Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Teatro Romana de Málaga - Romeins Theater in Málaga

Teatro Romana de Málaga - Romeins Theater in Málaga - Dit bekende Romeins theater in Málaga vind je aan de Calle Alcazabilla. Het Teatro Romano behoort tot één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. 

Teatro Romana de Málaga - Romeins theater in Málaga

Het Romeinse theater van Malaga is het belangrijkste bewaard gebleven overblijfsel van de Romeinse aanwezigheid in de stad. Het werd gebouwd in de vroege jaren van de 1e eeuw na Christus, dat wil zeggen, aan het begin van het rijk, in een tijd waarin tal van openbare gebouwen werden gebouwd. Vóór het theater waren in deze ruimte enkele baden uit de Republikeinse tijd, waarvan een deel van een opus spicatum (vloer) bewaard is gebleven . Het theater is gedeeltelijk gebouwd op de structuren van deze baden, die naar een nabijgelegen locatie zijn verplaatst. 

Booking.com

Het Romeinse theater van Malaga is een middelgroot theater dat een groot deel van de cavea,  tribunes heeft behouden, het orkest rijkelijk versierd met grote marmeren platen en de scaena , waarin vandaag de dag een houten vloer is gereproduceerd. Het geheel zou op de achtergrond afsluiten met een ornamentele gevel versierd met openingen, zuilen en sculpturen, waarvan meerdere exemplaren zijn teruggevonden.

Dit Teatro Romana de Málaga werd in de vijftiger jaren ontdekt, tijdens de renovatie van het gemeentelijk archief en de bibliotheek. Uiteindelijk is het deze straat te goede gekomen, door de opgravingen is het een van de bekendste historische bezienswaardigheden van de stad Málaga.

Bij de bouw van het theater is gebruik gemaakt van enerzijds een deel van de heuvel om een belangrijk deel van de cavea (getrapte zitplaatsen) te vestigen, in de stijl van Griekse theaters.

 

Eeuwenlang bleef het Romeinse theater van Malaga verborgen onder de straten en huizen die op de hellingen van het Alcazaba stonden. In 1940 werd een gebouw gebouwd om het Gemeentelijk Archief, Bibliotheken en Musea van Malaga te huisvesten, bekend als het Huis van Cultuur (La Casa de la Cultura).

 

Het Teatro Romana werd tijdens werken in 1951 ontdekt, voor de hoofdingang van het gebouw waar werk werd uitgevoerd, hier ontdekte men een monumentale constructie, die aanvankelijk werd geïnterpreteerd als een van de poorten van de Romeinse muur. Met het verschijnen van een reeks getrapte treden die na de boog waren gerangschikt, werd geverifieerd dat het een Romeins theater was en dat de gewelfde constructie een Aditus Maximus was en dat de treden overeenkwamen met de cavea. De rest van het theater  bevond zich onder de fundamenten van het cultuurhuis.

 

Dit theater is niet compleet, de Romeinen hebben namelijk delen het Romeinse theater gebruikt voor de bouw van het Alcazaba. Diversen marmeren Romeinse pilaren zijn terug gevonden bij het Moorse fort, maar des al niet te min is de vorm van het Teatro Romana nog goed te zien.

 

s’zomers worden er soms theatervoorstellingen gehouden in het theater. Direct naast het theater vind je een expositieruimte waar uitleg word gegeven over de Romeinse tijd in Andalusië.

 

Het theater en het Alcazaba is s’avonds mooi te zien vanaf Calle Alcazabilla bijvoorbeeld op het terras van El Pimpi.

Adres: 

Calle Alcazabilla 2  - Málaga

 

Openingstijden expositieruimte Romeins theater Malaga:

Zon- en feestdagen 10:00 – 16:00 uur.
Maandag gesloten.

 

Zomer
Dinsdag 12:00 – 20:00 uur en woensdag tot en met zaterdag 9:00 – 20:30 uur.

 

Winter
Dinsdag 10:00 – 18:00 uur en woensdag tot en met zaterdag 9:00 – 19:00 uur.

Wat gaan we ondernemen in Málaga

Dit Is misschien ook interessant: