Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Sevilla verandert zijn bittere sinaasappels in biogas

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 08:51

De lente van Sevilla zou geen lente zijn zonder de karakteristieke geur van oranjebloesem die de stad overspoelt, met ongeveer 45.000 sinaasappelbomen verspreid over de straten en parken van de stad Sevilla. 

Een proefproject van Emasesa en de gemeenteraad van Sevilla zet het sap van de bittere sinaasappels om in energie. De oogstcampagne voor deze vruchten, die vanwege de extreme zuurgraad en de voortdurende blootstelling aan vervuiling niet geschikt zijn voor consumptie. 

Sevilla verandert zijn bittere sinaasappels in biogas

De gemeenteraad van Sevilla verwacht dit jaar ongeveer drie miljoen kilo stedelijke sinaasappels te verzamelen, exclusief historische parken of privé gebieden. Dit is een jaar met een grote oogst van ongeveer 70 kilo per boom. De gemeenteraad van Sevilla heeft dit jaar een budget van meer dan 190.000 euro uitgetrokken voor de oranjeoogst, twee keer zoveel als het laatste jaar.

Booking.com

Een groot deel van de oogst gaat naar distilleerderijen, zoals de Sevillaanse Bordas Chinchurreta, die essentiële oliën en geuren maken. Het wordt ook gebruikt voor de productie van meststoffen als voer voor geiten en sinds 2020 voor de productie van biogas, een energie die wordt gewonnen uit sap, in de door Emasesa beheerde afvalwaterzuiveringsinstallatie (EDAR) van Copero.

Biogas

In 2020 lanceerden de gemeentelijke onderneming Emasesa en de gemeente Sevilla een proefproject om stadssinaasappels te gebruiken voor de productie van biogas en de opwekking van elektriciteit. Maar hoe doen ze dat? Ze persen de sinaasappels op industriële wijze en verteren het sap om methaan te produceren (digestie). Elke 1000 kilo sinaasappels levert ongeveer 500 liter sap en 500 kilo schillen op. Elke 1000 kilo sinaasappels produceert 50 kWh aan elektriciteit, wat overeenkomt met het verbruik van 5 huishoudens op één dag.

 

Volgens deze gegevens zou de energie die overeenkomt met meer dan 20.000 huishoudens op één dag kunnen worden opgewekt uit de 4.000 ton sinaasappels die jaarlijks in Sevilla worden geproduceerd. Hieraan moeten nog de cijfers van andere gemeenten of andere, niet-geregistreerde gebieden van de stad worden toegevoegd.

 

Het biogas dat wordt geproduceerd door de resten van sinaasappels en ander organisch afval, wordt niet alleen gebruikt voor de energievoorziening van de zuiveringsinstallaties zelf, maar kan ook als brandstof dienen voor voertuigen.

 De gemeente Sevilla is een proefproject gestart waarbij acht stadsbussen op biogas rijden. Deze duurzame bussen stoten aanzienlijk minder schadelijke emissies uit dan conventionele dieselbussen en dragen bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van de stad.

 

"Het belangrijkste doel van dit project is dat de sinaasappel niet langer een afval product is, maar een product  dat kan worden gebruikt, in dit geval door elektrische energie te produceren. Dit is slechts een deel van het project,". 'De volgende stap is om een level omhoog te gaan, zodat al het afval dat de stad genereert, kan worden verwerkt en energie kan opwekken.'

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :