Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaanse feiten die je misschien verrassen

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 13:27

SPAANSE FEITEN DIE JE MISSCHIEN VERRASSEN

Als je voor een paar dagen Spanje gaat bezoeken of misschien van plan bent je vakantie er door te brengen of nog leuker je gaat overwinteren in Spanje, zijn hier toch een paar dingen die je zouden kunnen verrassen over het dagelijkse leven in Spanje.

SPAANSE FEITEN DIE JE MISSCHIEN VERRASSEN

Voetbal is alles

Je weet misschien al dat Spanje de thuisbasis is van enkele van de meest intense voetbalrivaliteit ter wereld (Barcelona vs. Real Madrid). Maar het kan van invloed zijn op het dagelijks leven dat veel mensen in andere landen als normaal beschouwen. Elke Spanjaard die zijn / haar zout waard is, kent de namen van alle starters en het wedstrijdschema van hun favoriete team. Om getuige te zijn van dit fenomeen, moet je op de speldag in een Spaanse stad een bar zoeken en probeer je niet te verbazen over de mate van toewijding die Spanjaarden aan dit spel hebben.

Booking.com

Koffie voor altijd

Het enige dat in de buurt komt van de liefde van de Spanjaarden voor voetbal, is hun liefde voor koffie. En we bedoelen niet de ‘verwaterde’ Amerikaanse versie van koffie waar ze op afwijzende toon over praten. Bij de laatste telling meldt 63 procent van de Spanjaarden dat ze minstens één kopje koffie (ook wel: espresso met warme melk) per dag drinken. Van die 63 procent drinkt de meesten tijdens de werkweek dagelijks drie tot vier kopjes. Als je na elke maaltijd geen adrenaline-injectie kunt krijgen als een echte Spanjaard, bestel dan een cafeïnevrije koffie en neemt wat suiker om te mengen.

 

De echte ‘Siësta’ (zie hoofdfoto)

Je denkt misschien dat je alles weet over dit verbazingwekkende middagdutje in Spanje, maar het is misschien niet helemaal wat je verwacht. Hoeveel Spanjaarden ’s middags daadwerkelijk slapen, is niet bekend, maar de urenlange pauze wordt in het hele land in acht genomen, aangezien bedrijven, scholen, bedrijven en veel restaurants allemaal hun deuren sluiten. Dus zelfs als ze niet slapen, probeer bij niemand aan te bellen of hen tussen drie en vijf te bellen – het is gewoon onbeleefd.

Baby’s in bars… en meer!

Wie heeft babysitters nodig als er openbaar vervoer en een straatgerichte levensstijl in Spanje is? Hier is het normaal om een ​​heel gezin (baby in kinderwagen, peuter, hond en alles) te zien wandelen of om 23.00 uur op weg naar huis. Het is absoluut acceptabel om een ​​kinderwagen een luide bar in te rijden of tot in de kleine uurtjes rond te hangen bij lokale festiviteiten met je kinderen op sleeptouw.

 

Het tweede toilet

Nee, dat toilet zonder deksel is eigenlijk niet bedoeld om de badkamer te gebruiken. Hoewel het voor veel toeristen en bezoekers in Spanje achterhaald lijkt, hebben de meeste privéwoningen nog steeds bidets. Ze worden vaker gebruikt dan je zou denken.

 

Het fenomeen winterjas

Tenzij je in de Pyreneeën in Noord- Spanje bent, zul je deze mediterrane mensen zien gebundeld alsof ze in Siberië zijn totdat de temperatuur 18 graden bereikt. Bezoekers uit koudere klimaten kunnen het prima vinden in een luchtig jasje terwijl Spanjaarden de donzige jassen, sjaals en handschoenen aantrekken. Schrik niet als iemand je vertelt dat je verkouden zult worden en zult sterven.

 

De culinaire Trifecta

Mmm ja. We hebben het niet over paella, tortilla en jamón. Oh nee, de culinaire trifecta voor alle thuiskoks en de overgrote meerderheid van bars en restaurants in Spanje is een royale hoeveelheid olijfolie, peterselie en oregano. Andere specerijen en kruiden maken af ​​en toe hun aanwezigheid bekend, maar de meeste gerechten zijn heel eenvoudig aangekleed, want wie droomt er van specerijen op de gefrituurde calamares en verse groenten te stapelen die er in overvloed zijn? Als je een Amerikaan bent, moet je misschien wat hete saus in je koffer stoppen voordat je op reis gaat.

 

Langzaam wandelen

Of ze nu 80 of 18 zijn, de Spanjaarden houden ervan om (heel langzaam) over trottoirs te wandelen alsof het landweggetjes zijn. Waarom? Porque no hay prisa – want er is geen haast. Waar moet je in hemelsnaam zo snel zijn dat je niet in de zon kunt zonnebaden en onderweg wat mensen kunt kijken? Het is letterlijk een leuke afwisseling van tempo van de meeste reisbestemmingen. Wat is er niet zo leuk aan een samenleving die geniet van de reis en elke dag een langzame, zachte stap tegelijk neemt?

Schoon vegen

Spanjaarden hebben een lichte obsessie met reinheid. Het kamerbreed tapijt dat vaak in de VS en Engeland wordt gezien, is bijna ongehoord in Spanje, wat betekent dat er meer kale vloeren moeten worden geveegd en afgestoft! Mogelijk wordt je gevraagd om pantoffels of sokken te dragen of je schoenen helemaal uit te doen wanneer je het huis van een Spaanse persoon binnengaat. Kijk ook uit naar de kleine oude dametjes met wasemmers en dweilen die het trottoir voor hun flatgebouwen in de vroege uren van de ochtend schoonmaken.

 

De dubbele kus (buiten Corona)

Nee, het is geen mythe of een uitstervend gebruik. De dubbele kus wordt in Spanje heel erg omarmd als een vorm van begroeting en introductie. Tenzij je onbeleefd wilt overkomen, leun dan naar voren en raak beide wangen lichtjes aan van de persoon die je ontmoet of van wie je afscheid neemt (ja, dubbele kusjes komen twee keer voor bij elke sociale afspraak, dus het is meer een viervoudige kus). Kus hun wangen echter niet echt (misleidend, toch?). Want dat is gewoon raar.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :