Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Teruel, Het grootste vliegtuigkerkhof van Europa

Gepubliceerd op 2 december 2022 om 09:59

Op slechts 15 kilometer afstand van de Spaanse stad Teruel ligt een van de meest bijzondere luchthavens van Europa. In de meeste gevallen komen machines hier alleen om te landen. En dan soms nooit meer opstijgen. In de middle of nowhere nabij de provinciehoofdstad van Aragon, op de plek van de Plataforma Aeroportuaria de Teruel, kortweg PLATA, ligt wat nu Europa's grootste vliegtuigkerkhof is. Dankzij de speciale luchthaven is de hele regio nu booming, een van de meest dunbevolkte van heel Spanje. En dat heeft vooral te maken met een crisis die de wereld sinds het voorjaar van 2020 door elkaar schudt.

HET GROOTSTE VLIEGTUIGKERKHOF VAN EUROPA

De vliegtuigbegraafplaats van Teruel in Spanje is de grootste van Europa. De locatie is sinds het uitbreken van de Cororna-pandemie booming en heeft haar volledig nieuw leven ingeblazen. Regiofoto: Getty Images

We hebben het natuurlijk over de coronapandemie, die destijds uitbrak en Europa en alle andere continenten sindsdien in spanning houdt. Zoals bekend is er sinds het uitbreken van de wereldwijde ziektegolf veel minder vraag naar vluchten, met name langeafstandsroutes. Als gevolg hiervan zochten luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld naar een plek waar ze hun machines, die erg duur zijn in onderhoud, voor onbepaalde tijd "tijdelijk konden opslaan". Ze vonden hem in PLATA, dat in 2013 werd geopend. Sindsdien wachten ongeveer 130 jets van over de hele wereld op een onzeker lot op het vliegtuigkerkhof.

Booking.com

10 procent van alle vliegtuigen hier wordt gesloopt

Volgens "aerotelegraph" zijn hier vliegtuigen van luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, British Airways, Air France, Austrian Airways, Alitalia en Iberia te vinden. Maar ook die uit China, van lijnen als Lucky Air, Hainan Airlines en China Eastern. Het woestijnachtige landschap rond Teruel is ideaal als vliegtuigkerkhof, omdat het klimaat hier bijna altijd droog is en er meer dan 240 dagen zon per jaar zijn. Deze omstandigheden voorkomen dat het vliegtuig voortijdig gaat roesten. Omdat ze niet allemaal uiteindelijk hun bestaan ​​​​beëindigen op de ongebruikelijke parkeerplaats van de luchthaven.

Ook interessant: het grootste vliegtuigkerkhof ter wereld

Als een vliegtuig uiteindelijk gesloopt moet worden, kan dat ook op het terrein van het vliegtuigkerkhof. Het Franse bedrijf Tarmac Aerosave zorgt voor alle aspecten, van opslag en onderhoud tot "recycling". Volgens Deutsche Welle krijgen de meeste machines hier ongeveer een keer per week een servicebeurt van Tarmac, zodat de wielen en motoren luchtwaardig blijven. Momenteel wordt slechts ongeveer 10 procent van de machines die op de PLATA landen uiteindelijk "uit bedrijf genomen". Wanneer en of de andere weer gebruikt zullen worden, is op dit moment nog grotendeels onzeker. Alleen al zo'n twee dozijn Airbus A380's, echte reuzen van de lucht, staan ​​hier momenteel geparkeerd.

 

Opmars voor de hele regio

Maar hoewel veel van de vliegtuigen in Teruel terecht kunnen komen, heeft het vliegtuigkerkhof de regio een onverwachte en zeer welkome boost gegeven. Veel van de lokale bedrijven hebben zich aangepast aan het nog steeds groeiende bedrijf op de PLATA. De Universiteit van Teruel biedt sinds 2014 zomercursussen luchtvaart aan. Sinds 2017 is het ook mogelijk om een ​​opleiding tot luchtvaartmonteur te volgen op een van de lokale vakscholen.

 

En de luchthaven is ook booming dankzij het vliegtuigkerkhof. De komende jaren is het plan om de infrastructuur hier massaal uit te breiden. Europa's grootste parkeerplaats voor jets biedt momenteel plaats aan 140 grote vliegtuigen en nog eens 250 kleinere vliegtuigen, en in de toekomst kunnen hier tot 400 langeafstandsvliegtuigen worden gestald. Nieuwe hangars zijn momenteel in aanbouw. Het aantal medewerkers, circa 400 per september 2021, zal hierdoor naar verwachting verdubbelen. Men wil de komende jaren 25 miljoen euro investeren, zei een luchthavenwoordvoerder tegen "aerotelegraph".

Nieuwe hoop

Maar Teruel heeft al heel lang veel grotere visioenen. Europa's grootste vliegtuigkerkhof is leuk en aardig, maar je wilt hier vooral naar de sterren reiken. En dat is letterlijk bedoeld, want in 2013 kreeg de PLATA een wel heel bijzondere eer. De luchthaven werd door de Franse universiteit Ecole Nationale de l'Aviation Civile ENAC uitgeroepen tot de meest geschikte luchthaven in Europa voor lanceringen in de ruimte. Pas onlangs toonde het Spaanse ruimtevaartagentschap publieke belangstelling voor de locatie.

 

En er is weer hoop voor tal van machines op Europa's grootste vliegtuigkerkhof. Alleen al Lufthansa heeft dit jaar al verschillende van zijn A340- en A380-jets teruggebracht naar de locatie in Frankfurt am Main. Maar op het vliegveld in Teruel hoef je je daar geen zorgen over te maken. Volgens Deutsche Welle zullen de komende 20 jaar definitief 15.000 vliegtuigen worden gesloopt omdat ze dan de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor de meest ongewone luchthaven van Europa, maar ook voor de mensen van een hele regio.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :