De route van Vall de Laguar in de provincie Alicante

La Vall de Laguar is gelegen in de regio Alicante van Marina Alta, naast de steile Hell ravijn (of Barranc de l'Infern ) ongeveer 40 minuten van Dénia en op korte afstand van de provincie Valencia. Fontilles is het eerste stadje dat we tegen komen, als we vanaf de kust bij de Vall de Laguar aankomen. Dit wordt gevolgd door Campell (of Poble de Baix ), Fleix (of Poble d'Enmig ) en ten slotte Benimaurell (of Poble de Dalt ).

route de la VALL DE LAGUAR españa

De Vall de Laguar is een heel bijzondere vallei met de dorpjes Fontilles, Campell, Fleix en Benimaurell. Dit kringvormig pad van rond de 15 kilometer door de Vall de Laguar is een onvergetelijke plek vol met eigenaardigheden: de 6.873 treden die moeten worden genomen om het einde van deze route te bereiken.

Booking.com

Op 56 kilometer van Alicante vinden we de PR-V 147 trail, een kronkelende kloof die echter een must is voor natuurliefhebbers. Het is een unieke plek, vol historie, legendes… en ook oneffenheden, maar liefst 845 meter. Een cirkelvormige route van 15 kilometer pad die bovendien een heel bijzonder kenmerk heeft: de meer dan 6.873 treden en sprongen uit de Moorse tijd die moeten worden afgelegd om de top te bereiken.

Maar voor de meer ervaren is het reizen van die kilometers van sprongen, oneffenheden, bochten, beklimmingen, afdalingen, grotten en eindeloze obstakels de moeite waard om gewoon de uitbundige vegetatie, de grotten, de gemeentelijke wasplaatsen te observeren of gewoon de zuivere lucht in te ademen.

 

De Vall de Laguar (van het Arabische Al-Agwar, wat “de grotten” betekent) behoort tot de regio Marina Alta (Alicante), een vallei in het binnenland van de berg gevormd door de steden Benimaurell, Fleix, Campell en Fontiller en afgezien van de bekende Barranc de l’Infern, een van de wildste in de regio; en naar de andere de Sierra del Cavall Verd, met een hoogte van 800 meter.

 

De beste tijd om de Cathedral of Trekking te bezoeken is eind maart (dat samenvalt met het kersenbloesem seizoen); eind februari (amandelbomen in bloei); of in mei, als de kersen geoogst worden en we ze onderweg kunnen proeven. In de herfst krijgt het pad een bijzondere charme door de kleur die de vallei in dit seizoen krijgt.

 

De Route

Het pad begint in de stad Fleix -tweede stad van de Vall de Laguar-, op de weg naar Benimaurell, eerst in dalende richting. Al snel verschijnt de omweg naar de Font Grossa en de Fleixwash, waar de route officieel begint.

Maar het is alleen de stilte die aan de storm voorafgaat, aangezien er al snel zeer steile hellingen verschijnen, precies aan de andere kant van het ravijn tot aan de top van de Barranc del Salt, enkele tientallen meters hoog. Nadat je El Forat bent overgestoken, een in de rots uitgehouwen gat, vindt je de bedding van een ravijn waar de trap begint. De volgende stappen zullen niet gemakkelijk zijn: een helling van 300 meter de stenen trap af, de sterkste klim op de route.

Eenmaal gepasseerd, is het volgende prominente herkenningspunt Pou de la Juvea, waar het gebruikelijk is om wandelaars te zien stoppen om af te koelen. Maar er is nog een weg te gaan.

In Juvees d’Enmig wordt het pad zachter, maar al snel moeten we weer klimmen, dit keer door de bekende Barranc de l’Infern. Na de ingewikkelde wandeling volgt een nieuwe afdaling door de Barranc dels Racons, en al in het laatste deel van de oversteek, ter hoogte van de Font dels Olvis, verschijnt een (bijna) oneindig zigzagpad.

Eenmaal gepasseerd, rest er alleen nog een lichtpad naar de stad Fleix, waarmee de spannende route met succes is voltooid.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ALICANTE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN AAN DE COSTA BLANCA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :