Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Hoeveel mag je per dag uit de geldautomaat halen?

Gepubliceerd op 4 maart 2023 om 08:49

Weet jij hoeveel geld je uit de Spaanse geldautomaat mag halen per dag? Ook in Spanje kun je op verschillende manieren betalen, je kunt digitaal betalen, je kunt met een creditcard, Bizum maar je kunt ook nog steeds overschrijven. Maar je kunt ook met je mobiele telefoon betalen mits hij gekoppeld is aan je kaart, even bij of tegen de betaalautomaat houden en de betaling is gefixt. Ook in Spanje wordt digitale betalen steeds geliefder, maar in Spanje wordt nog steeds veel met contant geld betaald . Maar het wordt wel steeds minder gebruikelijk. Maar weet jij wel hoeveel geld je in Spanje per dag uit de geldautomaat mag halen?

Weet jij hoeveel geld je uit de Spaanse geldautomaat mag halen per dag?

Als je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en je een bankkaart gebruikt, kun je gemakkelijk naar een geldautomaat gaan om contant geld op te nemen. Soms kan het echter voorkomen dat je een bepaald bedrag wilt opnemen en dat de geldautomaat dit niet toestaat. 

Booking.com

Het is moeilijk om grote hoeveelheden contant geld op te nemen bij een geldautomaat vanwege verschillende beperkingen die zijn opgelegd door de bankinstellingen of de belastingdienst. Deze beperkingen zijn bedoeld om veiligheid te garanderen bij een mogelijke diefstal en om belastingfraude en witwassen van geld tegen te gaan.

Limiet van de bank

Bij het opnemen van geld bij een geldautomaat wordt de eerste beperking ingesteld door de bankinstelling, meestal beperkt tot 600 euro per dag. Deze limiet is afgesproken tussen de klant en de bank bij het afsluiten van het contract en wordt elke dag om middernacht vernieuwd. De klant kan deze limiet wijzigen, zolang deze binnen de wettelijke grenzen blijft. 

 

Deze beperking dient om te voorkomen dat er op bepaalde dagen te veel geld wordt opgenomen en om te voorkomen dat er grote hoeveelheden contant geld worden meegenomen om diefstal of verlies te voorkomen. Het is ook een veiligheidsmaatregel tegen belastingfraude en diefstal of kaart vervalsing om te voorkomen dat de dief veel geld kan uitgeven met de gestolen kaart.

 

Limiet belastingdienst

Het feit dat banken meestal een limiet van 600 euro per dag instellen voor het opnemen van contant geld, betekent niet dat dit het maximumbedrag is dat wettelijk is vastgesteld in Spanje. De belastingdienst staat een maximale opname van 3.000 euro toe, maar vanaf 1.000 euro kan de bank om verificatie en identificatie van de gebruiker vragen als dit soort contante opnames als verontrustend of verdacht worden beschouwd. 

 

Als je meer dan de door de belastingdienst vastgestelde limiet van 3.000 euro wilt opnemen, moet je persoonlijk naar je bankinstelling gaan en uitleggen waarom je dit wilt doen. De bank zal dan een verklaring sturen naar de belastingdienst en de Centrale Bank van Spanje.

Betaallimiet contant geld

Om belastingontduiking te voorkomen zijn er verschillende maatregelen opgenomen in de Spaanse wet, waaronder beperkingen op de maximale hoeveelheid geld die legaal contant kan worden betaald. Volgens deze wet is de algemene limiet voor contante betalingen verlaagd van 2.500 naar 1.000 euro. Voor particulieren met fiscale woonplaats buiten Spanje is de limiet voor contante betalingen verlaagd naar 10.000 euro, die vroeger 15.000 euro was.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :