Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Dementie is minder groot met mediterrane dieet

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 20:01

Het tijdschrift ‘BMC Medicine publiceerde een onderzoek dat de traditionele mediterrane voeding, zoals zeevruchten, fruit en noten in verband wordt gebracht met kleiner risico op dementie. Mensen die zich  aan het mediterrane dieet houden, hebben tot 23% minder risico op dementie dan mensen die het dieet niet volgde. Het mediterrane dieet vertraagt de cognitieve achteruitgang

KANS OP DEMENTIE IS MINDER GROOT MET MEDITERRANE DIEET

Alzheimer Nederland schrijft, meerdere studies laten zien dat een mediterraan dieet beschermend lijkt te werken tegen dementie. Een deel van de studies vindt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak dementie ontwikkelen. Ook lijkt het dat het dieet betere mentale vermogens (cognitie) geeft.

 

Veroudering is vaak synoniem met een vermindering van cognitieve prestaties. Of het nu gaat om sporadische episodes van "vergeetachtigheid" of daadwerkelijke dementie, met al het leed dat dit met zich meebrengt voor de patiënt en zijn familie, het verlies van mentale integriteit is altijd iets dat ons beangstigt, zowel vanwege onze onmacht ertegen, zowel vanwege de schaarste als de gedeeltelijke effectiviteit van de beschikbare therapieën. 

Booking.com

We kunnen niet denken dat het ons niet raakt: met 50 miljoen mensen die wereldwijd met de ziekte van Alzheimer leven, is dementie echt een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid.

 

Volgens een rapport van Alzheimer’s Disease International in 2019 waren er naar schatting 800.000 mensen met dementie in Spanje. Dit aantal zal waarschijnlijk in de toekomst toenemen, gezien de vergrijzing van de bevolking en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal mensen met een hoger risico op dementie.

Een dieet kan een belangrijke en aanpasbare risicofactor zijn voor dementie, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van de ziekte en het verminderen van het risico. Eerdere onderzoeken naar de impact van het mediterrane dieet waren beperkt tot kleine steekproeven en een klein aantal gevallen van dementie. 

 

Maar als het waar is dat we de genetische predisponerende factoren voor dementie niet kunnen voorspellen of wijzigen, mogen we niet vergeten dat het behoud van cognitieve vaardigheden ook verband houdt met vele factoren waarop we bewust kunnen handelen: hersentraining door continu te experimenteren met nieuwe prikkels en ervaringen; regelmatige lichaamsbeweging; een adequaat dieet.

Hiervan is de eenvoudigste en meest gemakkelijk toepasbare in het dagelijks leven waarschijnlijk voeding.

 

Er was geen opvallende interactie  tussen het polygenetische risico op dementie en hoe goed men zich hield aan het mediterrane dieet. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat de associatie tussen een grotere adherence aan het mediterrane dieet en een lager risico op dementie blijft bestaan, ongeacht het individuele genetische risico op dementie.

 

Dit resultaat was echter niet consistent in alle gevoeligheidsanalyses en de auteurs zijn van mening dat er meer onderzoek nodig is om de interactie tussen dieet en genetica bij het risico op dementie te evalueren. De auteurs waarschuwen ook dat hun analyse beperkt is tot individuen die hun etniciteit hebben verklaard als wit, Brits of Iers, omdat er alleen genetische gegevens beschikbaar waren op basis van Europese afkomst. Er is meer onderzoek nodig in verschillende populaties om het potentiële voordeel te bepalen.

De onderzoekers concluderen dat een mediterraan dieet met een hoog verbruik van gezonde plantaardige voedingsmiddelen, gebaseerd op hun gegevens, een belangrijke interventie kan zijn om het risico op dementie te verminderen in toekomstige strategieën.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :