Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Hoe koop je als buitenlander een huis in Spanje

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 11:52

Alles wat u moet weten om als buitenlander een huis in Spanje te kopen. Spanje is een land met een klimaat en een manier van leven dat veel mensen uit andere landen aantrekt. Het is niet vreemd dat steeds meer buitenlanders er een woning willen kopen in Spanje, zodat ze hier fijn van hun vrije tijd, vakantie en later of nu van hun pensioen kunnen doorbrengen . Als je een buitenlander bent, is het kopen van een huis in Spanje een gemakkelijker proces als je van tevoren weet wat je moet doen.

VERPLICHTE CURSUS HONDENEIGENAREN IN SPANJE

Foto: caixabank.es

Steeds meer buitenlanders besluiten om een woning te kopen in Spanje, als investering, om te gaan pensioneren in Spanje of om er te verblijven tijdens vakanties en te genieten van het klimaat, de gastronomie en de manier van leven. Maar om een ​​onroerend goed in Spanje te kunnen kopen, moeten buitenlanders een aantal stappen volgen om het proces te voltooien, van het inhuren van een specialist tot het aanvragen van een NIE, het openen van een bankrekening in Spanje, het storten van een borg om de woning te reserveren of het taxeren van het onroerend goed. We bespreken de sleutels van het proces en de procedures aan de hand van een artikel van de Spaanse CaixaBank.

Booking.com

Stap 1: Huur een specialist in die je helpt

Huur een advocaat of een specialist in die je tijdens het hele aankoopproces kan begeleiden, omdat hij je reistijd bespaart en je helpt met alle procedures. Hoewel het niet verplicht is om er een in te huren, is het wel bijzonder aan te raden, zeker als je de Spaanse taal niet machtig bent en niet bekend bent met de Spaanse cultuur (zoals de bureaucratie).

Stap 2: Voer een haalbaarheidsstudie uit

Voer een haalbaarheidsstudie uit als je een hypotheek moet aanvragen. Deze stap kan worden uitgevoerd bij elke bank die gespecialiseerd is in internationale klanten, zoals CaixaBank zelf, die binnen 72 uur de haalbaarheid van de transactie zal bevestigen via zijn online platform en zonder vertaling nodig te hebben. Er zijn ook andere instellingen zoals Sabadell en BBVA die gespecialiseerd zijn in transacties met buitenlanders.

 

Stap 3: Vraag het NIE aan om je te identificeren

Het is essentieel om het nummer van identificatie van vreemdelingen (número de identidad de extranjero, NIE) aan te vragen dat je zal helpen je in Spanje te identificeren. Als je het nodig hebt, kan een adviseur zich bezighouden met de nodige procedures om het NIE aan te vragen. Het NIE-nummer wordt praktisch bij alle instanties gevraagd in Spanje.

 

Stap 4: Open een bankrekening in Spanje

Het is belangrijk om een ​​bankrekening in Spanje te openen, aangezien alle belastingen en kosten die verband houden met de verkooptransactie via deze rekening moeten worden betaald. Om deze stap uit te voeren, hoeft u zich niet te verplaatsen als u in een van de 15 Europese landen woont die zijn toegelaten, zoals Oostenrijk, Duitsland, België, Denemarken, Italië, Noorwegen, Luxemburg, Nederland, Finland, Frankrijk, Ierland, Portugal, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

 

In het geval dat u het persoonlijk doet, kunt u dit doen zonder u te verplaatsen via een notariële volmacht die een andere persoon in uw naam naar de vestiging laat gaan, waarvoor officiële vertaling naar het Spaans en een gecertificeerde kleur kopie van de identiteitskaart of het paspoort vereist is om te certificeren dat het echt is. Wat de vereiste documentatie betreft, is het paspoort of identiteitsbewijs, het Tax Identification Number (TIN) en een bewijs van economische activiteit en inkomsten volume essentieel.

 

Stap 5: Huur een bedrijf in om de staat van het huis te controleren

Het is raadzaam om de staat van de woning te controleren voordat u de aankoop doet, waarvoor u een gespecialiseerd bedrijf kunt inhuren om gekwalificeerde inspecties uit te voeren. U kunt ook aan de persoon die de procedures in Spanje uitvoert vragen om de eenvoudige registratie, waarin de informatie met betrekking tot het onroerend goed wordt verzameld.

 

Stap 6: Stort een borg als reservering van de woning

Reserveer de woning via een huurcontract en stort een percentage dat meestal 10% is als borg. In dit opzicht moet u er rekening mee houden dat, in het geval dat de koop-verkoop niet wordt uitgevoerd om redenen die niet aan de verkoper zijn toe te wijzen, u deze borg zou kunnen verliezen. In het tegenovergestelde geval, als de verkopende partij besluit om niet door te gaan, moet hij u het dubbele van het gestorte bedrag als borg vergoeden.

 

Stap 7: Verzamel de benodigde documenten voor de hypotheek

Als u een hypotheek nodig hebt, moet u een aantal documenten verzamelen die de instelling in staat stelt uw financiële situatie te analyseren. Raadpleeg hier (in het Spaans) welke documenten banken vereisen om de financieringsoperatie te kunnen bestuderen.

 

Stap 8: Taxatie van de woning

De volgende stap is om de woning te laten taxeren door een gespecialiseerd bedrijf voordat u een hypotheek afsluit. Zo komt u te weten wat de werkelijke waarde van het onroerend goed is.

 

Stap 9: Ondertekenen van de voorcontracten en zoeken naar een notaris

De voorlaatste stap is het ondertekenen van de voorcontracten (documentos precontractuale). Na de ondertekening moet je een bedenktijd van 10 dagen in acht nemen, die 14 dagen wordt als je in Catalonië woont. Deze bedenktijd kun je gebruiken om je vragen te beantwoorden bij de notaris die je hebt gekozen voor het ondertekenen van de hypotheek. In het Spaans heet een voorcontract ook wel ‘contrato de arras’.

Stap 10: Ondertekenen van de koopakte en de hypotheek

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om de koopakte (compraventa) en de hypotheek te ondertekenen bij de notaris. Het koopcontract verplicht de verkoper om de woning over te dragen tegen een vooraf afgesproken bedrag. Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, kunnen er consequenties zijn.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  SpanjeVandaag

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :