Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje viert geen tweede kerstdag

Gepubliceerd op 26 december 2020 om 08:52

SPANJE VIERT GEEN TWEEDE KERSTDAG

Spanje viert geen tweede kerstdag alleen Catalonië heeft een verkapte tweede Kerstdag of Día de San Esteban

In Spanje viert men alleen het Kerstfeest op Kerstavond 24 december en Kerstdag 25 december. Maar in Catalonië en delen van de Balearen en in de regio Valencia wordt ook een soort ‘tweede Kerstdag’ gevierd namelijk San Esteban. Maar waarom zult u vragen in bepaalde gebieden wel en niet in de rest van Spanje?

Spanje viert geen tweede kerstdag

Veel mensen weten niet dat Spanje in Nederlands/Belgische termen slechts één Kerstdag heeft en niet zoals in Nederland en België twee Kerstdagen. De Kerstavond (Nochebuena) op 24 december, is een van de belangrijkste momenten van het Kerstfeest in Spanje gevolgd door de Kerstdag (día de navidad) op 25 december wanneer het diner weer een belangrijk familiemoment is.

Booking.com

En daarmee houdt in het overgrote merendeel van Spanje en de Spaanse autonome regio’s het Kerstfeest op. Maar in Catalonië en deels ook op de Balearen eilanden en in de Valencia regio wordt ook 26 december bij het Kerstfeest betrokken. Nederlanders en Belgen zouden dus spreken over een tweede Kerstdag maar het gaat om de ‘Día de San Esteban’ of de ‘Fiesta de San Esteban’.

 

Waarom Catalonië

Maar waarom wordt San Esteban wel gevierd in Catalonië en niet in de rest van Spanje? Dat heeft volgens de Catalaanse geschiedschrijvers te maken met het oude Catalonië ten tijde van Karel de Grote (carlomagno) en het geslacht der Karolingen. Daardoor was het oude Catalonië afhankelijk van het Bisdom van Narbonne (huidige Frankrijk) in tegenstelling tot de rest van het Christelijke Iberische Schiereiland dat gedomineerd werd door de Visigoten waardoor men afhankelijk was van het Bisdom van Toledo (huidige Castilla-La Mancha).

26 december – San Esteban (Sant Esteve)

De Diada de Sant Esteve wordt alleen gevierd in de autonome regio’s Catalonië, Valencia regio en Balearen waardoor het lijkt alsof deze regio’s een eerste (25) en tweede (26) kerstdag hebben maar dat is dus niet zo. San Esteban is in het Nederlands Stefanus of Sint-Stefaan, een martelaar van het Christendom. 26 december is de naamdag van Sint-Stefanus.

Waarom men in Catalonië, de Balearen en in mindere mate in de Valencia regio op 26 december ook een vrije dag heeft, heeft te maken met de functionaliteit van het (vroeger te voet) terugkeren na de vrije dag 25 december die men bij de familie doorbracht. In Catalonië en op de Balearen is het traditie dat de familie tijdens de lunch samenkomt om de maaltijd te nuttigen.

Andere namen voor Sant Esteve zijn ‘Segon dia de Nadal’ in de Valencia regio of ‘Segona Festa de Nadal’ of ‘Mitjana Festa’ op de Balearen eilanden.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: