Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Moet je in Spanje voor Pinnen en geld opnemen betalen?

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 08:46

Moet je in Spanje voor Pinnen en geld opnemen betalen?

Moet je in Spanje voor Pinnen en geld opnemen betalen en zo ja wat zijn de kosten dan?

Over het algemeen is het pinnen en geld opnemen binnen de eurolanden gratis maar er zijn uitzonderingen. Pinnen is over het algemeen overal gratis maar als je bij een betaalautomaat geld wilt opnemen/pinnen dan kun je voor verrassingen komen te staan in Spanje. Praktisch alle banken in Spanje rekenen voor het geld opnemen een commissie waarvan de hoogte afhankelijk is van welke bank en het te pinnen bedrag.

retirar dinero

Foto: wikipedia

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen pinnen in winkels en geld opnemen met je pin- en/of bankpas in Spanje. Betalen in winkels met je Nederlandse of Belgische bankpas kost in eurolanden in principe niets extra, ook niet in Spanje. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo’n logo heeft. LET OP want niet alle Nederlandse bankpassen werken in de winkels in Spanje.

Booking.com

Wil je echter met je pinpas en/of bankpas geld opnemen bij een betaalautomaat dan moet je in Spanje rekening houden met extra kosten. Spanje is samen met onder andere Duitsland, Griekenland en Oostenrijk een van de eurolanden waar geld opnemen geld kost. Sinds 2016 is het toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te berekenen als je pint bij een andere bank dan de eigen bank. Doe je dit bij de eigen bank dan is dat altijd gratis maar ga je dus naar een andere bank toe dan kan dat geld kosten. Dat geldt voor iedereen die in Spanje woont maar ook voor bezoekers en vakantiegangers. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie.

Belangrijk is om te weten dat deze transactie- of commissiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doet, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

 

Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd wordt moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. De transactiekosten verschillen nogal bij de banken in Spanje en het is daarom lastig aan te geven wat het precies zal gaan kosten als je pint in Spanje. Hieronder enkele voorbeelden:

 

Caixabank

Rekent 2 euro voor het gebruik van de pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier. 

 

BBVA

Rekent 1,87 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier. 

 

Santander

Rekent 1,85 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend. Meer informatie lees je hier. 

 

Banco Sabadell

Rekent 1,80 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Banco Sabadell heeft afspraken gemaakt met andere banken waarbij of wel of geen kosten worden doorberekend. Meer informatie lees je hier. 

ING

Rekent 1,50 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Klanten van de ING Spanje kunnen zonder kosten pinnen bij de pinautomaten van de ING  zelf, Euronet, Cashzone, Banca March, Euro Automatic Cash y Targobank. Pinnen is gratis als je 50 euro of meer opneemt bij (Unicaja Banco, Kutxabank, Ibercaja, ABANCA, Bankinter, Cajasur, Caixa Ontinyent, Caja de Ingenieros, Arquia Banca, Caixa Pollença y EVO Banco). Pinnen alle andere pinautomaten gratis vanaf 200 euro of meer. Bij alle andere banken worden kosten berekend, zie de lijst van banken en daarbij horende kosten via deze link. 

 

Pinautomaten ATM (Let op)

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :