Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Ben je verplicht met verlichting te rijden overdag

Gepubliceerd op 2 februari 2024 om 08:17

Dat je als automobilist in Spanje de autoverlichting moet gebruiken als het donker is en dat je  overdag bij slecht zicht zoals bij mist of hevige regenval. Maar hoe zit het nu overdag bij normale weer omstandigheden wat zegt eigenlijk de verkeerswet in Spanje en wat zegt de Spaanse verkeersdienst DGT hierover.

OP ZATERDAG 9 OKTOBER HEEFT DE REGIO VALENCIA EEN FEESTDAG

Het overdag rijden met de lichten aan is niet verplicht in Spanje en het niet aan hebben van verlichting overdag in normale weersomstandigheden is niet strafbaar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT. Maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik van autoverlichting overdag wel aan want dat verhoogt de zichtbaarheid en dus verlaagt dat de kans op ongevallen.

Booking.com

Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten (luces de diurnas). Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag je (maar hoeft niet) overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben. Dit zijn spaarlampen die nooit de normale werking van een auto onderbreken.

Personenwagens ouder dan 10 jaar hebben deze verplichte dagrijlichten niet maar de DGT raadt deze weggebruikers ook aan om overdag de verlichting aan te doen. Dat mag dan het dimlicht zijn dat altijd als het donker is en bij slecht zicht verplicht is. De DGT zegt dat als alle automobilisten overdag met verlichting zouden rijden het aantal verkeersongevallen met 10% zou afnemen.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  SpanjeVandaag

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :