsen als Benidorm, Dénia, Javea, Calpe en Gandia

De kersenvallei "Vall de Gallinera" in de provincie Alicanteregio Valenciana bestaat uit 8 bloemrijke dorpjes. Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Alpatró, Llombai en Benissili.

DE BLOEIENDE KERSENBOMEN VAN VALLE DE GALLINERA 

Foto: Wikipedia

Door dat een reismagazine aandacht aan deze regio bestede aan dit stukje  binnenland van Alicante en genoemd wordt als een van de beste plaatsen om de bloeiende kersenbomen te zien, is het aantal bezoekers enorm gestegen. 

 

De invloed van de Moren is hier nog steeds zichtbaar in bijvoorbeeld de namen van de dorpen en de oude irrigatiesystemen, die de vallei voorziet van het nodige water.

Booking.com

De Moren woonden hier vanwege de strategische ligging. Door middel van burchten werden de toegangen tot de vallei verdedigd. De ruïnes van deze burchten in Benirrama en Benissili kun je nog gaan bezichtigen. 

 

De landschappen van de "Vall de Gallinera" zijn adembenemend. Je ontdekt hier imposante bergen en veel olijf-, amandel- en kersenbomen die groeien op de Moorse terrassen. Tijdens de bloei van de kersenbomen tot de tijd van het oogsten van de kersen, dat is tussen maart en juni, is het zeer de moeite waard de vallei te bezoeken, maar ook in de herfst kun je genieten van de prachtige kleuren van de natuur.

Alle dorpjes zijn nog authentiek, met smalle straatjes, een verfrissende fontein en een klein kerkje. In de restaurantjes serveert men vaak traditionele maaltijden, zoals paella en schotels met zelfgemaakte worst. Je kunt deze dorpjes allemaal ontdekken door de "Ruta de los 8 pueblos" te volgen. Dit is een route van 16 kilometer via paden die de vroegere bewoners ook al gebruikten. Op deze manier kom je elk dorpje tegen. De wandeling vertelt je al lopend veel over de indrukwekkende historie van deze besloten vallei. 

 

Volgens de burgemeesters van de gemeente komt de interesse voor deze regio geheel onverwacht en is men niet voorbereid op zoveel toeristen en bezoekers. Er zijn niet genoeg parkeerplaatsen bij de weinige uitzichtpunten die er zijn en er is meestal maar plaats voor een paar geparkeerde auto’s.

Daarom is het wellicht het beste om van de kersenbloesem show te genieten achter het stuur door rustig rond te rijden door een vallei die gelukkig langgerekt is waardoor er een goed overzicht is. De piektijd van de kersenbloesem is normaal gesproken tussen 15 en 22 maart, al zijn er op het moment van schrijven begin maart ook al diverse kersenbomen in bloei te zien.

Zonsondergang  

Twee keer per jaar staat bij een gat in de Penya Forada berg de zon perfect in lijn, iets dat dit weekend plaatsvindt op zondag 8 maart en de volgende keer in oktober dit jaar. Veel inwoners van de dorpen klimmen dan omhoog om het spektakel van de ondergaande zon rond 17 uur te zien bij het oude klooster van Benitaia. Meer informatie hierover is hier (in het Valenciaans) te lezen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :