Traditionele Spaanse dansen

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 11:39

De TRADITIONELE SPAANSE DANSEN uit de verscheidene regio´s in Spanje zijn net zo enerverend en divers als het land Spanje zelf. Hoewel man in Spanje gelijk aan de flamenco  denkt, zijn er vele variaties bij de traditionele dansen in Spanje. Van de bekende zigeunergemeenschappen in Andalusië  tot in het noorden van Galicië met het Keltische erfgoed, de rijke en de verschillende culturen van Spanje worden perfect vastgelegd door deze  traditionele Spaanse dansen.

Traditionele Spaanse dansen, - Beleef Spanje

De Sardana

De oorsprong van de sardana is niet helemaal traceerbaar - sommigen geloven dat ze teruggaan tot de oude Romeinse tijd - maar de meesten zijn het erover eens dat tegen de 19e eeuw de dans wijdverbreid was in de Catalaanse regio's Empordà, Roselló en Garrotxa. De dans wordt uitgevoerd door een kring van afwisselende mannen en vrouwen die elkaars hand vasthouden en in ritme dansen op een live band genaamd cobla . Het is een populaire groepsdans die wordt uitgevoerd tijdens feesten en openbare bijeenkomsten en is een symbool geworden van de Catalaanse identiteit .

 

Flamenco

Ongetwijfeld een van de beroemdste culturele exportproducten uit Spanje, flamenco is in feite zoveel meer dan alleen een dans: het is een kunstvorm die door UNESCO wordt erkend als onderdeel van de meesterwerken van het immateriële erfgoed van de mensheid. Het is ontstaan ​​onder de zigeunergemeenschappen van Andalusië en wordt uitgevoerd door een mix van zang, gitaarspel, dans, vingerknippen en handgeklap.

 

Muiñeira

De muiñeira, een dans uit de noordwestelijke regio van Galicië, is een voorbeeld van de Keltische invloed op de lokale cultuur in dit deel van de wereld. Een van de meest voor de hand liggende parallellen met Keltische muziek is het gebruik van een soort doedelzak die bekend staat als een gaita om de begeleidende muziek uit te voeren. Er zijn regionale soorten muiñeira, waaronder muiñeira de Chantada.

Paso doble

Een van de bekendere Spaanse dansen, de paso doble, is een snelle dans gebaseerd op het ritme en de beweging van een stierengevecht. Het werd ook gebruikt in de Spaanse infanterie om de snelheid van de mars te bepalen, evenals in komedies uit de 18e eeuw, hoewel de oorsprong in feite Frans is. Als stijldans wordt het meestal uitgevoerd in paren, één man en één vrouw, waarbij de eerste de matador – of stierenvechter vertegenwoordigt.

Bolero

De bolero is een dans die zowel in Cuba als in Spanje voorkomt, hoewel beide een verschillende oorsprong hebben. De Spaanse bolero zou in de 18e eeuw in Spanje zijn ontstaan ​​als gevolg van het vermengen van twee bestaande dansen, de Sevillana en de contradanza. De dans is gematigd tempo en wordt begeleid door gitaarmuziek en castagnetten, en wordt meestal uitgevoerd door een solist of door een stel. Hoewel de dans enigszins uit de mode is geraakt, blijft hij belangrijk in de geschiedenis van de Spaanse dans.

Fandango

De fandango – een naam waar de meeste mensen wel eens van hebben gehoord – is een snelle dans die wordt uitgevoerd in koppels en overeenkomsten vertoont met de bolero. Het wordt traditioneel begeleid door gitaar, handgeklap en castagnetten, waardoor het een feestelijke, levendige uitvoering is – vooral de kortere dansen die bekend staan ​​als fandanguillos.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Zambra

De zambra wordt vaak gekwalificeerd als een soort flamenco die is voortgekomen uit de stad Granada in Andalusië, waar hij historisch werd uitgevoerd op bruiloften. In tegenstelling tot flamenco, wordt het blootsvoets gedanst en heeft het veel overeenkomsten met Arabische buikdansen – waarmee het een gemeenschappelijke afkomst deelt – en de danseres onthult meestal haar buik door haar blouse onder haar borst te binden.

 

Jota

De jota is een dans die in verschillende vormen van Spanje voorkomt, waaronder Aragon, Valencia, Catalonië en Galicië, waar het in elk geval de lokale cultuur en geschiedenis weerspiegelt. Een van de bekendste is de Aragonese jota, die dateert uit de 18e eeuw en vooral in de 19e eeuw in de mode was. In zijn puurste vorm is de dans bijzonder complex, met snelle voetbewegingen en kleine sprongen.

  Booking.com

  Sevillana

  Zoals de naam al aangeeft, is de Sevillana een soort volksmuziek en dans die zijn oorsprong vindt in de Zuid-Spaanse stad Sevilla en overeenkomsten vertoont met de andere belangrijkste Andalusische dans: flamenco. Sevillanas zijn echter minder formeel en minder fysiek veeleisend dan flamenco, wat betekent dat ze kunnen worden uitgevoerd door mensen van alle leeftijden en geslachten, waardoor ze vooral populair zijn op festivals in Zuid-Spanje.

   

  Zarzuela

  Niet alleen een dans, de zarzuela is meer een populaire vorm van lyrische uitvoering met zang en dans. De dans dateert uit de 17e eeuw en werd later populair in de 19e eeuw, mede dankzij het werk van Francisco Barbieri en het Zarzuela Theater in Madrid. Nadat het tijdens de Spaanse Burgeroorlog uit de gratie was geraakt, werd het in de jaren vijftig en zestig nieuw leven ingeblazen en wordt het nog steeds in theaters in het hele land uitgevoerd.

  https://theculturetrip.com/ Bron:  The Culture Trip

  Wat gaan we ondernemen in Spanje?

  Misschien ook interessant :