De meest geliefde tapas per Spaanse regio

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 17:41

DE MEEST GELIEFDE TAPAS PER SPAANSE REGIO

Wie kent ze niet de Spaanse Tapas of tapa, deze kleine lekkere gerechtjes om bij een drankje tussendoortje of wat ook natuurlijk kan, is ook wel verrekt lekker, als complete maaltijd te eten en dat er onder spoelen met een heerlijk Spaanse wijntje, koud biertje of ander lekker drankje. Wat ooit als een ‘dekseltje’ op een glas begon ontstaan is nu uitgegroeid tot culinaire hoog standjes. 

DE MEEST GELIEFDE TAPAS PER SPAANSE REGIO

Maar elke Spaanse regio heeft zo zijn eigen geliefde tapas en als toerist of bezoeker kun je het beter weten. Daarom hier een overzicht van de verschillende tapas per regio.

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitief hapje. Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse bars bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. 

Booking.com

Soms worden in Spaanse bars (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

De oorsprong van de tapa is omstreden maar vast staat dat het woord ‘tapa’ (meervoud tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ hetgeen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’.

We weten nu wat tapas zijn en we weten waar de naam vandaan komt. Wat we nog niet weten is in welke regio welke tapa het meest gegeten wordt en dus het populairste is. De website TasteAtlas heeft een mooi overzicht gemaakt met daarop aangegeven de autonome regio’s met de daarbij horende bekende tapas.

 

Zo kunnen we op onderstaande informatieve illustratie zien dat in de bij de Nederlanders en Belgen populaire regio Valencia de ‘esgarrat’ (gegrilde rode pepersalade, gezouten kabeljauw, knoflook, olijfolie en soms zwarte olijven) en de ‘tocino envuelto fechas’ (in bacon gewikkelde dadels) het populairste zijn.

 

In Catalonië eet men het liefst als tapa ‘pa amb tomàquet’ (brood met tomaat) en ‘la bomba’ (Catalaanse ronde kroket gevuld met aardappel en gehakt en patatas bravas saus). 

 

In Andalusië eet men het liefst ‘pescaito frito’ (gefrituurde vis) en ‘pinchitos’ (vlees aan de spies). In Murcia zijn de populairste tapas ‘pulpo al horno’ (in de oven gebakken octopus) en ‘michirones’ (witte bonen in tomatensaus).

In Madrid eet men het liefst als een tapa ‘patatas bravas’ (gefrituurde aardappelblokjes met pittige saus’ en ‘gambas al ajillo’ (garnalen in knoflook) en in Extremadura ‘Jamón ibérico’ (spaanse iberico-ham) en ‘migas extremeñas’ (migas uit Extremadura).

DE MEEST GELIEFDE TAPAS PER SPAANSE REGIO

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :