Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Itálica

Gepubliceerd op 21 november 2022 om 11:33

De Romeinse stad Itálica was een stad in Spanje, en ligt rond de tien kilometer noordwestelijk van de stad Sevilla. De Romeinse stad Itálica ligt zo een beetje op de plaats waar nu de stad Santiponce bevindt, maar ligt een beetje verder naar het noorden.  De Romeinse keizer Trajanus en zijn opvolger Hadrianus zijn allebei in Itálica geboren.

Itálica, stad van Romeinse keizers

Itálica, in de stad Santiponce, ongeveer 10 minuten van Sevilla, is een van de belangrijkste Romeinse steden die we in Spanje kunnen vinden. Een bezoek aan de ruïnes is essentieel om de Romeinse pracht te begrijpen die zo'n 2000 jaar geleden op het Iberisch schiereiland heerste. Tegenwoordig vertellen de overblijfselen ons hoe het leven was in een stad waar keizers werden geboren.

Booking.com

Het belang van Itálica: van het jaar 206 voor Christus tot vandaag

Itálica is niet zomaar een Romeinse stad, Itálica was de eerste Romeinse stad die in Hispania werd gesticht, en niet alleen dat, maar de eerste buiten Italiaans grondgebied. Het werd gebouwd in het jaar 206 voor Christus en bestond uit twee fundamentele delen, een eerste dat vandaag onder de helm van Santiponce rust en een moderner deel waarvan de ruïnes de ruïnes zijn die we vandaag kunnen bezoeken. Er wordt zelfs geschat dat deze extensie in de jaren 80 is verlaten. IV en dat de eerste zijn leven behield tot de s. XII, beschaving na beschaving.

Maar Itálica was niet alleen belangrijk voor zijn datering, maar ook voor zijn inwoners. Daarin vond de geboorte plaats van belangrijke keizers: Trajanus (53-117 n.Chr.), Hadrianus (76-138 n.Chr.), en wellicht ook die van Theodosius I de Grote (347-395 n.Chr.) al is de geschiedenis daarover niet helemaal duidelijk. 

 

Het was Hadrianus die opdracht gaf tot de uitbreiding van de stad op het moment van maximale pracht, met muren, enorme huizen versierd met rijke mozaïeken, grote openbare gebouwen, een compleet rioleringsnetwerk, baden en een groot amfitheater, een van de grootste in het rijk met zijn capaciteit voor 25.000 toeschouwers, zou qua grootte de tweede zijn na die in Rome en Capua.

 

Italica is helaas het resultaat geweest van talloze plunderingen door de geschiedenis heen en heeft, net als vele andere ruïnes in de wereld, gediend als steengroeve voor latere beschavingen. Van grote stenen die de basis vormen van de Giralda, gebouwd in de jaren vijftig. XII door de Almohaden, tot mozaïeken die slechts enkele decennia geleden zijn gewonnen en die tegenwoordig grote Sevilliaanse huizen sieren, zoals het paleis van de gravin van Lebrija. En het is dat, hoewel 1810 de bescherming van de site al was uitgeroepen, het pas in 2001 duurde voordat de definitieve bescherming werd uitgevoerd.

 

Wat je niet mag missen in Italica

Zodra we het Archeologisch Ensemble binnengaan, vinden we het grote amfitheater. In vergelijking met zijn oorspronkelijke grootte zijn er nog maar een paar rijen van zijn cavea (tierra) overeind, maar we kunnen een goed beeld krijgen van hoe het destijds was. Het ligt naast de stad, maar buiten de muren, waar gladiatoren- en wilde dierengevechten plaatsvonden, en de gracht, galerijen en sommige kamers zijn perfect bewaard gebleven.

ITÁLICA, STAD VAN ROMEINSE KEIZERS

Na een paar meter staken we de oude muur over en gingen de stad binnen, dwars over het geavanceerde rioolstelsel waar een mens doorheen kon staan ​​om het schoonmaken te vergemakkelijken. We gaan de Cardo Maximus op, de hoofdweg die de stad doorkruist met een noord/zuid oriëntatie, en komen aan bij de hoofdhuizen in de stad. 

 

Het Huis van Neptunus, het Huis van de Exedra en het Huis van de Vogels vertonen uitstekende mozaïeken, maar aan de overkant van de straat ligt het Huis van het Planetarium, waar zich het best bewaarde mozaïek in heel Italica met een afbeelding van de goden bevindt. met de sterren die het universum besturen: Selene, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus en Helios. Vlakbij vinden we de overblijfselen van de enorme baden van Itálica,

 

Het Itálica-theater bevindt zich in het hart van het stedelijke centrum van Santiponce, buiten het Archeologisch Ensemble als zodanig, aangezien het ouder was (1e eeuw voor Christus - 1e eeuw na Christus) behoorde het tot het eerste deel van de stad en niet tot de uitbreiding gemaakt door Adriaan Het werd pas in de jaren zeventig opgegraven.

 

Wat u moet weten om Italica te bezoeken

Cursief is in de mode. En het is geen gezegde, maar sinds hij dit jaar verscheen in een hoofdstuk van het zevende seizoen van de populaire Game of Thrones-serie, zijn zijn bezoeken vermenigvuldigd.

 

We kunnen het op ons gemak verkennen en de verschillende informatiepanelen volgen die zich op de meest interessante punten in de omheining bevinden. Het is echter meer dan aan te raden om een ​​rondleiding te huren om je te verdiepen in de geschiedenis en de Romeinse cultuur, alleen dan kunnen we ons de patriciërs voorstellen die door de straten lopen op weg naar de baden of het amfitheater.

Als je deze recreatie in levende lijve wilt hebben, kun je ook je toevlucht nemen tot gedramatiseerde rondleidingen, zoals die worden aangeboden door Engranajes Culturales , waarin verschillende personages uit die tijd je door de stad leiden met verhalen en spelletjes voor het hele familie, een veel beter plan, aantrekkelijker voor de kleintjes dan simpelweg "stenen gaan kijken".

 

Het Itálica-theater van zijn kant is opgenomen in het Festival van de Romeinse theaters van Andalusië , waar het, samen met dat van Málaga en Baelo-Claudia (Bolonia, Cádiz), het decor is voor klassieke zomertheatervoorstellingen, vergelijkbaar met de Internationaal festival van het klassieke theater van Mérida .

 

De toegang tot de archeologische vindplaats Itálica is gratis voor alle Europese burgers en alleen niet-EU-burgers moeten 1,5 euro betalen. Van januari tot maart is het geopend van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur, van april tot 15 juni van 9.00 tot 20.00 uur en van dan tot 15 september van 9.00 tot 15.00 uur, hetzelfde als elke zondag van het jaar.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :