Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Wordt de kathedraal van Malaga voltooid?

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 11:17

Naast het laatste deel van de toren zijn er nog veel meer dingen die nog moeten worden voltooid: een balustrade, een iconisch programma, een sacristie... 'We zagen dit allemaal toen het bisdom voor de autoriteiten een reeks infographics ontwierp waarin de onvolledige elementen werden vermeld. Het is een duidelijke inzet voor de voltooiing, maar het is duidelijk dat het dak het meest nodig is."

WAT IS EEN SPAANSE CL@VE CODE

De bouw van de kathedraal van Malaga wordt twee eeuwen na de stilstand van de bouw hervat

De Kathedraal van Malaga, ook wel bekend als de “Catedral de la Encarnación” of de “manquita” (manke dame), is een indrukwekkend bouwwerk dat al eeuwenlang aan het zicht onttrokken is door een onvoltooide staat. Na een lange periode van stilstand is er eindelijk schot in de zaak gekomen. De bouw van het dak is in volle gang. Dit markeert een historisch moment voor de kathedraal, die na bijna 242 jaar eindelijk haar voltooiing nadert.

De Kathedraal van Malaga is een bouwwerk dat al generaties lang in aanbouw is. Telkens opnieuw werden plannen gesmeed om de kathedraal af te ronden, maar om uiteenlopende redenen bleef de voltooiing uit. De geschiedenis van deze kathedraal is bezaaid met valse beloften en hernieuwde impulsen.

 

De bouw van de kathedraal begon in 1528, maar al snel werden de werken geplaagd door tekorten aan financiering en arbeidskrachten. Bovendien moesten diverse architecten het stokje overnemen, wat leidde tot stilstanden en wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp.

Booking.com

Het ontwerp van Ventura Rodríguez uit 1764 dient als blauwdruk voor de bouw van het nieuwe dak. Een tweeledige kap met een schuine helling moet de kathedraal beschermen tegen weersinvloeden en vochtproblemen oplossen die al decennialang een probleem vormen.

Het hijsen van de eerste balk voor het nieuwe dak was een symbolisch moment voor de Kathedraal van Malaga. Na bijna 242 jaar van onafgebroken onvoltooidheid, betekent dit de start van de laatste fase in de bouw van dit imposante bouwwerk.

 

Gedurende eeuwen zijn er talloze pogingen ondernomen om de kathedraal te voltooien. Maar pas recent, dankzij een samenwerking tussen overheden, de kerk en private investeerders, is er een daadwerkelijk plan van aanpak gekomen. De bouw van het dak markeert een kantelpunt in de langdurige strijd om deze kathedraal eindelijk af te ronden.

Voor de bouw van het dak zijn uitgebreide voorbereidingen getroffen. Een 65 meter hoge kraan is opgesteld op het Postigo de Abades-plein om materialen aan te voeren. Tevens zijn er afspraken gemaakt met overheden en private partijen om de financiering en uitvoering van de werken te waarborgen.

 

De bouw van het dak zal naar verwachting bijna drie jaar in beslag nemen. Tijdens deze periode zullen de werkzaamheden nauwlettend gevolgd worden om ervoor te zorgen dat het eeuwenoude bouwwerk niet verder beschadigd raakt.

Voor de constructie van het dak worden duurzame en weerbestendige materialen gebruikt die bestand zijn tegen de klimaatomstandigheden in Malaga. De keuze voor deze materialen is cruciaal voor de levensduur en het onderhoud van het dak op de lange termijn.

En wat gebeurt er met de nooit afgebouwde tweede toren? Deze wordt niet afgemaakt, althans dat is het huidige plan. De kathedraal van Málaga zal dus de “Manquita” of manke dame blijven met slechts één kerktoren. De toren rechts is vanwege geldgebrek en andere problemen nooit afgebouwd en dat dus waarschijnlijk ook nooit gebeuren.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :