Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaans gezegde: als het weer in maart is zoals in mei …

Gepubliceerd op 9 maart 2024 om 09:19

Een populair gezegde in Spanje zegt 'cuando marzo mayea, mayo marcea' als het weer in maart is zoals in mei het in mei zal zijn zoals in maart. 

Een populair gezegde in Spanje zegt 'cuando marzo mayea, mayo marcea' als het weer in maart is zoals in mei het in mei zal zijn zoals in maart. Maar is deze populaire uitdrukking waar? We hebben het waarschijnlijk allemaal gehoord. Een populair Spaans gezegde luidt dat als het weer in maart meer lijkt op dat van mei, het weer in mei hetzelfde zal zijn als in maart. Maar is er iets waar in dit gezegde? De gegevens hebben het antwoord! De weer website El Tiempo heeft naar de feiten gekeken!

Spaans gezegde: als het weer in maart is zoals in mei

Volgens de weergegevens is er in bijna het hele land een realiteit die de norm is: maart is kouder en droger dan mei, dat meestal vochtiger en vooral warmer is. De gemiddelde temperatuur in maart ligt meestal rond de 10-12ºC in de grote delen van het land. In veel gebieden ligt de normale neerslag boven de 30 mm. Mei daarentegen wordt gekenmerkt door temperaturen die al dicht bij 16-18ºC liggen, met neerslag die dichter bij 40 of 50 liter ligt, omdat het in veel gebieden een regenachtige maand is.

Booking.com

Maar hoe zit het met het gezegde? Het eerste perspectief is gebaseerd op de temperaturen: maart is warm en mei is koud. Om dit te beoordelen, moeten we kijken naar de afwijkingen in temperatuur. Volgens de website El Tiempo is het criterium in de periode 1961-2022 slechts zelden gehaald. De meeste onderzochte meetstations voldoen hoogstens aan de voorwaarde gedurende 2 jaar. In die gebieden is maart nooit warmer dan mei.

Een andere manier om te bepalen of het gezegde waar is, is door naar de neerslag te kijken. Dit is echter moeilijker omdat mei over het algemeen regenachtiger is dan maart, maar er zijn gebieden waar dat niet het geval is. Bovendien zijn er plaatsen waar de gemiddelden van beide maanden zeer vergelijkbaar zijn.

 

De analyse van de gegevens toont volgens El Tiempo aan dat het bekende gezegde weinig waarheid bevat. Er is geen solide bewijs in de gegevens dat wanneer het weer in maart meer ‘vergelijkbaar’ is met dat van mei, het weer in mei meer ‘vergelijkbaar’ zal zijn met dat van maart.

Hoewel populaire gezegden vaak enige waarheidsgetrouwe informatie bevatten, zijn er ook veel gevallen waarin ze niet nauwkeurig de realiteit weerspiegelen. Uiteindelijk zijn het populaire uitdrukkingen die logisch lijken en zinvol zijn in hun oorsprong, maar vaak hebben ze geen sterke ondersteuning met gegevens.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :