reisindrukken van de spaanse badplaats sitges

De Spaanse Badplaats Sitges is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van de badplaats Sitges  - De kustplaats Sitges bevindt zich  in de provincie Barcelona, van de autonome gemeenschap Catalonië en ligt aan de prachtige Costa del Garraf, Middellandse zee. Sitges ligt Op ongeveer  30 kilometer zuidelijk van de heerlijke stad Barcelona, niet voor niets is deze badplaats enorm geliefd bij de bevolking van Barcelona vooral in het weekend. Het plaatsje heeft zijn kleine maar fijne historische centrum behouden hierdoor is het misschien wel een van de leukste en mooiste badplaatsen van Spanje. Deze gemeente bestaat uit de plaatsen Sitges, Garraf en Les Botigues. Hier vind je reisindrukken van de Sitges met veel Info, Inspiratie en Tips

Reisimpressies van de badplaats Sitges

Sitges, heeft een zeer interessante recente geschiedenis

Sitges ligt aan de kust van Garraf, tussen Barcelona en Tarragona. De belangrijkste economische activiteit is het toerisme, omdat het altijd de aanwezigheid van een groot aantal bezoekers heeft genoten. Deze kustplaats heeft echter een lange en interessante geschiedenis, aangezien de eerste bewoners van het gebied dateren uit het Neolithicum. In de Middeleeuwen kreeg de stad de naam die ze vandaag de dag heeft: de naam van een machtige familie die de stad controleerde. Een van de meest interessante feiten over Sitges is dat een visserskolonie van daaruit naar Cádiz verhuisde en daar een andere kolonie stichtte die tegenwoordig bekend staat als Isla Cristina, een andere kustplaats die erg populair is bij toeristen.

Booking.com

Voordat het toerisme terrein won, was de belangrijkste economische activiteit in Sitges de landbouw, vooral wijngaarden en johannesbroodbomen en natuurlijk de palmetto of dwergpalm, typisch voor Garraf. Visserij was ook een belangrijke activiteit, evenals de schoenproductie, maar tegenwoordig zijn de laatste twee verdwenen, hoewel wijngaarden en landbouw nog steeds bestaan.

Maar, zoals we al zeiden, momenteel is toerisme de belangrijkste economische activiteit, en niet alleen vanwege de prachtige stranden waar mensen in de lente en zomer kunnen ontspannen. In de jaren tachtig werd homoseksualiteit in Spanje gedecriminaliseerd en Sitges viel meteen op als een van de belangrijkste bestemmingen onder mensen die op zoek waren naar mensen met dezelfde interesses, in een omgeving waar liefde en seksuele vrijheid na tientallen jaren van onderdrukking begonnen te bloeien. 

 

We mogen niet vergeten dat Spanje tot 1975 onder een dictatuur stond, waardoor de jaren tachtig een decennium van vooruitgang in vele richtingen werden, niet alleen op het gebied van de acceptatie van homoseksualiteit. 

 

Een ander voorbeeld van deze vrijheid was de zogenaamde onthulling, toen naaktheid na tientallen jaren van censuur in tijdschriften en films begon te verschijnen. Zodat, Sitges werd de favoriete bestemming voor mensen die op zoek waren naar vrijheid. In 1980 opende hij zijn eerste homo-nachtclub, Trailer, en andere homo-locaties begonnen te openen. Calle del Pecado, vol levendige etablissementen zoals Parrots, Comodín en Candil (waar Trailer voorheen was), werd een embleem dat tot op de dag van vandaag voortduurt.Het carnaval van Sitges werd ook een emblematisch evenement, aangezien het in 1980 verboden werd voor homo-organisaties die zich in de stad begonnen te ontwikkelen. Dit droeg bij aan de geboorte van een ‘homocarnaval’ waar eind jaren negentig homofobe aanvallen plaatsvonden, evenals aan verschillende episoden van geweld. Sitges was een plaats van vrijheid, maar werd bedreigd. Tien jaar later werd het Monument tegen Homofobie ingehuldigd: een omgekeerde driehoek gelegen naast het strand en het eerste gedenkteken voor homoseksuelen in Spanje. Sitges heeft opnieuw geschiedenis geschreven.

Reisimpressies van de badplaats Sitges

Wat te bezoeken in Sitges

Dit monument is een van de dingen die je in Sitges kunt bezoeken en een eerbetoon aan de geschiedenis van de stad, maar het is niet het enige! Sitges is perfect voor een dagje uit, maar zoals u kunt zien heeft het een zeer interessante geschiedenis en zit het vol met mooie plekjes en hoekjes. Als u graag nieuwe plekken ontdekt, zult u zeker langer dan een dag van de stad genieten. Maar dat is jouw beslissing! Voor nu zijn hier onze aanbevelingen:

 

Sitges heeft 15 prachtige goudkleurig zandstranden met blauw water. Je kunt op de stadsstranden blijven of verder verkennen totdat je hippie- en nudistenbaaien vindt, evenals andere zeer rustige baaien. 

 

Een wandeling door de oude stad. Terwijl u ontspant op het strand ziet u de prachtige kerk van Sant Bartomeu i Santa Tecla. Het klotsen van de golven tegen de muren is een iconisch beeld! Bovendien is er vlak daarachter een ambachtsmarkt. De smalle en steile straatjes van Sitges zijn ook erg mooi en staan ​​vol met modernistische gebouwen. De kunstenaar en schrijver Santiago Rusiñol verhuisde naar Sitges en vestigde daar zijn atelier, en dat opende de deuren van Sitges voor de modernistische beweging. Daarom zijn er zoveel mooie gebouwen, waarvan en vele privé zijn.

 

Een andere plaats die je in Sitges kunt bezoeken is de Rusiñol-werkplaats, Cau Ferrat, die vol zit met kleine details. U kunt ook een bezoek brengen aan het Palau Maricel, een museum met romaanse en gotische werken dat een prachtig uitzicht op de zee biedt. 

 

De meeste toeristen bezoeken Sitges alleen vanwege de stranden, en de musea zijn niet erg druk. Er zijn kortingen voor studenten en gepensioneerden, evenals rondleidingen en groepsrondleidingen. Er zijn ook gecombineerde Sitges-tickets voor Cau Ferrat en Palau Maricel, de twee belangrijkste musea in de stad, hoewel niet de enige.

 

Sitges heeft een zekere Boheemse sfeer en daarom is het een populaire locatie voor artiesten. Er zijn veel kleine galerieën waar je zeer originele kunstwerken kunt zien en kopen. De Nits Blanques (witte nachten) worden elke eerste zaterdag van de maand gehouden en deze galerijen zijn tot laat in de nacht geopend en bieden drankjes en cocktails.

 

Eten en drinken

Sitges is een onverslaanbare plek om de typische keuken van het gebied te proberen, zoals arroz a la sitgetana, een zee- en bergrijst, of xató, een salade met andijvie, ansjovis, kabeljauw en olijven met een saus gemaakt van amandelen en hazelnoten. 's Avonds is het essentieel om de bars en pubs aan de Calle del Pecado te bezoeken, een emblematische straat!

 

Houd je van wandelen? 

Als het antwoord ja is, is Sitges ook de perfecte bestemming voor jou. U kunt een wandeling maken in het natuurpark Garraf, waar u ook een boeddhistisch klooster kunt gaan bezoeken.

Kustlijn

Sinds het begin van de 20e eeuw worden bezoekers van over de hele wereld aangetrokken door de stranden met fijn goudkleurig zand en het kalme water van de Costa del Garraf. De meest oostelijke, in de regio Bajo Llobregat, ligt in het zandgebied van Castelldefels , tussen de beschermde gebieden van de Llobregat-delta en het Garraf-massief.

 

Het strand van Les Botigues neemt het over, gelegen aan het begin van de kliffen van het massief. Het is een gebied van baaien aan de voet van de rotsen. Sitges biedt zijn bekendste profiel vanaf de stedelijke stranden, zoals Aiguadolç, San Sebastián, La Fragata, Estanyol of Terramar. Sitges is ook uitgegroeid tot een bestemming voor LGBT-toerisme in heel Europa , met een groot aantal bars, clubs, restaurants en discotheken die door de groep worden bezocht.

 

Villanueva y Geltrú en Cubellas genieten ook van uitstekende stadsstranden die van alle gemakken zijn voorzien. Aan beide zijden van Cubellas zijn bovendien vrijwel maagdelijke kustlijnen behouden met waterrijke gebieden met een grote biodiversiteit.

Het gebied biedt een talrijk aanbod aan nautische activiteiten (zeilcursussen, surfen, kajakken, enz.) dankzij het Olympisch Kanaal en de jachtclub Castelldefels of het nautische station Villanueva y Geltrú. De jachthavens van Garraf, Aiguadolç en Puerto Retama in Sitges completeren het recreatieve aanbod aan de kust.

Sitges, stad van feest en cultuur

Wist je dat Sitges niet alleen bekend staat om zijn prachtige stranden? Het is ook een populaire bestemming vanwege het nachtleven en de feesten, omdat er veel opmerkelijke evenementen worden gehouden. We hebben het dan niet alleen over de eigen vakanties van Sitges, maar ook over bekende populaire festivals waarin deze stad een prominente rol speelt. Je zult moeten kiezen, aangezien ze allemaal in verschillende maanden vallen,  van het jaar!

 

Sitges Filmfestival

Sitges organiseert een van de belangrijkste filmfestivals in Spanje, en een van de beste genrefestivals in Europa en de wereld. Sterker nog, het wordt door velen beschouwd als het beste festival in zijn soort ter wereld. Het is gespecialiseerd in horror- en fantastische films en biedt tien dagen vol premières, alternatieve secties, horror- en B-serie filmmarathons, prijzen en de nu traditionele Zombie Walk, een straat waarin mensen zich verkleden als zombies en door de straten van Sitges lopen. Het is ongetwijfeld een essentieel eigenaardig evenement voor fans van het genre. Het festival wordt meestal in oktober gehouden. 

Carnaval van Sitges

Waarschijnlijk het beroemdste carnavalsfeest in Catalonië. Het is niet Tenerife of Rio de Janeiro, maar het is ongetwijfeld de meest indrukwekkende straat in de omgeving en heeft een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Er zijn verschillende groepen die zich verkleden nadat ze maandenlang hun kostuum hebben gemaakt, en er zijn verschillende straatgroepen. De twee belangrijkste, Rua de la Disbauxa en Rua de l'Extermini, trekken ruim 2.000 deelnemers en 50 praalwagens. Het wordt meestal gevierd in februari.

 

Gay Pride Parade

Natuurlijk heeft een stad met een dergelijke geschiedenis een speciale plaats gereserveerd voor Gay Pride Day. Samen met het evenement dat in Barcelona wordt gehouden en andere LGBT-evenementen die tijdens de zomer in de hoofdstad worden gehouden, zoals het Circuit Festival, wordt dit deel van de Middellandse Zeekust het mekka van het homo toerisme. Normaal gesproken wordt de gay pride van Sitges gevierd in juni.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE COSTA DEL MARESME NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen aan de Costa del Garraf?

Dit Is misschien ook interessant: