Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Zo drinken ze in Spanje

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 17:25

ZO DRINKEN ZE IN SPANJE

Ja, Spanjaarden en drinken, zoals in Spanje wordt gedronken kan men dat met een gerust hart marathon drinkers noemen maar zij hebben wel een planning hoe zij een dag indelen. Daarom, als je wil drinken zoals een Spanjaard drinkt, kan ik je alleen maar waarschuwen , dan zo zij drinken is het tot een kunst verheven.

ZO DRINKEN ZE IN SPANJE

Spanjaarden daarentegen doen het gans anders, Zij schuwen de alcohol niet voor 12 uur  middags,    dikwijls beginnen zij al met alcohol tijdens of na het ontbijt. Dat zijn dus eerder marathon lopers.

Drinken is een natuurlijk en een normaal onderdeel van de dag maar er is een tijd en plaats voor elke soort drank. Hierna volgt een lijst van de dranken en de plaatsen waarop men de drank drinkt.

Booking.com

Bier

Het is te hopen dat je geen groot aanbod aan verschillende bieren wilt want het aanbod is gewoonlijk niet groot. Wanneer je een bier vraagt en je vraagt enkel een bier dan brengt men u een getapt biertje (caña ). Wil je iets anders dan moet men dit duidelijk vragen.

Maar het soort bier hangt af van uw geografische locatie in Spanje. In het zuiden is het voornamelijk Cruzcampo want de brouwerij staat in Sevilla.

Mahou is een ander tapbier en dat kan je voornamelijk in Madrid vinden. Maar er zijn ook cafés waar men een aanbod heeft van bier in flessen en soms vind men zelfs biertjes van kleine lokale brouwerijtjes.

Je zit veilig op elk uur van de dag als je een biertje bestelt maar meestal begint het rond de middag. Bier is altijd goedkoop en koud en men serveert het dikwijls met een schoteltje olijven of met een gratis tapa. Eenmaal de zon ondergaat stoppen de meeste Spanjaarden met het drinken van bier en gaan ze verder met….

 

Cubatas

Cubatas zijn wat de Spanjaarden noemen gemengde dranken en daar bedoelt men dan geen cocktails mee. Cocktails bestaan niet in grote delen van Spanje tenzij in bars in de grote steden.

Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.

Er is nog een belangrijk verschil met zoals wij een gemengde drank bestellen. Hier moet men expliciet het merk van de alcohol vragen. Bestel dus geen “ron con coca cola” maar vraag een “bacardi con coca cola”.

Dus, hier in Spanje schakelen de meeste mensen bij zonsondergang over op cubatas. Jongeren nemen dikwijls deel aan een ander fenomeen en dat is de botellón, dat zijn straatfeesten die in feite illegaal zijn.

Die feesten gaan dikwijls door in een park of op een parking. Sommige steden hebben daar aangewezen ruimtes voor en de deelnemers brengen zelf de drank mee. Dit is een ideale oplossing voor jongeren die weinig te besteden hebben, een fles alcohol heb je al voor € 5 terwijl een drankje in een bar gemakkelijk € 3-7 kost.

Wijn

Spaanse wijn maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Er zijn in gans Spanje prachtige wijnhuizen en dan vooral in de Rioja, een streek beroemd voor o.a. zijn rode wijn.

In het zuiden van het land ligt de stad, Jerez de la Frontera, een stad beroemd voor zijn jerez of sherry. Wijn wordt dikwijls bij het avondeten gedronken maar het kan ook tijdens het middagmaal. Het beste aan de Spaanse wijn is dat men goede wijn vrij goedkoop kan kopen.

 

Kalimotxo (Calimocho)

Dit is een regionale drank uit Madrid en het noorden van het land, je zal het zelden of nooit in Andalusië vinden. Maar wat is deze drank? Wel het is gewoon rode wijn met cola. Men maak deze drank zelf en je zal het zelden in een restaurant vinden.

 

Rebujito

Rebujito is een populaire drank in het zuiden van Spanje en hij wordt vooral gedronken op de feria van Sevilla. Het is een mengeling van witte wijn met soda of limonade en ijs. Het is licht en verfrissend en men koopt het daar in plastieken bekers van een liter waarin een rietje staat. Maar wees voorzichtig met deze drank, hij is zo licht en verfrissend dat je niet beseft hoeveel je gedronken hebt en het resultaat is rampzalig.

Rebujito, is zoals bier, en hij wordt tijdens de dag gedronken. Later schakelt men dan over op cubatas.

Likeur

Likeur is populair in gans Spanje en men drinkt likeur dikwijls tijdens of na een urenlange maaltijd. Na een dergelijke maaltijd drinkt men dan een chupito (een borreltje likeur).

De meest voorkomende zijn een licor de hierba (kruidenlikeur) en een licor de limón (citroenlikeur). Volgens de Spanjaarden brengt deze likeur de maag tot rust en zij bevorderen de spijsvertering.

 

Tinto de Verano

Zoals de naam al zegt, een drank voor de zomer en het is een rode wijn vermengd met een zoete citroen soda. Deze drank is zoet en verfrissend en het komt in de buurt van de meer bekende sangria. Alhoewel sangria als typisch Spaans beschouwd wordt heb ik hem nog niet dikwijls in een Spaans café gezien.

Deze drank is echt populair en men kan het ganse jaar door vinden vooral dan omdat hij in de winkels doorheen Spanje in flessen kan gekocht worden. In een café is er bijna geen prijsverschil met een biertje, beide kosten tussen de € 1 en de € 2.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :