Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


reisindrukken van de spaanse badplaats Vilanova i la Geltrú

De Spaanse Badplaats Vilanova i la Geltrú is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van de badplaats Vilanova i la Geltrú - De kustplaats Vilanova i la Geltrú bevindt zich  in de provincie Barcelona, van de autonome gemeenschap Catalonië en ligt aan de prachtige Costa del Garraf. Het grenst in het noorden aan Canyelles; in het oosten, met Sant Pere de Ribes; met de Middellandse Zee, in het zuiden; en, in het westen, met Cubelles en Castellet i la Gornal. Vilanova i la Geltrú ligt rond  45 kilometer kilometer zuidelijk van de heerlijke stad Barcelona, en rond 45 kilometer noordelijk van Tarragona. Hier vind je reisindrukken van de Vilanova i la Geltrú met veel Info, Inspiratie en Tips.

Reisimpressies van de badplaats Sitges

Het klimaat is mediterraan aan de kust, met sterke thermische en onregelmatige regenval. In de zomer zijn de temperaturen hoog; In de winter zijn ze echter mild en komt er zelden vorst voor. Het seizoen met de meeste regenval is de herfst, vooral de maanden september en oktober; Het seizoen met de minste regen is in de zomer, tijdens de maand juli.

Booking.com

Koning Jaume I verleende in 1274 de nederzetting rechten aan Vilanova. De gebeurtenissen die aanleiding gaven tot het ontstaan van een stabiele stedelijke nederzetting zijn echter zeer merkwaardig: het vertrek van veel inwoners uit de stad Geltrú naar het kustgebied, die vluchtten uit de oplegging van de feodale heer, die getrouwde vrouwen verplichtte de eerste nacht bij hem door te brengen (wat in de volksmond bekend staat als het verblijfsrecht). 

REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE BADPLAATS VILANOVA I LA GELTRÚ

Destijds heette het Vilanova de Cubelles.

Vilanova beleefde een moment van bijzondere opwinding toen Karel III in de 18e eeuw de haven toestemming gaf om een commerciële routes naar Amerika te openen. Er bestond geen twijfel over de sociale, economische en culturele impuls die deze gebeurtenis met zich meebracht. 

 

De overvloed aan tuinen waar deze verenigingen elkaar ontmoetten en de sfeer die werd gecreëerd, maakten de stad aan het begin van de 19e eeuw bekend als Klein Havana.

In dezelfde eeuw zag de stad de geboorte van enkele cruciale figuren voor de hedendaagse geschiedenis van Catalonië, zoals Francesc Macià (1859-1933).

REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE BADPLAATS VILANOVA I LA GELTRÚ

Vilanova beleefde de koorts van de Amerikaanse rijkdom onder leiding van de beroemde Indianen, burgers die, bij hun terugkeer uit de koloniën, hun kostbare fortuin investeerden in prachtige statige huizen en paleizen, die momenteel deel uitmaken van het erfgoed van de gemeente.

 

Aan de andere kant heeft de stad een zeer aanzienlijk museumaanbod. Het heeft een zestal tentoonstellingsruimtes, waaronder het Spoorwegmuseum , dat de belangrijkste collectie stoomlocomotieven van Europa heeft.

 

Ook relevant is de collectie van het Víctor Balaguer Bibliotheek-Museum , dat een belangrijke galerij met Catalaanse kunst uit de 19e en 20e eeuw samenbrengt en een etnografische tentoonstelling met getuigenissen van culturen uit het Oosten en precolumbiaans Amerika.

Aan dit aanbod is het Museu Romàntic Can Papiol toegevoegd , dat dient als didactische gids voor het rijke leven van deze tijd. Het centrum opent voor de bezoeker de deuren van een privé landgoed, waar de binnenlandse en culturele gebruiken van de Romantiek in detail kunnen worden waargenomen.

 

Andere bezienswaardigheden van de stad zijn het middeleeuwse fort of de toren van Sant Joan en de Iberische plaats Adarró .

 

De badplaats Vilanova i la Geltrú  heeft rond drie en een halve kilometer aan stranden

Vooral die in Ribes Roges , La Farola en La Llarga vallen op .

 

Dit is echter niet de enige stimulans die de zee Vilanova biedt. Het maritieme landschap biedt meerdere manieren om ervan te genieten, zoals die worden getoond in de nautische haven , waar duikcursussen  maar ook sportvissen  zeilen, kajakken,  , kanoën  tot de mogelijkheden behoren.

REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE BADPLAATS VILANOVA I LA GELTRÚ

Voor degenen die liever met beide voeten op de grond blijven, worden er ook andere sporten aangeboden, waarvan golf de boventoon voert : de Portal del Roc -school biedt cursussen voor alle niveaus en uitstekende faciliteiten.

 

Als we het binnenland van de gemeente in gaan, buiten het stadscentrum, kunnen we genieten van verschillende wandelroutes waarmee we de minder voor de hand liggende plekken van Vilanova kunnen ontdekken: de Talaia-route , de Mas Gros- route of de Masies-route brachten ons in contact met een erfgoed dat weerstaat uitstekend het verstrijken van de tijd.

 

Dichtbij de zee, in een van de restaurants verspreid langs de kustlijn, kunt u genieten van de gastronomische specialiteiten van de streek. De bekendste is ongetwijfeld xató , een salade gemaakt met escarole, kabeljauw, ansjovis en de bekende xató-saus , een variant van romesco die het gerecht zijn naam en persoonlijkheid geeft. De xató van Vilanovense is zo bekend dat de gemeente zich binnen de Xató-route bevindt die een deel van het Catalaanse grondgebied omvat.

Maar er zijn nog meer inheemse lekkernijen die niet over het hoofd mogen worden gezien: vooral specifieke producten uit de zee, zoals garnalen of cadilla's of zeeslakken. Voor liefhebbers van maritieme gastronomie moeten we niet vergeten dat een onvermijdelijke optie een bezoek is aan de vismarkt van Vilanova, geopend van maandag tot en met vrijdag en een van de drukste in de Middellandse Zee.

 

De hoofdstad Garraf staat ook bekend en erkend vanwege zijn recreatieve en populaire activiteiten. Hiervan vallen er vooral twee op. Aan de ene kant het Three Tombs-festival , dat elk jaar wordt gevierd op de Sant Antoni-dag (17 januari), wanneer Vilanova gevuld is met versierde auto's en huisdieren die klaar staan om gezegend te worden door hun patroonheilige.

 

De andere is zonder twijfel Carnaval . Van donderdag laat tot Aswoensdag wordt de stad uitgedost in de beste en meest ongewone kostuums om dit festival te organiseren, dat burgerparticipatie combineert met losbandigheid. 

Ook belangrijk is de Week van de Zee en het Internationale Festival van Traditionele Populaire Muziek , in juli.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE COSTA DEL MARESME NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen aan de Costa del Garraf?

Dit Is misschien ook interessant: