Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje heeft veel last van teken plagen

Gepubliceerd op 22 juni 2021 om 16:46

Spanje heeft veel last van teken plagen

Spanje heeft veel last van teken plagen maar hoe kun je nu het best beschermen.

Spanje heeft de laatste jaren veel last van teken en man kan met een gerust hart spreken van een teken (garrapatas) plaag op vele plaatsen in Spanje maar hoe kun je nu het best beschermen tegen deze vervelende beestje en waarom is dat zo. 

DE TEEK IN SPANJE

Elk jaar in de lente en de zomer bestaat het risico op tekenbeten. In Spanje zijn er maar liefst twintig verschillende soorten teken (garrapatas), en regelmatig steken ware plagen de kop op. De teek kan naar schatting zo’n vijftig verschillende ziektes op de mens overdragen. De voorbereide reiziger is dus maar beter goed geïnformeerd. We vatten het even voor jou samen.

 

Dokter Carmen Navarro behandelt sinds twaalf jaar mensen die ziek werden na een tekenbeet. De bekendste ziektes die door de teek worden overgedragen zijn Vlektyfus en de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme steekt pas jaren later de kop op, en kan tot een brede waaier aan klachten leiden.

Booking.com

De meest voorkomende symptomen zijn chronische vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, voorbijgaande temperatuur wisselingen van enkele uren en griepachtige verschijnselen. Wanneer je een tekenbeet hebt, is het dus belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen.

 

Volgens Navarro zijn er de afgelopen lentes ware plagen van teken geweest in Spanje. Wie het platteland in trekt dient dat dan ook met voorzichtigheid te doen. De dokters pleit er zelfs voor om bij alle natuurparken borden te plaatsen die voor teken waarschuwen.

Ze beveelt mensen aan een lange broek te dragen wanneer ze in de natuur wandelen. Ook een goed paar sokken die de schenen beschermt is belangrijk, en het is af te raden rechtstreeks door lang gras te lopen. Wie thuis komt van een wandeling kijkt zich best goed na. Teken nestelen zich vooral tussen de huidplooien; achter de oren, tussen de vingers, onder de oksels of in intieme zones. Ook huisdieren worden best goed gecontroleerd.

 

Dokter Navarro kaart aan dat de diagnose van de ziekte van Lyme niet eenvoudig is. Aangezien de symptomen breed zijn en overlappen met andere ziektes, en bovendien pas na lange tijd sporadisch opduiken, zijn ze niet eenvoudig naar de ziekte terug te brengen. Bovendien ontbreekt het in Spanje aan het juiste testmateriaal, waardoor patiënten zich vaak verplicht zien zich tot Duitse of andere ziekenhuizen te richten. In het geval van een tekenbeet, is voorkomen dus heel duidelijk beter dan genezen.

Wat te doen bij een tekenbeet?

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
  • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken.
  • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent op.

 

Waar moet ik op letten na een tekenbeet?

De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. 
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

 

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :