REISINDRUKKEN van de badplaats Roses

De Spaanse Badplaats Roses is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van de badplaats Roses, in het Spaans Rosas - De kustplaats Roses is een vissers stadje dat ligt aan de Costa Brava aan de Middellandse Zee in de provincie Girona in de autonome gemeenschap Catalonië in Spanje. De badplaats Roses ligt aan de Baai van Roses, en bezit een groot zandstrand (4 km) waarlangs een heerlijke promenade loopt. Hier vind je veel reisindrukken van de badplaats Roses met veel Info, Inspiratie en Tips.

De Spaanse Badplaats Roses

Ondanks de vele toeristen is de stad is nog steeds een vissersstad, dan in Roses ligt de grootste en belangrijkste vissersvloot  van de Costa Brava. Omdat Roses tussen twee natuurparken en de Middellandse Zee ligt, biedt het de ideale omgeving voor het beoefenen van allerlei sporten.  De stad Roses ligt ongeveer 65 kilometer van de stad Girona, 30 kilometer van de Franse grens en rond 160 kilometer van de fascinerende stad Barcelona.

 

De voormalige Griekse kolonie Roses strekt zich uit tussen de zee en de bergen, direct aan de Costa Brava. Deze stad in de provincie Girona biedt een veelvoud aan stranden en baaien tussen rotswanden, waar bezoekers een grote verscheidenheid aan watersporten kunnen beoefenen en kunnen wandelen in de nabijgelegen natuurparken Aiguamolls de l'Empordá en Cap de Creus. Ondertussen is de historisch-artistieke plek La Ciudadela een voorbeeld van een verdedigingsstructuur uit de Renaissance aan de oevers van de Middellandse Zee.

Booking.com

Aan het ene uiteinde van de Golf van Roses , tussen Cap Creus en het Montgrí-massief, ligt de stad Roses. De vredige wateren van deze natuurlijke haven waren al gewild in de tijd van de Grieken uit Rhodos, die hier een handelskolonie stichtten. De overblijfselen van de Griekse stad Rhode , gesticht in 776 v.Chr., de oude Griekse wijk (3e eeuw v.Chr.), de Romeinse stad en het 11e - eeuwse Romaans-Lombardiaanse klooster maken deel uit van de plattegrond van de Ciudadela ., uitgeroepen tot historisch-artistieke plek. 

 

Deze bouw van dit militaire fort werd opgedragen door keizer Carlos V om aanvallen van piraten en zeerovers af te slaan. De renaissancestijl van het gebouw is terug te zien in de vliesgevels en de zeehaven. Tot dezelfde historische periode (16e eeuw ) behoort Trinitat Castle , gebouwd op Poncella Point. De lay-out behoudt de vijfpuntige stervorm die destijds in dit soort militaire constructies werd gebruikt. Ernaast staat de vuurtoren van Roses , een van de vele langs de de Costa Brava.

Centrum van Roses

In het stadscentrum is het interessant om de parochiekerk van Santa María y la Casa Mallol te bezoeken . Deze laatste behoort tot de modernistische stijl, zoals te zien is aan de voorgevel. Binnen zijn de ornamentele plafonds, smeedijzeren elementen en glas-in-loodramen van lokale ambachtslieden bewaard gebleven.

Wandel door het centrum van Roses en ontdek de winkels waar u lokale en regionale producten kunt kopen, zoals wijnen, oliën, conserven, koekjes, handwerk, maar ook parfums, kleding, schoenen, accessoires...

 

De stranden en de baaien van Roses

Langs de kust bij Roses strekken zich baaien uit met helder water tussen kliffen en brede zandstranden met allerlei faciliteiten of in semi-wilde staat. Sommige van de stranden zijn gemarkeerd met het Blauwe Vlag- symbool, dat de kwaliteit van hun omgeving erkent, en op strategische punten bevinden zich luxe ontwikkelingen zoals El Salatar, Santa Margarida of Puig-Rom . In deze laatste kunt u een 7e - eeuws Visigotisch heuvelfort bezoeken.

De baaien zijn opgenomen in het natuurpark Cap de Creus. Dit betekent dat bezoekers kunnen genieten van natuurlijke baaien waar inheemse vegetatie tot aan de zee aanwezig is, met wilde landschappen en transparant water. Ideaal voor duiken.

Aan de andere kant zijn de boulevard, de stranden en de baaien van Roses gecertificeerd met een milieu beheersysteem, dat garandeert dat we stranden van zeer goede kwaliteit kunnen hebben, zowel op het gebied van zwemwater, als op het gebied van het zand en de diensten aangeboden.

Restaurants, bars en terrassen zijn gevestigd op de mooiste delen van de kust, zodat u kunt genieten van een prachtig panoramisch uitzicht terwijl u de keuken van Girona proeft . Kabeljauw salade ("esqueixada"), koude geroosterde groenten ("escalivada") of "xató" (escarolasla met ansjovis en kabeljauw) zijn enkele van de voorgerechten. 

De combinatie van berg en zee bereikt ook de keuken in de vorm van kip of konijn met slakken. Gegrilde vis- en schaaldieren, stoofschotels en rijstgerechten zijn andere smakelijke recepten. Onder de desserts zijn "crema catalana" (een soort vla met gekarameliseerde suiker) en verse kaas met honing ("mel i mató") uitstekend. De beste wijnen voor dit menu behoren tot de oorsprongsbenaming Ampurdán-Costa Brava .

 

Vanuit Roses kun je een groot deel van de provincie Girona verkennen en naar plaatsen gaan die zo pittoresk zijn als Cadaqués of Port de la SelvaEmpuries bewaart belangrijke Griekse overblijfselen, terwijl je landinwaarts in Figueres het Dalí Theater-Museum moet bezoeken , een eerbetoon aan de meester van het surrealisme.

 

De middeleeuwse stad Pals, uitgeroepen tot historisch-artistieke plek, en Girona, met zijn ommuurde stad bekend als La Força Vella, zijn enkele van de vele andere mogelijkheden die deze Catalaanse regio biedt.

 

Het rijke landschap van deze regio stelt u in staat de laatste uitlopers van de Pyreneeën van Girona te bewonderen - kliffen die in de Middellandse Zee vallen - en de meren en vogels van een van de grootste wetlands in Catalonië.

Reisimpressies

Kasteel van La Trinitat

Wil je een spectaculair uitzicht zien op een van de mooiste baaien ter wereld? Bezoek het kasteel van La Trinitat dat de punt van La Poncella boven de vuurtoren van Roses bekroont. Dit militaire bouwwerk, dat dateert uit 1544 (16e eeuw), werd gebouwd onder het bewind van keizer Karel I, als essentiële aanvulling op de Citadel. Het heeft de vorm van een vijfpuntige vlieger, met scherpe hoekige randen om zich te verdedigen tegen vijandelijke projectielen. De afmetingen zijn behoorlijk aanzienlijk en de muren zijn meer dan twee meter dik. Het had drie terrassen voor batterijen kanonnen, granaten of mortieren op verschillende hoogtes om de haven en de kust te verdedigen. Het garnizoen bestond uit maximaal tweehonderd man. Het hele complex is een buitengewoon voorbeeld van een kust artilleriefort.

 

Activiteiten

De onderwaterrijkdom van de Costa Brava is een andere toeristische trekpleister. Boten met onderzeese uitzichten, snorkelen of duiken bieden een uitstekende kans om de grote aantallen dier- en plantensoorten te leren kennen die in deze diepten leven.

 

Van de verschillende vrijetijdsactiviteiten die aan de kust en de jachthaven worden aangeboden, zijn nog andere avontuurlijke sporten die kunnen worden beoefend in de nabijgelegen heuvels van Rodes of in de natuurparken  Aiguamolls de l'Empordà en Cap de Creus zoals paardrijden, parachutespringen, golfen of waarom niet, het gebied verkennen vanuit een ballon.

 

Voor degenen die willen ontsnappen aan de drukte en hun lichaam rust willen gunnen, kunnen genieten van jacuzzi's, sauna's, stoombaden, allerlei soorten massages en de geneugten van thalassotherapie.

 

Plezier is gegarandeerd voor het hele gezin met een grote verscheidenheid aan activiteiten: een skelter besturen, een dagje genieten in het waterpark, minigolf spelen, varen op de boten die excursies maken naar Cap de Creus of de Medes-eilanden of een boottochtje maken wandelen met het toeristentreintje zijn slechts enkele van de mogelijkheden die Roses biedt om de vrije tijd door te brengen.

 Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry.

De gastronomie van Rose

De gastronomie van Roses, die zich uitstrekt over traditie en creativiteit, is bij uitstek gebaseerd op verse vis. Als natuurlijke haven heeft Roses een belangrijke vissersvloot die de stad elke dag van verse vis en zeevruchten voorziet. Zowel het vertrek als de aankomst van de boten is een spektakel. Het traditionele en meest representatieve gerecht is Suquet de Peix de Roses, dat je het hele jaar door kunt proeven bij verschillende restaurants in de stad.

De keuken van Roses heeft internationale bekendheid verworven dankzij de briljante creaties van Ferran Adrià, chef-kok van restaurant El Bulli, dat jarenlang wordt beschouwd als het beste restaurant ter wereld.

Zowel de traditionele keuken als de prestigieuze moderne gastronomie worden gedomineerd door het mediterrane karakter van dit gebied: verse vis, olijfolie, verse producten uit de tuin, honing, ansjovis en vlees van uitstekende kwaliteit. Deze producten vormen een gevarieerd, gezond en lekker voedingspatroon.

Vergeet niet uw maaltijden te begeleiden met de wijnen geproduceerd door de wijnhuizen uit de regio, onder de oorsprongsbenaming Empordà: jonge wijnen, fruitige rosés, witte wijnen met hout, gerijpte blends, cava's en de emblematische Garnacha. Je vindt ze in veel van de restaurants in Roses, maar we raden je ook aan een wijnroute te volgen langs de coöperaties en wijnhuizen in de regio die je zeker aangenaam zal verrassen.

 

Empordà

Empordà  biedt indrukwekkende wijngaardlandschappen en wijnen die de essentie van de Middellandse Zee tot uitdrukking brengen.  In Roses kunt u de wijngaarden op de vlakte bezoeken en de wijngaarden die langs de zee klimmen, in de bergen van Cap de Creus. Het land, het klimaat en het landschap bepalen het unieke karakter van elke Empordà-wijn.

 

Roses,  lid van de  DO Empordà Wijnroute, neemt actief deel aan de promotie van regionale producenten en de wijntoeristische activiteiten die in het gebied plaatsvinden. Unieke ervaringen, persoonlijke aandacht of in kleine groepen in unieke ruimtes, begeleid door experts die voorouderlijke kennis aan u doorgeven, evenals de meest innovatieve technieken van de huidige oenologie.

 

Alt Emporda

De regio Alt Empordà, gelegen in de meest noordoostelijke sector van Catalonië, is een van de oudste en belangrijkste historische Catalaanse afbakeningen. Het komt in grote lijnen overeen met het oude graafschap Empúries dat de naam aannam van de Griekse kolonie Emporion (Romeinse Emporiae), wat markt betekent, historisch erkend als een gebied van commerciële uitwisseling.

 

De Alt Empordà is in feite een alluviale vlakte gevormd door de Muga en de Fluvià die uitmonden in de Golf van Roses. Het grenst in het noorden aan het Albera-gebergte en in het zuiden aan het Montgrí-massief. Het klimaat is mediterraan.

De markt van Roses  – Een authentieke plek, waar u elke dag verse producten kunt inslaan (vlees, worsten, groenten, vis, conserven, brood, bloemen,...)

 

Vissershaven  – De toegang tot de vissershaven is een reeks visverkopers waar ze de verse vis verkopen die elke dag in de haven arriveert met meer vangsten uit de Costa Brava. Garnalen, ansjovis, zeeduivel, heek, schorpioen, mosselen, ... allemaal klaar en van eerste kwaliteit voor de meest veeleisende fijnproevers.

 

Zondagsmarkt  - Roddel, snuffel en koop allerlei soorten spullen op zondagochtend, het hele jaar door. Het perfecte excuus om een wandeling te maken.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR TOSSA DE MAR  NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava

Dit Is misschien ook interessant: