Geeft men fooi in Spanje? Ja, het geven van fooi in Spanje is normaal tenminste als de service goed is maar hoeveel geefje dan, en zijn er speciale regeltjes voor?

De hele cultuur rond het fooien is een grappige zaak. In de Verenigde Staten wordt het tot het extreme doorgetrokken, naast de prijs van de maaltijd wordt er 20 % extra gerekend als fooi. Personeel in een restaurant heeft daar een zo klein loon dat die bijkomende 20 % als normaal wordt beschouwd.

Geeft men fooi in Spanje? - Beleef Spanje

In Spanje werkt het dan weer anders, het is niet “verplicht” maar het is nog steeds een gangbare praktijk.

Geeft men fooi in Spanje?(propina in het Spaans)  en wat kan man als normaal gezien worden. Dat vragen zich veel Spaanse toeristen af het geven van fooi is ook een gevoelskwestie en is soms erg persoonlijk,  toch zijn er wat regels om de fooienpot niet te overdreven snel te vullen (tenzij men dit waard is dan).

Ga je naar een restaurant dan is de fooi inbegrepen in de prijs van de maaltijd maar als het niet inbegrepen is dan is 5 à 10 procent een gangbaar bedrag.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Ga je in een bar voor een tapa en een drankje dan is het een gangbare zaak om af te ronden naar de volgende euro. Laat de fooi wel achter in cash, ook als je betaald met een creditkaart want veel restaurantuitbaters steken de fooi dan in eigen zak. Ook als ze niets te maken hebben met de dienst.

In hotels is het gangbaar om 1 euro te geven aan de portier, de conciërge en het kamermeisje.

Kruiers verlangen dan weer 1 euro per stuk bagage dat zij naar uw kamer brengen.

Volgens het rapport moeten taxibestuurders niet rekenen op enige vorm van fooi, de meeste bestuurders verwachten dus niets maar zij rekenen er wel op dat het bedrag naar boven wordt afgerond. Een fooi van 5 % wordt als zeer genereus beschouwd en in feite is het een mysterie waarom portiers wel en taxibestuurders geen fooi verdienen.

Booking.com

Het is in feite een even groot mysterie waarom mensen extra betaald worden omdat zij gewoon hun job doen. Verpleegsters en afvalophalers geven ook een goede en soms een extra service en zij krijgen niets bovenop betaald.

Persoonlijk vind ik dat fooi in een restaurant moet kunnen als er een extra goede, vriendelijke, vlugge dienst geleverd is maar het feit dat fooi automatisch wordt verwacht vind ik niet kunnen.

Door dit automatisme worden de lonen meestal naar beneden aangepast en wordt er dus ook minder belastingen betaald en dat is geen goede zaak voor de economie in crisis.

Geef jij fooi in Spanje en zo ja, hoe doe je dat dan? Geef je iets willekeurigs of rond je de bedragen af?

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :