7 Interessante feiten over de Sagrada Familia in Barcelona

La Sagrada Família, of om het zijn volledige titel te geven, La Basílica de la Sagrada Família, is een onvoltooide basiliek in Barcelona, Spanje. U vindt het in het hart van de stad, in de wijk Eixample. La Sagrada Família, of om het zijn volledige titel te geven, La Basílica de la Sagrada Família, is een onvoltooide basiliek in Barcelona, Spanje. U vindt het in het hart van de stad, in de wijk Eixample. wist je dat Gaudí niet de oorspronkelijke architect was?

https://www.dw.com/

Foto:dw.com

Deze unieke tempel is het werk van de grote architect Antoni Gaudí. Dit ongelooflijke gebouw trekt jaarlijks bijna 5 miljoen bezoekers en is een van de beroemdste monumenten in Spanje en een van de belangrijkste dingen waar Barcelona beroemd om is. Dus laten we eens kijken naar enkele van de meest interessante feiten over de Sagrada Familia in Barcelona, Spanje.

Booking.com

1. Gaudí was niet de oorspronkelijke architect

In 1881 kocht de Vereniging van toegewijden van Sant Josep land om een tempel te bouwen. De architect Francisco de Paula del Villar y Lozano legde het volgende jaar de eerste steen. Vanwege meningsverschillen trok del Villar zich echter in 1883 terug uit het project. Pas aan het einde van dat jaar werd Gaudí de architect van de tempel. Gaudí was een jonge architect, amper 31 jaar oud, met amper vijf jaar ervaring.

2. Gaudí had geweldige ontwerpen voor de tempel

Gaudí's oorspronkelijke plannen voor de Sagrada Familia waren ambitieus. Zijn ontwerpen zagen de tempel met vijf beuken, drie gevels en 18 torens. Zijn idee voor de Sagrada Família was een imposante bijbel in steen, die alle verhalen van het christelijk geloof zou vertellen. Het project was zo omvangrijk dat Gaudí vanaf 1914 stopte met werken aan al zijn andere projecten.

 

3. De torens zijn gewijd aan het leven van Jezus Christus

De 18 torens vertegenwoordigen belangrijke figuren in het leven van Jezus Christus. Twaalf van de torens vertegenwoordigen zijn discipelen. Vier torens zijn gewijd aan de evangelisten, Matthew, Mark, Luke en John. Een andere toren is gewijd aan de Maagd Maria. De hoogste van de 18 torens is gewijd aan Jezus Christus en wordt bekroond door een indrukwekkend kruis. De voltooiing is gepland voor 2022. Met een totale hoogte van 172,5 meter wordt het het hoogste gebouw in de stad Barcelona. Als het klaar is, zal het ook de hoogste kerk ter wereld zijn.

 

4. Gaudí stierf voordat de tempel af was

De Sagrada Família heeft drie gevels, elk gewijd aan een fase in het leven van Christus. De drie levensfasen zijn zijn geboorte, zijn lijden en zijn opstanding. Gaudí voltooide de klokkentoren van de Geboortefaçade in 1925. Het was de enige die hij voltooid zou zien sinds hij een jaar later stierf. Terwijl hij naar de kerk liep, werd Gaudí overreden door een tram en stierf drie dagen later, op 10 juni 1926, op 73-jarige leeftijd.

 

5. Het graf van Gaudí bevindt zich in de crypte

Gaudí ligt in de crypte van de Sagrada Familia. Zijn grafsteen draagt de inscriptie: “Antoni Gaudí Cornet. van Reus. Op 74-jarige leeftijd stierf een man met een voorbeeldig leven en een buitengewone vakman, de auteur van dit prachtige werk, de kerk, vroom in Barcelona op 10 juni 1926; voortaan wacht de as van zo'n groot man op de opstanding van de doden. Moge hij in vrede rusten."

 

6. Alle architectonische werkzaamheden moeten in 2026 voltooid zijn

De voltooiingsdatum van La Sagrada Família is 2026. Maar liefst 144 jaar vanaf de start van de bouw en slechts honderd jaar na de dood van Gaudí in 1926. Dit is echter het geplande jaar waarin alle werkzaamheden aan de architectuur van de basiliek voltooid moeten zijn. Er is nog veel werk aan de tempel, bijvoorbeeld het houtsnijwerk en de sculpturale elementen van de Glory-façade.

7. De tempel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO

De basiliek van de Sagrada Familia is het meest bezochte monument van Spanje. UNESCO heeft de gevel van de geboorte van Christus en de crypte van de Sagrada Familia in 2005 op de werelderfgoedlijst geplaatst als onderdeel van het werk van Antoni Gaudí. Deze werken omvatten zes andere gebouwen in Barcelona en omgeving. De andere gebouwen zijn: Park Güell, Palau Güell, Casa Milà-La Pedrera, Casa Vicens, Casa Batlló en de Colonia Güell Crypte.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :