Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Goudzwendel, oplichten van auto bestuurders

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 15:24

Deze nieuwe en vindingrijke manier van stelen, beter bekend als de ‘goudzwendel’. Deze truc ook wel goudzwendel genoemd, is een betrekkelijk eenvoudig foefje, maar zeer doelmatig, om auto bestuurders in Spanje op te lichten. De Facebook-pagina Info Trafic IDF meldde een geval van deze nieuwe zwendel op een weg in de buurt van Parijs. Om het bedrog geloofwaardiger te maken, reizen ze vaak met vrouwen en kinderen. Dit misdrijf wordt als volgt gemaakt: een bestuurder die meestal in een dure auto rijdt, parkeert aan de kant van de snelweg en doet alsof hij geen benzine meer heeft en nu is het alleen nog wachten op een autobestuurder die stopt en hulp aanbiedt..

Goudzwendel, oplichten van auto bestuurders

Nu de Europese uittocht richting het zuiden echt begonnen is, worden ook oplichters weer actief. De Spaanse snelwegen zijn getuige van een toename van het aantal diefstallen, niet alleen bij automobilisten, maar ook op de manier waarop deze misdaden worden gepleegd. De nieuwste en ingenieuze manier van stelen, bekend als de ‘goudzwendel’, is geïdentificeerd in Frankrijk en deze waarschuwing heeft nu ook Spanje bereikt via social media. De alarmbel is afgegaan na een geval dat werd ontdekt op een snelweg in Frankrijk. Maar waar moet je voor opletten om zelf geen slachtoffer te worden?

Booking.com

De Franse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een nieuwe vorm van oplichting die plaatsvindt op de snelwegen. De zogenaamde ‘goudzwendel’ is een truc waarbij criminelen zich voordoen als automobilisten met pech en kwetsbare bestuurders uitbuiten. Deze praktijk werd voor het eerst vastgesteld op de snelweg N7, in de buurt van Parijs, waar een Mercedes-Benz met een Engels kenteken betrokken was bij deze zwendel.

 

Na het incident in Frankrijk hebben de Spaanse autoriteiten gewaarschuwd voor soortgelijke praktijken op de Spaanse wegen. Via social media zijn berichten gedeeld waarin Spaanse automobilisten worden gewaarschuwd voor deze nieuwe vorm van oplichting. De waarschuwingen zijn een poging om te voorkomen dat meer slachtoffers worden gemaakt van deze criminele praktijken.

De verspreiding van deze zwendel heeft geleid tot een gevoel van onveiligheid onder automobilisten op de Spaanse snelwegen. Veel bestuurders zijn extra waakzaam geworden en mijden het om hulp te bieden aan voertuigen met pech uit angst om slachtoffer te worden van deze truc. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de verkeersveiligheid, aangezien hulpverlening aan andere weggebruikers een belangrijke verantwoordelijkheid is.

 

De modus operandi

De modus operandi van de “goudzwendel” is relatief eenvoudig maar effectief. De criminelen, vaak in een dure auto en in gezelschap van een gezin, simuleren een lege brandstoftank. Ze parkeren hun voertuig aan de kant van de snelweg en wachten tot een medelijdende automobilist stopt om hulp te bieden.

 

Zodra ze de aandacht van een potentieel slachtoffer hebben, vertellen de oplichters een verhaal dat ze zonder brandstof of contant geld zitten. Om de hulpvaardige bestuurder te compenseren, bieden ze een of meerdere ‘gouden’ sieraden aan in ruil voor contant geld. Als het slachtoffer aangeeft geen contant geld bij zich te hebben, zullen de criminelen aandringen om samen naar een geldautomaat te gaan, terwijl ze weigeren om naar een nabijgelegen tankstation te rijden.

De ‘gouden’ sieraden die worden aangeboden, zijn in werkelijkheid waardeloos en gemaakt van een goedkoop materiaal. Het slachtoffer ontdekt de misleiding pas wanneer een juwelier of ander deskundige de stukken heeft geïnspecteerd en de waardeloosheid ervan heeft vastgesteld. Tegen die tijd zijn de criminelen allang gevlogen met het contante geld van het slachtoffer.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :