Het stadje Úbeda

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 19:51

Spaans ReisblogVakantie SpanjeAndalusiëProvincie Jaén • Reisindrukken van het renaissance stadje Úbeda


reisindrukken van Het renaissance stadje Úbeda

Spaans ReisblogVakantie SpanjeAndalusiëProvincie Jaén • Reisindrukken van het renaissance stadje Úbeda

Reisimpressies van het renaissance stadje Úbeda ligt in de Spaanse provincie Jaén in de Spaanse autonome regio Andalusië. Deze prachtige renaissancestad en zijn historische monumenten staan op de werelderfgoedlijst. Het stadje Úbeda ligt in het midden van de provincie Jaén, hier vind je geen Moorse erfgoed maar prachtige Italiaans geïnspireerde Renaissance kerken en paleizen .

HET RENAISSANCE STADJE ÚBEDA

De tientallen prachtige gebouwen uit het Renaissance-tijdperk hier werden in 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, en verreweg de reden waarom de meeste mensen langskomen. Vermijd indien mogelijk een bezoek aan Úbeda op maandag, wanneer veel locaties gesloten zijn of kortere openingstijden hebben.

Hoewel alle gevels bewaard zijn gebleven, zijn er maar weinig interieurs in hun oorspronkelijke 16e-eeuwse staat. Ze zijn vaak veranderd in gemeentelijke gebouwen of statige hotels voor de welgestelden. Hoe dan ook, ze zijn mooi. Het is gemakkelijk om je fantasie de vrije loop te laten terwijl je verdwaalt door de smalle straatjes van de oude stad.

Booking.com

Murallas de la Ciudad

Deze muren, die de stad omcirkelen, werden voor het eerst gebouwd rond de 10e eeuw en zijn in de loop der jaren grondig gewijzigd. Diverse deuren en wachttorens doorboren de barricades en steken uit boven op de bolwerken. De schilderachtige lus in het zuidoostelijke kwadrant van de stad biedt een bijzonder spectaculair uitzicht op het omliggende platteland en de met olijfbomen bedekte heuvels.

HET RENAISSANCE STADJE ÚBEDA

Palacio de Juan Vázquez de Molina

Beschouwd als een van de beste voorbeelden van renaissancistische architectuur in Spanje, werd het paleis gebouwd tussen 1546 en 1565. Architect Andrés de Vandelvira ontwierp dit paleis als een Romeins huis en creëerde het hele gebouw rond een grote binnenplaats met een fontein in het midden. De voorgevel is zeer goed geproportioneerd en heel mooi. Dit is ten minste sinds 1850 het stadhuis van Úbeda.

Parroquia de San Pablo

Deze kerk is een van de oudste in Úbeda en wordt verondersteld te zijn gebouwd in de 13e eeuw. De ligging aan een centraal plein en de nabijheid van het oude stadhuis maakten het tot de perfecte keuze voor gemeenteraadsvergaderingen in de 15e eeuw. In het begin van de 16e eeuw werd het gebouw verfraaid met renaissancistische details onder leiding van Alonso Suárez de la Fuente, die uitgebreide renovaties en uitbreidingen uitvoerde.

 

La Alcarria: maak kennis met de leukste steden in deze unieke regio van Guadalajara

Sacra Capilla del Salvador del Mundo

Gebouwd tussen 1536-1559 onder de bescherming van Francisco de los Cobos. Oorspronkelijk gebouwd als een grafmonument, werd het opnieuw ontworpen terwijl het in aanbouw was om de roem, het fortuin en de persoonlijke glorie van de beschermheer te verhogen. De complexe sculpturale decoratie van zowel de hoofdgevel als het interieur contrasteert krachtig met de soberheid van het Palacio de Molina, dat verderop in de straat te zien is. De grandioze cirkelvormige gecentraliseerde crypte van de kapel is bedoeld om een ​​eenheid met en de oneindige essentie van God uit te drukken.

Hospital de Santiago

Deze enorme ruimte werd gebouwd rond 1562-1575 en beslaat een heel stadsblok. Het is sindsdien volledig gerenoveerd en herbergt nu een enorme evenementenruimte en een bibliotheek. Werk van nieuwe en gevestigde kunstenaars siert de muren en draait vaak.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Tititudorancea.com -

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :