Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Plaza de la Constitucíon - Het plein van de Grondwet - Málaga


PLAZA DE LA CONSTITUCÍON - HET PLEIN VAN DE GRONDWET

Plaza de la Constitucíon - Het plein van de Grondwet, Ontdek en Beleef een van de mooiste en leukste pleinen in de stad Málaga. Het oude en historisch centrum van de stad Málaga kent vele leuke en gezellige pleintjes waar je lekker in de schaduw van een lekker koel drankje kunt genieten en de mooie gebouwen die vaak deze pleinen omgeven kunt bewonderen. Een van de meest bekende pleinen is Plaza de la Constitucíon - Het plein van de Grondwet

PLAZA DE LA CONSTITUCÍON - HET PLEIN VAN DE GRONDWET

Foto: Wikipedia

Plaza de la Constitucíon - Het plein van de Grondwet

De Plaza de la Constitución ligt in het "hart" van Malaga, en ik zeg dit omdat je vanaf hier toegang hebt tot de meest karakteristieke straten van de stad, zoals Calle Larios, Calle Compañía, Nueva en Granada. Het is daarom ook moeilijk om niet om het altijd erg drukke plein te vinden, aangezien deze straten de belangrijkste winkelgebieden zijn.

Booking.com

Aanvankelijk, in de tijd van de Nasriden, heette het het centrale plein of de vier straten, en het huisvestte prachtige gebouwen uit die tijd (waarvan er veel bewaard zijn gebleven) van het stadhuis tot de gevangenis. Later, in de loop der jaren, heeft het meerdere namen gekend, afhankelijk van de politieke veranderingen, zoals die van de grondwet in 1812, van Liberty, van de Bondsrepubliek, van 14 april, en van José Antonio Primo de Rivera, tot de democratie, die neemt de naam van de Grondwet aan.

In 2003 werden zowel het plein als de Calle Larios (die daar begint) voetgangersgebied, waardoor het drukke verkeer dat er altijd was, werd weggenomen, en behalve dat het comfortabeler was om te wandelen en te shoppen of uit te rusten op een van de vele terrassen, wordt het ook een gebruikt voor culturele tentoonstellingen.

 

Geschiedenis 

Het plein is een belangrijk stadsplein geweest sinds de tijd van de Reconquista toen het bekend stond als "Plaza de las Cuatro Calles" ("Vier stratenplein"). Het was vroeger ook bekend als de Plaza Mayor ("Hoofdstadsplein"). In 1812 werd het omgedoopt tot "Plaza de la constitución." 

 

Het stadhuis van Málaga bevond zich tot 1869 op het plein. Andere voormalige bewoners van het plein zijn: het Casa del Corregidor (het huis van de burgemeester), de stadsgevangenis, de Audiencia en het klooster van de Augustijnen. 

 

In 2002 werd de Plaza omgevormd tot een voetgangerszone, samen met de Calle Larios in Málaga .

 

De Spaanse grondwet

Voor de ingang van bakkerij La Canasta liggen metalen plakkaten van verschillende  voorpagina’s van Spaanse kranten. Ter herinnering aan de  Spaanse grondwet die werd aangenomen op 6 december 1978.

 

Fuente de Genua

  • Fuente de Génova (Genua-fontein): is een zestiende-eeuwse marmeren fontein die sinds 2003 op het plein staat. 
  • De Sociedad Económica de Amigos del País (Economische Stichting van de Vrienden van het Land): een 18e-eeuws gebouw dat vroeger een maritieme consul was en later een jezuïetenschool 

Het plein is een belangrijke locatie voor de Feria de Málaga , die elk jaar in augustus plaatsvindt, en de vieringen van de Heilige Week in Málaga. Het traditionele oudejaarsfeest van de stad Málaga wordt elk jaar op het plein gevierd.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MALAGA NOOIT VERGEET.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Málaga?

Misschien ook interessant :